Reklama

Reklama

Murder in the First

(seriál)
Trailer 6
Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2014–2016), 22 h 23 min (Minutáž: 41–42 min)

Hrají:

Taye Diggs, Kathleen Robertson, Ian Anthony Dale, Raphael Sbarge, Lombardo Boyar, Currie Graham, Mimi Kirkland, Jamie McShane, Richard Schiff, Tom Felton (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(32)

Obsahy(1)

Tento krimi seriál se po celou sérii zabývá jedním jediným případem vraždy, od spáchání zločinu, přes vyšetřování, po zatčení. (Leegy)

Recenze uživatele DaViD´82 k tomuto seriálu (1)

Murder in the First (2014) 

Seriál na půli cesty mezi skandinávským stylem a zámořským „okrskovým“ přístupem k žánru. Z prvního si to bere řešení jednoho případu napříč celou sezónou či soustředění se na všechny zúčastněné (podezřelí, vyšetřující, obhajující, žalující, příbuzní apod.) stejnou měrou jako na krimi linku. Z druhého pak způsob jakým jsou osobní dramata zúčastněných zpracována; poznáte v tom školu zachycující denní rutinu jedné policejní stanice à la The Shield či NYPD Blue. A pokus to není marný či do počtu, protože "americkým pohledem na věc" se daří eliminovat některé z neduhů (a jiné zase vytvářet) severských kriminálek. Především překombinovanost; zde se nejede syžet „co dva díly to nový podezřelý“ (zdravím The Killing) a ani „záporák, kterému zázračně na vlas vychází vše, co si naplánoval“ (zdravím Broen). Případ je to spíše civilní a v mnohém uvěřitelný. Což je i nevýhoda, protože je v důsledku toho standardní, předvídatelný a pravděpodobně tedy "kdo, jak, proč a jak ho usvědčit" prokouknete mnohem dříve (jakože klidně hned v úvodu) než byl záměr tvůrců. K jejich cti je třeba podotknout, že to na závěru nestojí; tady jde o cestu po které se k němu dojde. Ta však začíná tragickým pilotem, který se utápí v klišé, citovém vydírání a nezajímavosti. Další dvě epizody jsou již nepoměrně lepší, ale na vlastní nohy se to definitivně postaví až kolem poloviny série. Děkovat mohou tvůrci především Cromwellovi spolu s Feltonem bez jehož ztvárnění „splněného amerického snu“, který v sobě cosi temného, vypočítavého a znepokojivého má, by se to rozpadlo dříve než to vůbec začne fungovat. Ve výsledku jde o solidní kriminálku beze zbytku naplňující žánrové škatulky, ale nic více. ()

Reklama

Reklama