Reklama

Reklama

Tři zločinci z planety Krypton (Terence Stamp, Sarah Douglas a Jack O'Halloran), nevědomky propuštěni z vězení Phantom Zone, plánují zotročit Zemi, právě když se Superman (Christopher Reeve) rozhodne ukázat Lois Laneové (Margot Kidder) svou romantičtější stránku. Gene Hackman (jako Lex Luthor) se také vrací z prvního filmu a se špičkovým vedlejším obsazením, vtipnou režií Richarda Lestera a vizuálem, který ohromí a potěší, Superman II vám zachrání den, kdykoli se na něj podíváte! (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (198)

choze 

všechny recenze uživatele

I když Superman čelí mnohem větší hrozbě a romantická linie se zásadně posouvá, dvojka postrádá epičnost jedničky a nepříjemně tlačí na campy humor (venkov, scéna, kde Zod a spol. odfoukávají na newyorské ulici lidi) a to je Otis hned zkraje odlifrován do pryč (a bohužel i slečna Tesmacherová). Stoický Zod je ale vynikající záporák. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Pro mě lepší a zajímavější než skvělý první díl. Více nebezpeční protivníci, zajímavější příběh, slušně natočené a zahrané. Christopher Reeve je nejlepší superman a už by se mohla najít náhrada za Gene Hackman, který trochu začíná ztrácet na své síle. PS: všimněte si, že Bílý dům bez vlajky má stojaté fontány:)) ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Je to už viac komické (nie komixovejšie), ako prvá časť, ale už len z tej nostalgie, keď som film prvý krát videl ako dvanásťročný, mu nedám objektívnejších 60%. Čítal som niečo o hádkach s Donnerom a výmene režiséra, takže je obdivuhodné, že tento film ešte takto solídne dopadol. Týmto mal Superman filmové plátno nadobro opustiť, je to už nemoderná postava, ktorá podľa mňa zomrela spolu s Christopherom Reeveom. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Překvapivě ještě hloupější než první díl, ale méně létání, tedy méně zadních projekcí. Z jednoho padoucha je zde najednou 3+1, což je velice naškodu. K celkové tragédie přispívá i to, že je Hackman v některých pasážích (evidentně tam, kde se nesnímal zvuk přímo) nadabován. Reeve mi přijde o trošinku snesitelnější, než v prvním díle. Snad proto, že zde tak často nechodí ve své trojkombinaci kozačky + slipy + plášť. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Rozhovor s vodíkovou pumou nazvaný „Proč mám tik,“ bych si strašně rád přečetl. Na rozdíl od předcházejícího Supermana má tahle dvojka všechno, co od podobných filmů očekávám. Neústupnou hrdinskost, triky, charismatické a zajímavé záporáky (Sarah Douglas jako Ursa je zřejmě ta nejvíce sexy záporačka, co jsem asi viděl), humor, jednoduchý přesto přímý a akční příběh. Margot Kidder je úchvatná. A Superman letící s americkou vlajkou, to je kurva tak dojemné, až k poblití. ()

Galerie (155)

Zajímavosti (28)

  • Producentům se nelíbil vážný tón předchozího Supermana a chtěli "zábavnější" sequel. Richard Donner nesouhlasil a film za něj o několik měsíců později dotáčel náhradník, což je na výsledku znát. Například Reeveovi v některých scénách mizí svaly. [Zdroj: Premiere] (zdeny99)
  • V tomto, rovnako ako aj v predchádzajúcom filme, môžeme sledovať určitú kresťanskú symboliku. Superman (Christopher Reeve) bol podobne ako Ježiš poslaný svojím otcom na Zem. Loď, v ktorej priletí, má tvar hviezdy, takže pripomína Betlehemskú hviezdu. Vykázanie Zoda a jeho spoločníkov z planéty Krypton sa potom podobá vyhnaniu Diabla a démonov z neba. Mladý Superman je zase školený svojím otcom v odľahlej polárnej oblasti, čo môže poukazovať na Kristov pobyt na púšti predtým, než nastúpil na cestu Učiteľa. Keď sa traja zločinci z Kryptonu dostanú na Zem, generál Zod (Terence Stamp) chodí po vode, rovnako ako Ježiš. Ursa (Sarah Douglas) je zase pohryznutá hadom, no ona ho len zahodí a spáli, čo zase urobil apoštol Pavol. Ďalší zaujímavý detail je Supermanovo rodné meno Kal-El. To v hebrejčine znamená Hlas Boží. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Ned Beatty

Zemřel herec Ned Beatty

14.06.2021

Včera v kalifornském Los Angeles opustil filmový svět americký na Oscara nominovaný herec Ned Beatty. Bylo mu 83 let. Rodák z Kentucky, kterého si mnozí diváci jistě vybaví třeba jako Otise, věrného… (více)

Reklama

Reklama