Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (1 210)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Jsem v lehkém údivu nad ovacemi, které se na Amerického gangstera snáší. Nenašel jsem tu jedinou kulervoucí scénu, ne že bych si myslel, že v žánru gangsterky je potřeba přijít s něčím novým, ale je potřeba to natočit neotřele, tak aby vás to znovu přiklínovalo do sedaček. Denzel Washington moc dobrý, hudba taky. Kvalitní přírůstek k žánru, nic víc, nic míň. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Dokonalé... Režisér Ridley Scott nezaháľa a vo svojom veku a veľkými dlhoročnými skúsenosťami v kinematografii nám točí jeden výnimočný film za druhým, po nevďačne odmietnutom Dobrom ročníku u širokého publika, nám opäť dokazuje že spolupráca s Russellom Crowe len tak ľahko neskončí a že malí neúspech ich spoluprácu môže len spružiť a potom vznikajú veľkolepé filmy ako tento American gangster. Scott sa vydal cestou sebe vlastnou, v tomto počine sa nesnaží kopírovať žiadny chválospevný mafiánsky film, jednak nemal na to ani dôvod do rúk dostal scenár od Stevena Zailliana, zostavení podľa skutočných udalostí za spolupráce vtedajších protagonistov tejto snímky, konkrétne nápaditého gangstra Franka Lucasa a jeho náprotivok na poli vyšetrovacom Detektíva Richie Roberts. Pre stvárnenie týchto úloh si ani lepšie už nemohol vybrať než dvojicu Denzel Washington a Russell Crowe, pre film sa stali stavebnými piliermi a obdobie 70.rokov aj vďaka nim sa stalo na plátne vierohodným. Dej neovplíva žiadnou zbesilou jazdou, ktorá by v tomto smere mohla upútať, je to skôr pomaly - citlivo vyrozprávaní príbeh a veľkom vzostupe a páde vtedajšieho čierneho vládcu ulíc New Yorku vďaka priekupníctvu drog pod názvom Blue Magic. Bol neúprosní, pred ničím neustupoval, neskutočne sa mu darilo vďaka vtedajšej Vietnamskej vojne a nápaditej preprave drog v truhlách padlých vojakov, posielajúcich leteckou prepravou domom do krajiny, do zasľúbenej krajiny veľkých možnosti, dlhé roky mu všetko prechádzalo až musel raz prísť zlomový moment. Na nom mal s časti prsty aj vtedajší skorumpovaní chamtivý Detektív Trupo v podaní výborného Josha Brolina, ktorý bol pre ústrednú dvojicu filmu slušným sekundantom len škoda že len na malom priestore. _Ku kamere nemohol byť ani lepšie vybraný človek než Harris Savides, ktorý sa len pred nedávnom výborne uviedol s Fincherovím Zodiacom odohrávajúcim sa tiež v 70.rokoch, aj vďaka nemu nám bolo priblíženie čaro vtedajšej doby. Na filme sa podieľal dokonca aj Alexander Witt ( režíroval Resident Evil 2) ten bol u tohto projektu ako pomocný režisér / kameraman a po úspešnom podiele aj na Casino Royale si pripísal ďalšiu výnimočnú spoluprácu. ║Rozpočet $100miliónovTržby USA $130,164,645Tržby Celosvetovo $267,985,456║ v USA sa s filmu stal až nečakane veľký komerčný hit na že nemal až také klasické atribúty, ... nakoniec film by mohol prehovoriť hlavne pri udeľovaní Oscarov, Scott by si veru nejakú tu cenu konečne zaslúžil ▐ Tržby od roku 2009 za predaj Blu-ray v USA $1,060,212 //počet predaných kusov ?Tržby za predaj DVD v USA $79,568,660 //počet predaných kusov 4,471,476/videl v kine: 100%/ ()

Reklama

EdaS 

všechny recenze uživatele

Hlavní hvězdou není překvapivě Washington ani Crowe (kteří kromě závěrečné dialogové scény nemají vlastně moc co hrát, spíš jen nechávají působit své charisma), ale Ridley Scott, dávající lekci efektivní klasické filmařiny. Tvůrci se nejspíš chtěli držet co nejvíc reálného základu příběhu, a tak se nedočkáme žádných nečekaných zvratů, ani tlačení na pilu - v čemž vlastně vidím trochu problém. Na dvouapůlhodinový film je story o vzestupu a pádu černošského mafiána příliš jednoduchá. Jinak ale naprostá spokojenost. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pod dojmem vysokého hodnocení a s vědomím, že jde o jeden z nejvychvalovanějších snímků loňského roku, jsem čekal výjimečný zážitek, který se nedostavil, nicméně tím není řečeno, že by se jednalo o špatný film. Jenže gangsterských opusů vzniklo ve Spojených státech už mnoho a Scottův snímek mezi ty úplně nejlepší nepatří. Mými favority zůstávají spíš starší Scorseseho a Coppolovy snímky. Ridley Scott ke klasické gangsterské tématice přidává snad jen rasovou problematiku a válečné vietnamské trauma. V první půli se film rozjíždí jen pozvolným tempem a Russell Crowe se mi zdál poměrně nevýrazný. Většina scén mi přišla, že jsem je už někde viděl a že je šlo netočit o trochu "atmosféričtěji". Nicméně jde o vysokorozpočtový velkofilm, zručně sestříhaný, s výbornou hudbou a dobrými herci. Celkový dojem: 75 %. ()

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Přidávám se k nepatrnému hloučku, který potřebuje být do páté hvězdy stržen tím naprosto nerozumným orgánem nacházejícím se v hrudním koši - to jest srdcem. Přesto, že nemůžu říct k dokonalosti tohoto filmu ani malý ň - je to vážně precizní, špičkový a pokorný dílo, právě to srdce, zrádce jeden, neskočilo do krku ve snaze mě udusit, jak se o to pokusilo při jiných Ridleyho kouscích (Thelma a Louise, Dobytí ráje, Vetřelec). I tak jsem se podivila hubeným oscarovým nominacím - akademikům zřejmě absentovalo víc než jen srdce. ()

Galerie (121)

Zajímavosti (55)

  • Při natáčení v Thajsku použil Ridley Scott do komparsu mnoho místních vesničanů, kteří se ve své době skutečně podíleli na drogovém byznysu, a to nejen pro Franka Lucase. (don corleone)
  • V počátcích výroby se film měl jmenovat „Tru Blu“ nebo „The Return of Superfly". (Kulmon)
  • Frank Lucas byl za organizování distribuce drog odsouzen na 70 let. (Rodriguez)

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama