Reklama

Reklama

Star Trek: Discovery

(seriál)
  • USA Star Trek: Discovery
Trailer
USA, (2017–2024), 54 h 32 min (Minutáž: 38–66 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Wilson Cruz, Shazad Latif, Michelle Yeoh, David Ajala, Blu del Barrio, Jason Isaacs, Anson Mount (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. Po padesáti letech od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Hvězdné flotily Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Greenová), která musí přijít na to, že aby skutečně pochopila cokoli „mimozemského”, musí nejdříve porozumět sama sobě. Michael je lidského původu, a přesto se stala sestrou jednoho z nejslavnějších hrdinů ve „vesmíru” Star Treku. Vykonala něco strašného, a přesto má šlechetné srdce. A i když není neohroženou kapitánkou vesmírné lodi, i když o tom ještě neví, na tom, co udělá a jak se rozhodne, závisí osud celé galaxie. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (4)

Season 1 (2017) (S01) 

Strašně jsem se bál, že se to nepovede a půjde o průšvih skutečně galaktických rozměrů. Sice bych i já mohl nabídnout kritiku jako "je to moc filmové, moc tmavé, moc přehnaně akční, moc moderní a moc si to bere příklad z Abrams filmů." A byla by to samozřejmě pravda. Problém je totiž ten, že kdyby si Discovery ponechala styl klasických ST seriálů jako TNG, DS9 a VOY pravděpodobně by v současnosti moc dlouho nefungovala a už vůbec by nenalákala nové fanoušky. Chápeme? Současný Star Trek prostě musí odpovídat současnému publiku, což vlastně trochu ukázala už Enterprise. Ale dost mého filozofování. Hlavní je, že Discovery se skutečně povedla a rozhodně se nejedná o nejslabší Star Trek seriál. Má výborné postavy (až na Stametse, kterého navíc hraje strašnej nesympaťák), a narozdíl od jiných jsem si oblíbil i Michael. Byl jsem rád i za nečekaně velký prostor pro výborně ztvárněného Sareka. Nejlepší jsou Doug Jones a Michelle Yeoh (obzvlášť v druhé polovině), naprostým králem je ale fenomenální Jason Isaacs, Lorca je navíc i nejlepší postavou. Zprvu jsem zuřil kvůli podivně neklingonsky vypadajícím Klingonům (kteří vypadali trochu jako Xindové), a i když jsem si občas říkal, jak je to divné, nejsem zas takový blázen, abych vyhlašoval válku kvůli tomu, jak vypadají, naopak to považuji za sympatický nápad. A navíc všechny řeči vedou v klingonštině, což je fakt lahůdka a něco neskutečně krásného pro mou duši a fandovské srdce. Příběh překvapil už od začátku, a to nejen rychlým tempem a pokročilými technologiemi "po Voyageru." Z úvodního dvojdílu jsem byl nadšený a když se pak děj přesunul na Discovery, začal se ještě zlepšovat a byl čím dál lepší. A když se pak loď dostala do zrcadlového vesmíru (což snad není spoiler), ze seriálu se stala skutečná nesmírně vymazlená lahůdka, která nabídla jeden šokujicí zvrat a odhalení za druhým a já byl nadšený z každého okamžiku, protože to mělo logiku a bylo to fakt neskutečně výborné. Tahle linka se tvůrcům skutečně povedla, žádný Star Trek seriál nikdy neměl dobrou první sérii (a někdy ani druhou), takže o to lepší Discovery je. A samotný závěr první série slibuje velké věci i do budoucna... Navíc se povedla i nová znělka a hudba celkově a potěšil mě i "návrat" Harcourta Fentona Mudda. Jako milovník Star Treku jsem naprosto nadšený (ačkoliv jsem téměř jediný) a nemůžu se dočkat druhé série. Nejlepší epizody: Choose Your Pain, Léthé, 10 - 13. 100%. ()

Season 2 (2019) (S02) 

