Reklama

Reklama

Labyrint

(seriál)
Trailer
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
Česko, (2015–2018), 20 h 24 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Strach

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Martin Šec

Hrají:

Jiří Langmajer, Zuzana Kanócz, Stanislav Majer, Miroslav Donutil, Michal Dalecký, Zuzana Kajnarová, Michal Dlouhý, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Nález těla krajského politika Karase, kterého vrah zabil v duchu středověkých mučících praktik a tělo pečlivě naaranžoval v podivné scéně, rozpoutá policejní honbu za sadistickým pachatelem. Ten staví vyšetřovacímu týmu do cesty složitou sérii vražd, které svojí krutou obřadností otřásají místním regionem i samotnými kriminalisty.
Kořeny složitého případu sahají až k vraždě mladé dívky ze Slovenska, která zemřela podobně záhadným způsobem jako Karas. Případu se tak ujímá tým s dvojicí zdánlivě nesourodých vyšetřovatelů. Jsou jimi kriminalista Michal Remeš (Jiří Langmajer), negativně ovlivněný ne příliš stabilním soukromým životem, a Tamara Berkyová (Zuzana Kanócz), policistka z Bratislavy trpící absencí schopnosti komunikovat se svým okolím bez předpojatosti a předsudků.
Na konci sérií vražd, loupeží a naaranžovaných nehod najdou policisté cestu na konec „labyrintu" a uvěří naději na dopadení pachatele. Důležitou pomocí je jim paradoxně také obraz Hieronyma Bosche Poslední soud, kterým se pachatel v provedení svých krutých činů nechává zjevně inspirovat. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele mh.mail k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2015) (S01) 

70% - Povedená česká kriminálka. Konečně další projekt, který je sice náš, v našem prostředí a řešící naše problémy, ale nic si z toho nedělá a funguje (jako např. Cirkus Bukowsky). Docela mě pobavily některé komentáře o tom, že je tam spousta logických chyb, ale žádné se pro jistotu neuvedou s výmluvou, že to nemá smysl. Škoda, docela by mě zajímalo, co někdo považuje za logické chyby. Jestli to nebude tím, že dotyčný hodnotil po prvních málo dílech a nepočkal si na závěr. Já jsem tam žádné zásadní neviděl. Je pravda, že jsem čekal, jestli se vysvětlí dvě „záhady“: proč farář v podání Radka Holuba slyšel dětský pláč a kostelník u oltáře nikoliv a jakto, že pachatel, když volal sestřičce Martině, věděl, že byli nahlásit příjem mincí na policii. To druhé by se dalo s přivřenýma očima vysvětlit odposlechem, i když jsem měl pocit, že na policii šli, aniž by tam předtím volali, ale je možné, že o tom s někým po telefonu mluvili. To první nebylo vysvětleno vůbec a to by mě zajímalo asi nejvíc (dokonce jsem i uvažoval o tom, že kostelník v tom má prsty). Ale to jsou asi dvě věci, které nebyly uspokojivě vysvětleny, jinak mám pocit, že všechny otazníky dostaly své řešení, až na ten nový - kde pachatel přišel k Erebům. Jo, kolega Styxos mi připomněl ještě jednu nevysvětlenou záhadu: Jak Klíma pronesl zbraň do budovy soudu - v seriálu se jenom říká, že ji při příchodu neměl a musela tedy být již uvnitř, ale nijak se neřešilo, kdo ji tam tedy skutečně dal, resp. jak se tam dostala, tohle asi chtělo vysvětlit. Trochu nadbytečná mi přišla závěrečná smrt sestřičky Martiny, ačkoliv lidsky v její situaci mohla být pochopitelná. Někdo tady taky psal, že dialogy šustily papírem, nevím, mně se naopak celkem líbily a přišly mi přirozené. Nejmíň mně z celého obsazení seděl Donutil, nejvíc se mi líbil Majer, ale celkem mi tam seděli i všichni ostatní, včetně zde nejčastěji „očerňované“ Kanócz. V závěrečném díle vysloveně potěšil Michal Dlouhý, který si střihl rozsahem nevelkou, zato však přesně zahranou roli, která už je mu tak trochu souzená. Asi by to chtělo ho z té škatulky zase vytáhnout někam jinam. Ale když on tyhlety hochy hraje tak skvěle. Kupodivu mi docela vadil samotný Strach v roli vyšetřovatele GIBS. Suma sumárum, seriál mě celou dobu bavil, přemýšlel jsem o něm, myslím, že to je velmi dobrý počin, za který se nikdo z realizátorů nemusí stydět. ()

Série 2 (2017) (S02) 

60% — Nemám nic proti tomuto typu zápletky, dotek mysteriózna, proč ne, dokonce by se dalo říct, že se mi to rozluštění vlastně líbilo. Problém bych viděl v tom, že série měla až příliš dílčích zápletek a postav, takže jsem se v těch jménech poněkud ztrácel, i když se na konci vlastně ukázalo, že to všechno spolu souvisí. Taky těch mordů bylo priveľa, vypadalo to, jako by se scenárista utrhl ze řetězu a v posledním díle jako by tomu chtěl nasadit korunu. Jinak na český TV seriál technicky bez výhrad, bavilo mě to, jen se měli tvůrci držet trochu víc zpátky. ()

Epizoda 1 (2018) (S03E01) 

Prozatím nebudu hodnotit, u seriálů s navazujícím dějem to má stejně smysl až po posledním dílu. Komentář ale napíšu. Podle očekávání se vynořili hejteři. Jednak českých kriminálek a české tvorby vůbec, jednak režiséra Stracha a jednak Ondřeje Brzobohatého. Nechápu tu adoraci severských detektivek a hanění českých. Viděl jsem například islandský "V pasti", který tu má 84%, a jediný výraznější rozdíl jsem viděl v reáliích, holt islandská příroda je přece jenom atmosferičtější. Příběh sám byl jinak rozvleklý a výsledné rozřešení bylo spíš zklamáním. Podobně nedávný australský "Případ Kettering". Co bych prvnímu dílu třetí řady Labyrintu vytknul, je opakování určitých motivů z předchozích řad, především věznění obětí v opuštěném hradu v klecích, to je opravdu až příliš podobné sérii první. Jinak příběh se teprve rozvíjí, nitky zápletek mají zatím nutně rozbíhavou tendenci, být tomu jinak, bylo by to špatně. Uvidíme, zda se autoři vyvarují některých chyb z druhé řady - např. zbytečně moc postav a minipříběhů, které měly pouze okrajovou funkci a sloužily spíš jako výplňová vata, aby se naplnila stopáž sedmi dílů. Zatím nejsem nespokojen a jsem zvědav, jak se to bude dále vyvíjet. ()

Epizoda 6 (2018) (S03E06) 

POZOR, SAMÉ SPOILERY!!! Hodně lidí sem píše, že byly karty odhaleny komplet. To je, myslím, předčasné tvrzení a pokud skutečně ano a v posledním dílu půjde jenom o "dohrávku", pak to tvůrci opravdu prokaučovali. Ale osobně jsem přesvědčen, že nějaké eso mají ještě v rukávu. Otázky k dořešení: 1. Kdo je Švehlíkovým komplicem? Má to být mladší žena. Nabízí se jeho manželka, ale... 2. Komplicka si objednala krádež specifických léků, které normální člověk nezná, takže to ukazuje na někoho se znalostmi z oboru (lékař, lékárník, chemik), což kastelánka nejspíš nebude (ale může být). 3. Neumím si vybavit, jestli bylo ukázáno, jak Adam (Tomáš) skutečně kreslí obrázky těch vražd, nebo se u něj jenom našly? Já si vybavuji jenom, že kreslil dům a stromy. Takže ty kresby mohly být podvržené. Spolu s bodem 2 by to mohlo ukazovat, že Švehlík má komplice v léčebně (doktorka? sestra?). 4. Proč byla unesena mafiánova dcera, když si nikdo z rodiny nevybavuje, že by někdy zázrakem přežila? 5. Koho viděl Švehlík v noci u kostela a kdo mu volal na mobil zvuky podzemí? 6. A co to vůbec v tom podzemí je a proč si to Švehlík nahrává (nebo co to tam dělá)? 7. Je Vladyka opravdu prvním Švehlíkovým uneseným, nebo se Švehlík jeho případem pouze inspiroval? 8. Ještě nejsou objasněny okolnosti Adamova (Tomášova) útěku od Stolařových, kdo a proč zavraždil jeho "sestru", s kým čekala dítě a proč měl Adam (Tomáš) na oblečení její krev. A proč při rekonstrukci na místě nálezu "sestry" napadnul zrovna Stacha? Sice mám nějakou teorii, ale možností je zatím více a k žádné se nelze s určitostí přiklonit. Jinak nás samozřejmě čeká na hradě boj o život, úloha Taclíkova detektiva byla již dle mého mínění naplněna a žádnou další klíčovou roli nesehraje. Takže zdá se, že otevřených věcí je poměrně dost, pokud je budou autoři opravdu chtít všechny uspokojivě vysvětlit. Uvidíme v posledním dílu. ()

Reklama

Reklama