Reklama

Reklama

Carnivale

(seriál)
  • USA Carnivàle
Drama / Thriller / Mysteriózní
USA, (2003–2005), 20 h 17 min (Minutáž: 44–56 min)

Hudba:

Jeff Beal

Hrají:

Michael J. Anderson, Nick Stahl, Adrienne Barbeau, Patrick Bauchau, Debra Christofferson, Tim DeKay, Cynthia Ettinger, John Fleck, Carla Gallo, Toby Huss (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Strhující drama odehrávající se ve 30. letech v poušti Velkých rovin.  1934. Pouštní kraj Velkých rovin v Oklahomě. Tohle je poslední velký magický věk. V čase obrovských písečných bouří, děsivého sucha, záplav a epidemií – znamení božího hněvu a předpovědí Apokalypsy – začíná konečné účtování mezi dobrem a zlem. Bitva se odehrává v samém srdci říše zvaná Amerika. A až skončí, lidstvo navždy pochopí, proč se stal zázrak. Dvanáct dílů tohoto dramatického seriálu se odehrává při putování cirkusu pouštní krajinou v Oklahomě a sleduje osudy tajemného osmnáctiletého uprchlíka se skrytými schopnostmi a charismatického misionáře, jejichž cesty se zkříží. Je to doba, kdy je zlo na vzestupu po celém světě, protože velká ekonomická i sociální krize napáchala nenapravitelné škody. Po matčině smrti se Ben Hawkinson, který utekl od gangu, hledaného pro vraždu, přidá k cirkusu. Vede jej tajemný impresário zvaný „Šéf“. Ve společnosti vyděděnců Hawkins náhodou objeví své nadpřirozené schopnosti. Mezitím je metodista Justin Crowe, pastor v kalifornském městečku Mitern, sužován apokalyptickými sny a vizemi. On sám také vládne dlouho potlačovanými mimořádnými schopnostmi. Ben a bratr Justin, oba vytrženi ze svých životů, zjišťují, že svět, který znali, je znovu uvržen do pradávného konfliktu mezi Světlem a Temnotou a oni jsou v této bitvě hlavními hráči. V hlavních rolích hrají: Nick Stahl (V ložnici, Terminátor 3), Clancy Brown (Vykoupení z věznice Sahwshank), Michael J. Anderson (Twin Peaks), Adrienne Barbeau (Útěk z New Yorku), Patrick Bauchau (Cela) a další. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (198)

bouncer 

všechny recenze uživatele

Po první sérii mám z tohoto seriálu zvláštní pocit. Hraje si na neobyčejně tajemný, ale nepřijde mi že úplně vhodným způsobem. Těch tajemství a nejasností seriál servíruje až mnoho na to, jakým pomalým tempem je odkrývá. Navíc člověk má pocit jako by se na obrazovce vlastně nic nedělo (i když se toho děje dost). Srovnání s Twin Peaks není mco namístě, i když je pravda, že není mnoho podobných seriálů... Očekával jsem lepší podívanou, ale určitě se jedná o zajímavý počin mezi seriály. ()

Alementina 

všechny recenze uživatele

Zacatek prvni serie vyborny, ma to atmosferu, ma to neotrely obrazky, cloveka fakt zajima, co se z toho vsecho nakonec vyklube... ale casem mate pocit, ze vas autori snad vodi za nos, protoze porad jen natahuji a natahuji az to pretahnou a vas uz to prestane zajimat, jestli vyhraje dobro nebo zle ....aneb konec prvni serie ztratilo dech a bohuzel druhou serii ho nenabralo, protože i přes moji snahu jsem se k třetímu dílu druhé serie už nedostala... ()

Reklama

Quint 

všechny recenze uživatele

Vizuálně opulentní a vypravěčsky spletitý Carnivale byl prvním pokusem HBO o „quality telefantasy“, který vyšlapal cestičku mnohem známějším seriálům jako True Blood nebo Game of Thrones. Seriál by se dal popsat jako kombinace Lynchova Městečka Twin Peaks, Browningových Freaks a Steinbeckových Hroznů hněvu. Zasazením fantastické zápletky plné mysticismu a okultismu do drsné reality dobově precizně vyobrazených Spojených států 30. let 20. století dokázal přesvědčivě zkombinovat nadpřirozeno s naturalismem a učinit tak fantastické scény uvěřitelnějšími. Seriál s tak propracovanou mytologií, vypiplanou dobovou výpravou a evokativními vizuály prašné atmosféry vyprahlých planin Dust Bowlu byl ve své době úplným zjevením. Carnivale byl ale i na poměry HBO příliš odvážný experiment, který vyžadoval od diváků určitou míru vzdělanosti. Podivný, provokativní, komplikovaný, pomalu rozvíjený a pro televizi velmi nákladný seriál se tak podobně jako Twin Peaks dožil pouze dvou sérií a zanechal po sobě skupinu vášnivých fanoušků, kteří po jeho zrušení rozjeli masivní kampaň na jeho záchranu a i mnoho let poté stále čekají na nějakou formu pokračování. Zatímco fanouškům Twin Peaks se to poštěstilo ve formě celovečerního filmu, fanouškům Carnivalu zatím nikoliv. ()

gambit 

všechny recenze uživatele

Bravo! Smekám před HBO, nevzpomenu si na jediný jejich projekt, který by nedopadl minimálně nadprůměrně... Tenhle seriál jsem celý dokoukal až teď, dříve jako menší jsem se u něj příliš bál. Přesto ve mě atmosféra prostředí těch mnoho let přetrvala aniž bych viděl byť jen jeden díl v kuse. To už samo o sobě něco znamená :) A nakonec jsem i rád, že jsem se do něj pustil až teď, příběh je pomerně komplexní a člověk musí často přemýšlet, hledat mezi řádky.. No každopádně už jen za tu výpravu/kameru/kostýmy by to bylo minimálně za 4*, já bych objektivně hodnotil 4 a půl, a to především kvůli rozvleklejší první sezóně. Domnívám se, že se dala zkrátit klidně o 4 epizody a tempu by to jedině prospělo. A celkově stejně hodnotím pěti hvězdičkami, protože v druhé sérii už bych chybu hledal jen hodně těžko, seriál má myšlenku, začátek a konec (ač otevřený, přesto mám pocit kompaktnosti). A ještě k tomu finále první série za doprovodu mého uplně nejmilovanějšího soundtracku vůbec od Zimmera? Není co řešit :) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

První díl je hotová zabíjačka a tím myslím zabíjačka diváckého nadšení a zájmu, neboť seriál absolutně nechápe, že v úvodu by měl něčím navnadit, upoutat pozornost a ne jen se vláčně plahočit ve svém zvláštním, resp. obtížně uchopitelném světě. Potom, co však lepší zůstanou a první díl v útrpí přežijí, začne svítat na lepší časy. Cca kolem 4-6 dílu se vám konečně podaří vnořit se do Twin Peaksovské pomalejší atmosféry, která za oponou skrývá nejedno zajímavé mystérium. Carnivale tedy zpočátku není příliš "user friendly", s věcmi se seznamujete až za chodu a poznáváte, že svět ve znamení realistických 30. let a (duchovního) mysteriózna nemá jasná pravidla. Nicméně jen co proniknete do nitra barvitých charakterů, tak si nevyzpytatelnosti nadpřirozena začnete cenit. Postavy se profilují velice pomalu, ale o to přirozeněji a lidštěji pak působí. Děj nikdy není nabitý šokujícími událostmi, má povahu buď pohodového relaxu nebo znepokojivého, plížícího se zla. Celek je nesrovnatelně lepší než dnes již (dle mého skromného názoru) obludný Twin Peaks :) 7/10 ()

Galerie (139)

Zajímavosti (7)

  • Vzhledem k audiokomentáři u DVD se ruský voják (Michael Massee) jmenuje Lucius Belyakov. (PußyMagnet)
  • Seriál vyhrál roku 2004 cenu Artios Award za Nejlepší casting pro TV seriál. (PußyMagnet)
  • Roku 2005 oceněn cenou Costume Designers Guild Award za Nejlepší kostýmy v TV seriálu. (PußyMagnet)

Reklama

Reklama