Reklama

Reklama

The Orville

(seriál)
  • USA The Orville (více)
Trailer
USA, (2017–2022), 31 h 43 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Seth MacFarlane

Hrají:

Seth MacFarlane, Adrianne Palicki, Penny Johnson Jerald, Scott Grimes, Peter Macon, J. Lee, Mark Jackson, Jessica Szohr, Halston Sage, Anne Winters (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(36)

Seriál se odehrává 400 let v budoucnosti a sleduje dobrodružství průzkumné vesmírné lodi Orville střední úrovně. Její posádka, lidská i mimozemská, čelí zázrakům a nebezpečím vesmíru. (Disney+)

Recenze uživatele noriaki k tomuto seriálu (2)

The Orville (2017) 

Od Orville jsem čekal parodii na Star Trek. Po prvním díle to vypadalo že zvládnu možná ještě dva další a seriál odložím. Vtipy mi připadaly částečně hloupé a částečně dětinské. Třetí epizoda můj názor změnila. Humor ustoupil do pozadí a prim dostaly sociální a morální témata. Některé epizody mi připomněly známé zápletky z TOS, TNG, DS9, případně Black Mirror. Přitom nejde o žádné parazitování na fenoménu Star Treku. Scénář chytře komentuje aktuální otázky, tedy takové, které v době natáčení zmíněných seriálů ještě neexistovaly. Pochopitelně rozebírá i univerzální problémy typu svobodná vůle jedince, nebo mezilidské vztahy. Plusem je, že nenabízí snadné a líbivé odpovědi. S řešením jsem občas nesouhlasil, ale vždy se nad ním dalo přemýšlet a nakonec ho akceptovat jako možné. Vedle tohoto přístupu vypadá Star Trek Discovery jako tupé politické školení, což ostatně také je. Postava doktorky to vyjádřila krásně "Měj otevřenou mysl, ale ne tak aby ti vypadl mozek." Časem se i humor vytříbil a konkrétně epizodu s01e09 považuju za výbornou romantickou komedii. Zapomeňte na Discovery, to je Star Trek leda podle názvu. Orville má startrekovskou duši, a to se počítá. ()

Nové obzory (2022) (S03) 

Rozporuplná třetí sezóna bude pro seriál možná poslední, a já ani nevím, jestli je mi to vůbec líto. Před jejím vydáním vyhlásil Seth MacFarlane velké změny, a rozohodně nepřeháněl. Humor prakticky zmizel, což způsobilo, že speciálně první dva díly se nesou téměř v pohřebním duchu. Filosofie se upravila směrem k dnešnímu trendu, takže Orville občas připomíná staré Star Treky, ale občas bohužel ty nové. Sympatická tolerantnost a otevřenost ke kultruním odlišnostem byla nahrazena aktivistickým prosazováním vlastních představ. V souladu s tím se musela překopat charakteristika názorových odpůrců, aby mohli být nově označeni za záporáky. Některé zápletky jsou pořád fajn, a minimálně epizoda Dvakrát za život mě zaujala svou reflexí diváckých očekávání o morálce společnosti vzdálené budoucnosti, jenže ani to nezakryje, že třetí sezóna je jednoznačně nejslabší. Vzhledově je ovšem o dvě třídy jinde. ()

Reklama

Reklama