Reklama

Reklama

Tři zločinci z planety Krypton (Terence Stamp, Sarah Douglas a Jack O'Halloran), nevědomky propuštěni z vězení Phantom Zone, plánují zotročit Zemi, právě když se Superman (Christopher Reeve) rozhodne ukázat Lois Laneové (Margot Kidder) svou romantičtější stránku. Gene Hackman (jako Lex Luthor) se také vrací z prvního filmu a se špičkovým vedlejším obsazením, vtipnou režií Richarda Lestera a vizuálem, který ohromí a potěší, Superman II vám zachrání den, kdykoli se na něj podíváte! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

Terva 

všechny recenze uživatele

Na počátku opět navštívíme Krypton a trochu si zopakujeme tamní události. CITÁT - Ještě přede mnou budeš klečet!!!....... Následuje sestřih událostí prvního příběhu, který můžeme sledovat v úvodních titulcích. DIALOG: WHITE - Hrozí, že pokud nebudou splněny jejich požadavky, srovnají Paříž se zemí. KENT - To snad nejsou ani lidi. WHITE - Proto se jim říká teroristé, Kente!!....... Tři supergauneři a Luthor. Super-el bude mít trochu hoňku. V 55 minutě letí Clark a Lois městem a v tu dobu začne hrát hudební doprovod. Pikosekundu (že pane Kulhánek) jsem si myslel, že je to píseň "Kdepak ty ptáčku hnízdo máš" a čekal jsem, že uslyším Karla Gotta. Naštěstí to byl jen dojem:-) CITÁT - Tak tohle je tedy planeta Huston?!?!....... Hudba střední, vtipné hlášky, super akce a triky jako v prvním příběhu, ale proto, že je tu více padouchů je to výbušnější. CITÁT - A tohodle už zabte, nepotřebujeme ho...... Superman tu trochi zblbne z lásky, ale snad ho to přejde. Teda možná. CITÁT - Asi by vás měl někdo naučit slušného chování, pane........ No a jak to dopadlo? Bylo nebylo a bude trojka. Jo a Lex Luthor opět nezklamal. CITÁT - Ahoj zítra.............. Zjistil jsem, že existuje jiná a delší verze tohoto příběhu jmenuje se Superman II: Verze Richarda Donnera, ale zatím se mi nepodařilo ji sehnat. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Co snímek dělá pokladem, to jsou efekty. Když dojde na bitvu ve městě, je to skutečně krása. Nemohu si pomoct, ale v té době dokázali tvůrci opravdu hodně. Herecké výkony pak rozhodně nezklamou. Gene Hackman je stále příjemně potrhlý, Terence Stamp je na Zoda správně zlý a nebezpečný, ale hvězdou zůstává Christopher Reeve, který je naprosto přesný v každé vtipné scéně. A když pak vzlétne do nebe v těch červených spoďárech, najednou už nemáte pocit, že je k smíchu, ale že tohle je opravdu hrdina, který dokáže lidstvo ochránit. Více: http://www.comics-blog.cz/2013/08/236-superman-2-1980-75.html ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Původní Superman mě přenesl z vesmírné opery do lánů rurální Ameriky 50. let, aby mě přes hektickou žurnalistickou sedmdesátkovou detektivku dovedl až k nadlidskému dobrodružství o výpravě za záchranou lidstva i nalezením sebe samého. Superman II mě vedl někam od světů přiblblých laciných zápletek od Cannon Films přes ochotnické romantické románky až někam do ruské studiové pohádky ze 60. let. Téměř všichni již vědí, jak k tomu došlo, že v tom mají roli tvůrčí i herecké neshody, přetáčky na které se ještě nevrátili někteří herci i třeba odlišný vizuální přístup Lestera a Donnera ohledně filmové práce s komiksem. Výsledek není nic jiného než výstavní připitomnělý camp s tak neuvěřitelně upatlanym scénářem (Mario Puzo ho napsal za 600 000, měl 550 stran a Donner s Mankiewiczem trvají na tom, že v ani jednom z dílů z něj nebyla použitá byť věta), že jedinou možností, jak si film skutečně užít, je vypíchávat momenty typu odjezd ze severního pólu autem, agonický výraz Supermana když zvedá výtah poté jen pár týdnů poté, co před večeří narovnával kalifornský tektonický zlom či jeho sviňácké nadčlověčí dick-moves typu amnesiálního polibku Lois Lane poté, co jí zprznil, ona to těžko nese a on to nechce řešit. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Se změnou režiséra přišla podle očekávání také změna kvality. Bohužel k horšímu. Druhý Superman se bere až příliš vážně a zcela mu chybí nádech komična, zastoupený v jedničce nezapomenutelným padouchem Luxem Lethorem v podání Genea Hackmana. Ten tentokrát dostal pouze „brandovský“ štěk. A ostatní herci jakoby ztratili pevnou půdu pod nohama – působí nejistě, rozpačitě a nepřesvědčivě. Největším zádrhelem tohoto filmu však je stupidní scénář (koho by kdy napadlo, že se na něm podílel Mario "Kmotr" Puzo). Jeho míra – u komiksových adaptací nezbytné – naivity dosahuje obludných rozměrů, přičemž jednotlivé scénky na témata typu: Superman ztratí své schopnosti a zákonitě musí hned dostat na budku, jsou dokonalým příkladem scénáristovy bezradnosti a zároveň zoufalé neoriginality celého příběhu. Hořkosladce dojemné jsou dvě patriotické scény: americký prezident sděluje svému lidu, že předal vládu nad celým (!!) světem jakémusi pošukovi z kosmu; Superman letí s americkou vlajkou v ruce vstříc zítřkům bez kryptonitu. 60% Zajímavé komentáře: JohnnyD, Indy ()

Kubaso 

všechny recenze uživatele

Dvojka splňuje všechno, co už se od dvojek očekává: silnější protivníci, víc akce, efektů... Bylo to potřeba, jelikož skvělý příběh z prvního filmu už prostě zopakovat nešlo. Co do atmosféry, nový režisér vysokou laťku udržel, ale narozdíl od Donnera, který dobře veděl, co si může dovolit, Lester občas přehání nadsázku a posouvá Supermana blíž k parodii. Kouzlo se tak někdy vytrácí, naštěstí se to ale dá zkousnout. To trojka dopadla o poznání hůř. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (28)

  • Natáčelo se od srpna 1979 do března 1980 v Anglii, Francii, Norsku, Kanadě a na Svaté Lucii. (Varan)
  • Původní režisér Richard Donner natočil pro tento díl scénu, kdy Superman mluví se svým otcem. Představitel Jor-Ela Marlon Brando si ale soudní cestou vymohl procenta ze zisků prvního filmu, a proto producenti nechali jeho scény z pokračování vystřihnout. Superman tak místo toho promlouvá se svou matkou. Díky soudnímu řízení ale Brando získal i podíl z druhého filmu, přestože se v něm nakonec vůbec neobjevil. Právě inkriminované scény s Brandem jsou k vidění v Donnerově režisérském sestřihu, který vyšel v roce 2006 a byly použity i v Singerově snímku Superman se vrací. (novoten)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama