Reklama

Reklama

Labyrint

(seriál)
Trailer
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
Česko, (2015–2018), 20 h 24 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Strach

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Martin Šec

Hrají:

Jiří Langmajer, Zuzana Kanócz, Stanislav Majer, Miroslav Donutil, Michal Dalecký, Zuzana Kajnarová, Michal Dlouhý, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Nález těla krajského politika Karase, kterého vrah zabil v duchu středověkých mučících praktik a tělo pečlivě naaranžoval v podivné scéně, rozpoutá policejní honbu za sadistickým pachatelem. Ten staví vyšetřovacímu týmu do cesty složitou sérii vražd, které svojí krutou obřadností otřásají místním regionem i samotnými kriminalisty.
Kořeny složitého případu sahají až k vraždě mladé dívky ze Slovenska, která zemřela podobně záhadným způsobem jako Karas. Případu se tak ujímá tým s dvojicí zdánlivě nesourodých vyšetřovatelů. Jsou jimi kriminalista Michal Remeš (Jiří Langmajer), negativně ovlivněný ne příliš stabilním soukromým životem, a Tamara Berkyová (Zuzana Kanócz), policistka z Bratislavy trpící absencí schopnosti komunikovat se svým okolím bez předpojatosti a předsudků.
Na konci sérií vražd, loupeží a naaranžovaných nehod najdou policisté cestu na konec „labyrintu" a uvěří naději na dopadení pachatele. Důležitou pomocí je jim paradoxně také obraz Hieronyma Bosche Poslední soud, kterým se pachatel v provedení svých krutých činů nechává zjevně inspirovat. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele JohnCZ k tomuto seriálu (1)

Labyrint (2015) 

---- PRVNÍ SÉRIE --- ČTčko se zase vyšvihlo, Labyrint až do poslední chvíle aspiruje na poctivé pětihvězdí, protože rozjíždí hodně napínavé krimi tak trochu ve stylu True Detective. Máme tu rituální vraždy, hutnou atmosféru (při scéně útěku lesem jsem uznale pokyvoval) máme tu parádně hrajícího Jiřího Langmajera, dobré dějové twisty, různé drobnosti dokreslující náladu (kamerové filtry, scéna s minerálkou apod.) máme tu skvělou úvodní znělku a celkově mnohem výraznější soundtrack, než je u českých seriálů zvykem a slušný výběr hudby. Do toho režie, kterou Strach tentokrát drží již pevně v rukou a zaškobrtnutí přichází prakticky až v závěru, za které však viním scénář, jenž se snaží zbytečně šokovat. Tak proč je sakra Labyrint tak neznámej? Hodnocení série: 4/5 ---- DRUHÁ SÉRIE --- Druhá série už je výrazně slabší. Působí více televizně, více česky a to v negativním slova smyslu. Překombinované, zbytečně moc postav (řada neherců kazí jinak slušné herecké výkony hlavních aktérů) a hlavně ne až tak táhnoucí děj, který místy působí (opět: kvůli nevěrohodnému herectví a ledabylé režii) spíš nechtěně směšně. Docela mě to mrzí, protože jednička byla příjemně temná a měla drajv, který tady chybí. Jinak je to ale docela koukatelná krimi, kterou opět táhne především charismatický Langmajer, jenž svým herectvím převyšuje všechny o několik tříd. Detaily, které ale dělaly první řadu tak zábavnou, tu ale naprosto chybí. Hodnocení série: 2/5 ---- TŘETÍ SÉRIE --- Určitě výrazně lepší, jak druhá řada, nicméně kvalit první série to taky nedosáhlo. Ani po stránce děje, ani filmařsky. Vlastně filmařsky je to klasicky česky strnule televizní, postprodukce minimální. Tempo je ze začátku smrtící a úvod do děje skoro až nudný, protože se Strach začíná dost vykrádat. Ale jakmile se začal případ zamotávat a do příběhu začaly vstupovat další a další postavy, začalo to být o mnoho zajímavější a druhá polovina řady mě naopak dost chytla. Přesto bych měl dost výtek. Chybí mi onen lidský situační humor aka minerálková scéna z první série. Něco trochu tu bylo, ale bylo toho málo. I osobní život detektivů je odsunut úplně mimo a upřímně se mi krom Langmajera a vtipného záletníka Stacha, který však hraje spíše druhé housle, nikdo moc pod kůži nedostal. Záporák je naopak výborně zahranej (leč nekonzistentní) a i když jsem ho sherlockovsky odhadnul hned prvním tipem, následující dění to všechno zamotalo tak, že jsem byl ve výsledku stejně překvapen. Samotná zápletka, jakkoli po stránce logiky skřípe, mě ale ve finále svým průběhem i rozuzlením uspokojila. Hodnocení série: 3/5 ()

Reklama

Reklama