Reklama

Reklama

Tři zločinci z planety Krypton (Terence Stamp, Sarah Douglas a Jack O'Halloran), nevědomky propuštěni z vězení Phantom Zone, plánují zotročit Zemi, právě když se Superman (Christopher Reeve) rozhodne ukázat Lois Laneové (Margot Kidder) svou romantičtější stránku. Gene Hackman (jako Lex Luthor) se také vrací z prvního filmu a se špičkovým vedlejším obsazením, vtipnou režií Richarda Lestera a vizuálem, který ohromí a potěší, Superman II vám zachrání den, kdykoli se na něj podíváte! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Druhý díl, který se mě jako dítěti moc líbil, bohužel přináší menší zklamání. Tam kde jednička dle mého uspěla na celé čáře (promyšlený příběh, cit režiséra), tam dvojka naráží. Náhrada Donnera Lesterem se neukázala jako zrovna šťastné řešení. Některé souboje vyznívají až komicky. Také mě docela nadzvedává nepovedený závěr filmu, kdy Superman vrací zpátky na místo střechu Bílého domu. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Nevyhýbam sa filmom, ktoré sú natočené podľa komixovej predlohy. Vždy si ich rád pozriem. Najradšej mám asi Batmana. Spiderman je tiež fajn. No a ani X-Meni nie sú špatní. Avšak úchvatný, lietajúci Superman ma akosi nikdy nevedel osloviť. Nepáčia sa mi ani tie prestarnuté filmové spracovania, kde hlavného hrdinu v elastickom kostýme s eskom na hrudi stvárnil americký herec Christopher Reeve. Nedávno som si po rokoch znova kukol túto druhú časť a len som si potvrdil svoj negatívny názor na tohto skrze kladného hrdinu. ** ()

Reklama

sidzej 

všechny recenze uživatele

Po príbehovej stránke najlepší Superman, po tej režisérskej z pomyselnej trilógie- Superman, Superman 2 a Superman sa vracia, najslabší. Škoda dnes už zastaralých trikov, absencie Marlona Brandona...ale inak ostáva všetko po starom, hrejivá romantika, skvelá Williamsova hudba, veľkolepé akčné scény, skvelí protivníci a pekný záver....na jednej strane je škoda že sa Donner dostal pri strihaní dvojky do sporu, na strane druhej je dobré že 50% filmu stále patrí jemu. Po tom, čo som mal možnosť vidieť Donnerov Director´s cut musím s prekvapením uznať že je skoro zázrak, že to Lester dokázal tak skvele ustáť (hlavne pri pohľade na trojku) a čo viac, jeho verzia sa mi v konečnom dôsledku páčila oveľa viac než tá Donnerova kt. vyšla pred 2 rokmi v Amerike. Oficiálna verzia je skrátka akčnejšia, zábavnejšia, romantickejšia a je v nej lepšie zosynchronizovaná hudba. Superman 2 bez Eiffelovky alebo Loisinho pádu do rozbúrenej rieky už nie je ten Superman ktorého som si v detstve zamiloval. ()

panMartin 

všechny recenze uživatele

Pro mě srdcovka z dětství. Pro mě lepší a zajímavější než pěkný první díl. Stejně dobrá režie, hudba, herci. Gene Hackman je stále příjemně potrhlý, Terence Stamp je na Zoda správně zlý a nebezpečný, ale hvězdou zůstává Christopher Reeve, který je naprosto přesný. Právem nestárnoucí klasika, která jistě zaujme i milovníky současné kinematografie. ()

choze 

všechny recenze uživatele

I když Superman čelí mnohem větší hrozbě a romantická linie se zásadně posouvá, dvojka postrádá epičnost jedničky a nepříjemně tlačí na campy humor (venkov, scéna, kde Zod a spol. odfoukávají na newyorské ulici lidi) a to je Otis hned zkraje odlifrován do pryč (a bohužel i slečna Tesmacherová). Stoický Zod je ale vynikající záporák. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (28)

  • Původní režisér Richard Donner má ve snímku Superman 2 cameo (epizodní výstup) roli jdoucího muže ve světlehnědém saku, kterého je možné vidět ve scéně, kdy se Clark (zbavený svých supermanovských schopností) a Lois přibližují k restauraci u silnice v autě. (Rominator)
  • Scéna, ve které Trio z Kryptonu použije svůj superdech na Metropolis, se natáčela během tří mrazivých listopadových nocí v anglických Pinewood Studios. (novoten)
  • V tomto, rovnako ako aj v predchádzajúcom filme, môžeme sledovať určitú kresťanskú symboliku. Superman (Christopher Reeve) bol podobne ako Ježiš poslaný svojím otcom na Zem. Loď, v ktorej priletí, má tvar hviezdy, takže pripomína Betlehemskú hviezdu. Vykázanie Zoda a jeho spoločníkov z planéty Krypton sa potom podobá vyhnaniu Diabla a démonov z neba. Mladý Superman je zase školený svojím otcom v odľahlej polárnej oblasti, čo môže poukazovať na Kristov pobyt na púšti predtým, než nastúpil na cestu Učiteľa. Keď sa traja zločinci z Kryptonu dostanú na Zem, generál Zod (Terence Stamp) chodí po vode, rovnako ako Ježiš. Ursa (Sarah Douglas) je zase pohryznutá hadom, no ona ho len zahodí a spáli, čo zase urobil apoštol Pavol. Ďalší zaujímavý detail je Supermanovo rodné meno Kal-El. To v hebrejčine znamená Hlas Boží. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama