Reklama

Reklama

Jason je znovu zpátky a má už svoji legendární hokejovou masku. Tentokrát, ale nebude fyzická likvidace jednotlivých ubožáků rušící Jasonův klid až tak jednoduchá jako v díle předchozím. Kempaři totiž nejsou jenom nějací, i veverkou k smrti vystrašení studentíci, ale dosti otrlý členové motocyklového gangu. Jason se tedy bude muset hodně snažit, aby popostrčil čísla svého "bodycountu" o nějakou tu cifru směrem vzhůru. (Magic Box)

(více)

Recenze (261)

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Miner se poučil z chyb, kterých ve druhém díle nasekal jako malý školák, a jeho jedinou slabinou se tak v tomto filmu stává neovládnutí tempa (rozvleklý úvod, natahovaný závěr). Jason konečně nasadil brankářskou masku a taky konečně naplňuje legendy, jimiž je opředen. Vražedné momentky jsou efektní, ba přímo výstavní (harpuna), ale lajna scénáře předepsala kill list v předvídatelném balení, což nakonec (společně s otravným epilogem) nutí zadržet barometr hodnocení na střízlivější cifře, než je absolut. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Sprievodca hrôzy zostáva na slobode. Steve Miner dostal medzi dvojkou a trojkou porážku. Inak si neviem vysvetliť razantný prepad kvality a atmosféry. Jason Voorhees síce prvýkrát v ságe dostáva kultovú hokejovú masku, ale čo z toho, keď 3-D trojka je taká zlá, ako len sequel slasheru môže byť? Nevýrazné a málo vyzlečené postavy, tupý kosič Jason (zbavený tajomstva), triviálna výprava, priemerné vraždy. Pocit ohrozenia prostredníctvom vtieravej kamery zmizol a mrazivé gore takisto nikde nie je. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Ať se na to dívám jak se dívám (a jelikož jsem během několika málo dnů nakoukal všechny Pátky, mám celkem jasno) vychází mi trojka coby nejlepší Pátek 13., mající jako jeden z mála dílů opravdu vše. Drží se původního příběhu, Jason je ve formě a s maskou, puberťáci jsou sympatičtí tak akorát a všem šáfuje skutečně šikovný režisér. Vynikající slasher. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

It's on. Voorhees podřízne chudáka šprýmaře, konečně nasadí onu pověstnou masku, rovnou s ní hodí elegantní harpunovou představovačku a jde dodělat, co začal. Tohle je památný moment. Jinak třetí díl trochu zvolnil atmosféru, zato ale ještě přidal na zábavě. ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Jason je zpátky a ještě v lepší formě, než minule. Navíc trochu zmohutněl a poučil se z minulých chyb, takže nehrozí, že by ho oběť nakopala do rozkroku. Ne ne, tahle noc bude jenom jeho... Pro mě jsou třetí a čtvrtý díl Pátku třináctého tím nejlepším, co kdy v této sérii vzniklo. Trojka má navíc hned dvě zvláštnosti: Jason si tu konečně nasadí brankářskou masku a do toho je film obzvláštněn prostorovým 3D efektem, takže do záběru se pořád něco plete a strká (třeba i obyčejné jo-jo), nebo na vás něco vyletí nebo vystřelí (vymáčknuté oko z hlavy, harpuna, nebo mačeta). Jinak slasher není od toho, aby se divákovi zapojovaly mozkové závity, ale je to čistě o vraždách a zábavě z toho vyplívající. Jo a bodycount se zastavil na čísle 13, takže paráda. Verdikt? Krystalický slasher. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Nechápu ty spokojené reakce některých hororových fandů. Jason si možná nasadil hokejovou masku a 3D z toho kouká na sto honů i v placaté verzi, jenže chybí mi tu atmosféra a napětí prvních dvou dílu. A pěkné holky. A kozy. ()

Pumiiix 

všechny recenze uživatele

Takže poslední kamínek, který mi chyběl k doplnění skládačky - zvané Friday The 13th – v hlavní roli Jason Voorhees. Můj nejoblíbenější masový vrah, ani Freddy Krueger ani Michael Myers nesahají na první místo…Klasická atmosféra, věrná většině dílu, stejně jako stupňovitá zvuková kulisa, také už známá z jiných Pátku. Jason se ze začátku moc neobjevuje, ale když se objeví má od začátku legendární hokejovou masku, která už zažila spoustu „faceliftů“. Hodně druhů zbraní, nástrojů a druhů vražd, jednoduchý příběh, s jednoduchým finále, které opět nekončí urychleně, ale postupně….klasika – 5-6/10* ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Z prvních tří dílů je trojka asi nejnudnější, než se začne opravdu něco dít, tak uběhne zhruba hodina, pak se teprve pořádně objeví Jason v plný parádě v hokejový masce a začně porcovat mačetou, sice mu to nejde až zas tak kvalitně jako v pozdějších dílech, ale toho kluka co chodí po rukou rozsek vejpůl lahůdkově. Nicméně i když za tu zbylou půlhodinu stihne vyvraždit téměř všechny, tak to na mě stejně působilo dost slabě a průměrně, mimoto postavy jsou tady hodně tupý, včetně Jasona ()

choze 

všechny recenze uživatele

Třetí Pátek jsem viděl poprvé v polovině devadesátek na ORF1 s podtitulem Und wieder ist Freitag dreizehn. V rámci série je památný tím, že Jason v polovině děje poprvé nafasuje svou ikonickou masku (kdo to vymyslel, je bez prdele génius, ta maska mu fakt sekne) a že byl stejně jako o rok mladší trojky Čelistí a Amityville natočen ve 3D. Takže se připravte na spoustu vražedných nástrojů (prim hrají tentokrát vidle) zabodávaných do kamery nebo v detailu trčících z těl obětí, nemluvě o chuťovce "Jason rozmáčkne týpkovi hlavu a z té vyletí oko do kinosálu". Jinak trojka patří se čtyřkou a sedmičkou, kterou jsem z celé série viděl jako první, k mým nejoblíbenějším dílům, je tu solidní bodycount, pěkný holky i pár fajn mordů (Jason sekne kluka chodícího po rukou mačetou do rozkroku) a vrátil se i Volkswagen brouk ze dvojky :) I když dneska už je to na mě moc zdlouhavé a přiblblé a třetí hvězdičku dávám z čiré nostalgie. V závěru se dočkáte parafráze kultovní závěrečné scény z jedničky - dívka se ráno po masakru probouzí v kánoi na jezeře a... ()

sniper18 

všechny recenze uživatele

Je to celkom dobrý horor, ktorý je už tretím a jedným z najlepších dielov celej série. Má dosť dobrý príbeh o skupinke teenagerov, ktorí sa pricestujú zabávať na chatu otca jednej zo skupinky, ale netušia, že v okolí sa nachádza aj Jason, ktorý prežil vyčistenie druhého tábora a ukrýva sa v ich stodole. Spracovanie sa mi páči, síce si na tú hlavnú akciu treba opäť počkať, ale tempo je svižné, dej aj napriek stereotypu zápletok pomerne dobre podaný, poteší aj viacero zaujímavých vedľajších prvkov, obzvlášť skupina motorkárov alebo spomienky na stretnutie s Jasonom a záverečná polhodina je už opäť taká, aká aj má byť. A zaujme aj viacero odkazov na oba predchádzajúce diely. Krvavých scén je opäť len priemerné množstvo, ale sú na tom dobre. Za väčšinu filmu sa nájdu len dva útoky po dve vraždy, takže nič výnimočné, ale nový spôsob točenia vrážd priniesol nové možnosti, ktoré sú tu dobre využité a tak je väčšina vrážd dobre natočená a sú aj správne krvavé. A najlepšia je samozrejme záverečná polhodina klasicky rozdelená na dve fázy, v prvej sa vyvraždí takmer celé osadenstvo, zaujme hlavne scéna s harpúnou alebo preseknutie pomedzi nohy a druhá už naháňačka vraha s poslednou preživšou, ktorá je tu výborná, správa sa až prekvapivo racionálne, takže vždy poteší spôsob, akým sa dostane z problému. A celkom tu funguje aj napätie, obzvlášť v záverečnej fázi. S hereckým obsadením som nadmieru spokojný, síce ho netvoria nejaké známe tváre, ale hlavná hrdinka je správne sympatická a nesklamú ani vedľajšie postavy, ktorým sa tu na rozdiel od väčšiny podobných filmov aj dá fandiť. A konečne sa už dá pochváliť aj Jason, ktorý je tu ten správny zabijak, síce väčšinu času mu kamera zaberá len nohy, ale keď sa už dostane k maske, tak si vie získať sympatie svojho druhu. Réžia a technická stránka sú vo svojej kategórii výrazne nad priemerom. Prakticky jediné, čo sa tu dá skutočne vytknúť je ten stereotyp, stále je to takmer to isté, ale vo svojej kategórii je to určite vydarený film a jeden z najlepších dielov celej série. Objektívna kvalita filmu- 68%, film sa páči mne na 73%. ()

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Další z pátků, který sice nepřináší příliš nového, ale ani neurazí a ani na chvíli nenudí. Prosté kvalitní nenáročná zábava pro vypitý mozek /jako jsem v tuto chvíli já :-)) ()

Hitman_47 

všechny recenze uživatele

Hmm, tak první 3 pátky toho mají společného více než dost...ale co, furt je to stejně dobrá řežba, navíc Jason nahodil hokejovku a má častěji v prackách mačetu, takže nač si stěžovat :) Sice se tu "recyklují" killy z prvního dílu, ale pořád to vypadá pekně. Navíc za konec fakt DÍK..pobavilo :) ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

U třetího dílu této série jsem se cítil jako na houpačce. Začátek byl slušný, scény zabíjení byly (na tu dobu) efektivní a já se těšil na moment, až si Jason poprvé nasadí masku. To se stane zhruba v polovině filmu. Následujících cca 20 minut jsem si říkal "to je ono!", film měl grády a já byl spokojený. Jenže, pak přišel konec, který byl jednak dost natahovaný a jednak i dost nesmyslný (pochopil jsem to tak, že režisér chtěl vzdát hold jedničce, což je v pořádku, ale když ta scéna neměla prakticky žádný smysl…) Ano, konec tenhle díl opravdu zabil. Díky němu jsem měl chuť dát tomuto dílu o něco nižší hodnocení, ale když si vzpomenu na těch 20 minut, když Jason… však víte. Takže jak to já vidím, Friday the 13th Part III se vyrovná jedničce, ale dvojka je IMHO někde jinde… 70 %. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Vražedné zbraně se objevují, jak se to tvůrcům a obětem hodí, ale to nechejme stranou, protože dobrodružství tohohle primitivního chlapíka zdaleka nestojí na originálních zápletkách. Máme tu prostě standardní slasher se vším, co k sérii patří, tedy solidní atmosféru, přihlouplé postavy (které dělají všechno to, co jim z kanape budeme na dálku rozmlouvat), brutální násilí, trocha sexu a nahoty. Příliš (s ohledem na rok vzniku) nicméně nechápu ono „3D“, ale nelze si nevšimnout, že tu pořád někdo něco strká před kameru: baseballovou pálku, vidle i třeba jojo. Kudrnáčovi při těle pak můžeme děkovat za to, že Jason konečně sundal pytel z hlavy a všemi milovanou image získal právě od vtipálka, který v partě mladého masa na porážku platí za nejapného outsidera se smyslem pro černý humor. Takže konečně i s maskou hokejového brankáře a něčím ostrým v ruce Jason svou pracovitostí vynahrazuje tu poměrně hloupou vatu okolo. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Piatok trinásteho" je moja suveréjne najobľúbenejšia slasher horrorová séria. Nemŕtvy zabiják Jason Voorhees a jeho brutálne vražedné vyčínanie pri jazere Crystal Lake. Tretia časť ("Friday the 13th Part III") je podarenou súčasťou tejto kultovej americkej vyvražďovacej kolekcie. Výrazná a významná je najmä tým, že si tu Jason prvý krát nasadí starú hokejovú brankársku masku. Doplnok, ktorý sa stal neodmysliteľnou súčasťou jeho image. Mimochodom, v tomto diely Jason zabije dvanásť ľudí. **** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Kromě toho,že to vzal Jason pořádně do rukou,nasadil si masku,zvolil dobře, nejspíš fandí hokeji. Tak se nedržel ani trochu při zemi a všechny pořádně zmasakroval,jen s tou poslední holkou měl trochu víc práce,ale zase se tu objevila jeho matinka a ta jí fakt dodala.Ten rozporcovanej kluk nad houpací sítí,to byla taky lahůdka.Na každýho přišel z něčím jiným,fantazii se meze nekladou. Jen tak dál Jasone,per to do nich,nic jinýho si totiž ty prevíti nezaslouží. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak pro mě osobně se jedná o suverénně nejlepší díl celé série a ano já to řeknu na plnou hubu pro mě to je nejlepší slasher všech dob. Zlověstné budování atmosféry v první polovině se v polovině druhé přehoupne do stylového masakru. Tady v tomto díle konečně nacházíme všechny typické trademarky této série. Jason si nasadí hokejovou masku vezme do ruky mačetu a s chutí do toho. Jinak přidám ještě jeden postřeh a sice, že při sledování tehdejších 3D efektů je sranda pozorovat, že do dnešní doby se v podstatě tato technologie nijak zvlášť nevyvinula. No a abych nezapoměl tak skladba která provází úvodní a závěrečné titulky je prostě moje zamilovaná. Navíc to co Miner ještě ve dvojce nezvládl vybrousit tady vylepšil k absolutní dokonalosti. Všechny tyhle aspekty, tak přispívají k tomu, že dle mého názoru už lepší slasher nikdo nenatočí.100% ()

Reklama

Reklama