Reklama

Reklama

Batman začíná

  • USA Batman Begins (více)
Trailer 2
USA / Velká Británie, 2005, 140 min

Jako malý chlapec je Bruce svědkem násilné smrti rodičů, kterou si trpce vyčítá. V dospělosti je ovládán vztekem a touhou po pomstě. Snaží se pochopit myšlení zločinců a bojuje s vlastními démony. Živí se drobnými krádežemi a ocitá se v horské věznici v Číně, kde se setkává s tajemným mužem Ducardem, který jej naučí bojovému umění nindžů. Zdejší výuka nakonec dopadne poněkud jinak a on se vrací do rodného Godham City. To se za těch pár let změnilo k nepoznání - ze všech stran vyvěrá kriminalita a korupce. Bruce s pomocí věrného komorníka a pár nových přátel, začíná žít dvojím životem. Stane se maskovaným bojovníkem Batmanem, který používá svoji sílu, inteligenci a řadu svých technických vymožeností k boji proti zlověstným silám, které ohrožují město. (TV Nova)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (1 777)

Madison 

všechny recenze uživatele

Je pravda, že som odchovaná na štúdiových, farebne impozantných Batmanoch z dielne Tima Burtona, ktorým nechýbala romantická poetika či paleta obrazových kontrastov. Christopher Nolan vniesol do komiksového žánru svojím drsne realistickým Batmanom čosi nové, odzbrojujúce a predsa zaujímavé. V jeho podaní Batman nie je len figúrka s netopierími krídlami, nadprirodzenou výbavou a hrdinskými tendenciami bez racionálnych príčin. Nolan do hĺbky buduje psychologický profil jedného obyčajného človeka a na otázky "ako" a "prečo" sa stal povestným hrdinom, sa scenárista snažil predložiť divákovi relevantné pohnútky. Batman begins odvracia komiksovské formy a namiesto toho funguje ako reálna neľútostná sonda do skorumpovaného sveta zločincov. Výborné scény v horách (ako sa Batman stal fyzicky zdatným), výborné zobrazenie jeho vnútorného stavu (prečo koná tak, ako koná), skvelá zimmerovská hudba, temná vizuálna stránka, herci (Michael Caine, Gary Oldman, Liam Neeson, Cillian Murphy) a najmä Christian Bale so svojím batmanovským cool hlasom je jednoducho neodolateľný. 90% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Žiadne gotické budovy, točivé zábery na titulky novín, vtipy a pozitívne emócie, digitálne eye-candy efekty alebo chytľavý soundtrack. Batman Begins nie je žiadne rozprávkové fantasy. Je to Insomnia s Batmanom - ponurá dráma o reálnom človekovi, pôsobiacom v kulisách reálneho sveta. Čo robí film unikátnym, je váha hlavnej i ostatných postáv a ich zakomponovanie do dramaticky hutného, emocionálne angažujúceho a inteligentne vyrozprávaného príbehu. Všetko vo filme je fyzicky hmatateľné, psychológia postáv premakaná a charakteristika Brucea Waynea je doslova pitvou rozvoja jeho osobnosti, objasnením dôvodov, prečo sa stal tým, kým je. Christian Bale čoby skutočný charakterový herec redefinuje kult mena svojej postavy. Jeho Batman nie je žiadny vzorový hrdina, je mimoriadne naštvaný a rád si užíva povrchných nerestí, ktoré mu poskytuje jeho bohatstvo. Bombastické herecké obsadenie nie je samoúčelné a film povyšuje na veľkolepú oslavu komiksového žánru. Akcia je skvelá, hoci nie až tak ako v Spider-Manovi. Ale vadí to niekomu? Je mi trápne nedať 5*, no ako večnému idealistovi mi v druhej, komiksovými pravidlami riadenej polovici, chýbalo viacej zápletkovej inovácie. Prvá polovica je za 6*. ()

Reklama

novoten 

všechny recenze uživatele

Takhle to mělo být. Konečně se našel někdo, kdo napravil Burtonova ostudná zaváhání (o Schumacherově zpackaném "uzavření" série ani nemluvě). Tohle je pravý Batman, černý rytíř pod maskou, s pláštěm visícím na zádech a s těžko zvladatelnou záští v srdci. Málokdo mohl být lepší Bruce Wayne než Christian Bale. Hrdina Equillibria dokázal ještě vylepšit svůj herecký výraz a kdykoli je na rozpacích nebo ho chytá vztek, běhal mi téměř mráz po zádech. Ale hlavním hrdinou je tu Christopher Nolan a tým scénáristů, kteří dokázali stvořit přesně takovou atmosféru, kterou by měl první díl komiksové série mít. Nadupaných 90% a finální pomrknutí s příslibem netušených věcí.. ()

Marius 

všechny recenze uživatele

I keď mi žiaden z hrdinov s prívlastkom -man netrhá žily, musím uznať, že Batman Begins sa podaril. Nolan ukázal, že okrem menej komerčných až "divných" filmov, vie natočiť aj inteligentnú popkornovú jazdu. BB je na rozdiel od predchodcov omnoho menej "temný", pôsobí realistickejšie a omnoho menej komiksovo. Nebyť kecov o spravodlivosti, dobre a zle a dosť zlých sekvencií bojových umení na začiatku by to bol plný kotol. A Baleovi tá maska sedí asi najlepšie zo všetkých doterajších "Batmanov". 8/10 ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, srdce a slabost pro komiksy zavelilo!!!! Dej 5*!!!! Tak je tam už mydlím!!! Musím, už jen z nostalgie, neboť první film, který jsem v tehdy "kapitalistické" cizině (cíl: Salzburg) na přelomu 1989 - 1990 viděl byl Burtonův Batman... No, můžu já dát jiné hodnocení??? Jsem moc rád, že se nám ten ušatec s křídlama vrátil... Nolane, díky.... Vychutnal jsem si to... Batmans Begins budil mé obavy (naprosto zbytečně) tak jako když mi nejoblíbenějšího představitele M.Keatona vyměnil V.Kilmer a po něm G.C. a já se bál pádu oblíbence. Dvojka Nolan/Bale ho vrátila tam kam patří... zpět na vrchol... ()

Galerie (276)

Zajímavosti (179)

  • Christian Bale (Bruce Wayne) na téma realističnosti komiksového filmu řekl: "Potíž s obvyklými adaptacemi je, že publikum má vždy pocit, že na plátně vidí skutečné herce, kteří se pokoušejí hrát komiksové postavy. Proto jsem si pořád představoval, že tohle je skutečný příběh, podle kterého komiksy vznikly. Vím, že to zní směšně, ale já to celé bral velmi vážně. Protože kdybych to nebral vážně já, tak kdo už?" (NIRO)

Související novinky

Zemřel herec Tom Wilkinson

Zemřel herec Tom Wilkinson

30.12.2023

V posledních hodinách roku 2023 bohužel přichází smutné zprávy z Velké Británie. V sobotu 30. prosince totiž filmový svět ve věku pětasedmdesáti let náhle opustil anglický herec nominovaný na dvě… (více)

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

Nolan nevyloučil možnost natočení Star Wars

19.07.2023

Režisér Christopher Nolan si za ty roky v Hollywoodu vypěstoval pověst tvůrce, který má pevnou vizi, přesně ví, čeho a jak dosáhnout, a málokdy se co se kvality týče splete. Navíc se mu několik let… (více)

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

Christopher Nolan odhalil svůj příští film

09.09.2021

Režisér Christopher Nolan byl jedním z prvních filmařů, kteří se loni rozhodli vyzkoušet sílu kin během pandemie, když de facto vlastnoručně protlačil svůj snímek Tenet k letní premiéře. Místo… (více)

Watchmen ve stylu Jokera?

Watchmen ve stylu Jokera?

05.01.2021

Dávno před tím, než komiksové Watchmen oživil svým seriálovým pokračováním scenárista Damon Lindelof (Ztraceni, Pozůstalí), nebo se o filmovou adaptaci původního komiksu pokusil Zack Snyder (Muž z… (více)

Reklama

Reklama