Jak se mi první série líbila a bavila mně od začátku do konce, tohle bylo docela často poměrně utrpení. První dva díly byly parádní (a Frakesův New Eden je absolutně geniální a jako by z oka vypadl jakémukoliv jinému Treku, jen ne z Disca). Pak se mi líbil díl, ve kterém se poprvé objevil Spock, jehož představitel mi po prvotní nedůvěře velmi imponoval a díl s Talosany, který byl taky geniální od začátku do konce a konečně nějak navázal na to, co známe už od úplného začátku. Ještě pochválím casting. Kromě parádního Ethana Pecka, který postavě Spocka rozhodně nedělá ostudu, musím vyzvednout také Pika v podání naprosto božího Ansona Mounta, pravděpodobně jediné pozitivum celé téhle série. Jediná nejlepší postava druhé řady. A jinak to bylo... no, docela špatné a nejednou mně to fakt sralo. Kromě stupidních zápletek s Oddílem 31, který je tady neskutečně debilní a neatraktivní, je pak v seriálu obrovské množství stupidních a retardovaných postav, které mě serou: všechny. Tady není sympatický fakt vůbec nikdo. Soneqa, která mně v první řadě srala jen částečně, mně teď sere úplně, Saru, který je tam zbytečný, mně pomalu štvát začíná a Tilly, kterou jsem měl v první řadě nejradši, je tady vyloženě na zabití a já jí fakt nesnáším, a nejen proto, že se chová jako kráva. Stamets zase celou sérii brečí, že mu nevychází vztah s bůhvíproč vzkříšeným doktorem (proč, proboha, jakej to vůbec mělo smysl, sakra?), takže tyhle dva mně serou taky a u těch ostatních si vůbec nepamatuju jména. Naštěstí to finále se zase povedlo a slibuje velké věci do budoucna, tam, kam se ještě žádný Star Trek nevydal, takže snad to bude dobré, protože tahle série je prostě špatná. Fakt hrozně, hrozně moc. Tak, že mi zprotivila úplně celou Discovery včetně první řady, která mně na podruhé už taky tolik nebrala. A jen kvůli tomu, že to luxusně vypadá se na to fakt dívat nebudu. Ale bohužel se na to nebudu dívat ani kvůli Pikovi a Spockovi. Hlavně u Pika zamrzí, že v další řadě už nebude. ALe abych furt nekritizoval, ta rodinná linka Spocka, Michael a jejich rodičů je napsaná výborně, tohle byla lahůdka sledovat. A to závěrečně vysvětlení, proč jsme o Burnhamový nikdy dřív neslyšeli, snad ani lepší být nemohlo. Tohle se povedlo. Ani nevím, kolik mám dát procent. Docela by mně zajímalo, co pěkného by na to řekli Leonard Nimoy a Roddenberry. Asi nic moc. ()

Season 3 (2020) (S03) 

Ještě větší pokles, než jsem si myslel. Ze zpětného pohledu je první řada pořád skvělá. druhá díl od dílu horší (a zachraňují to jen Pike a Spock), ale tohle je prostě velký špatný od začátku do konce. Prakticky vůbec mě to nebaví, postavy jedna jako druhá pokračují ve své krasojízdě v tom být pořád a pořád trapnější a zoufalejší (což se už týká i pana Saru), všichni tam brečej, nevěděj si rady, jsou zoufalí, extrémně nesympatičtí a u půlky lidí pořád neznám ani jména. Hlavní zápletka je směšná (a taky nudná), nové postavy jsou zcela nepřekvapivě naprosto trapné a tvůrci nevynechají jediný moment ke zprasení více než padesátileté historie Star Treku. Kdyby se to jmenovalo jen Discovery a se Star Trekem to nemělo vůbec nic společného (což nemá ani tak), bylo by to pořád naprosto stejné, nezajímavé, nudné a trapné sci-fi, jaké to je. A ten konec snad ani nemyslej vážně. Ještě si nechám rezervu na další pokles kvality, který nadšeně očekávám! Vím jen, že k této sérii se už nikdy v životě nevrátím. ()

Season 4 (2021) (S04) 

Tak sestup kvality se tentokrát nekoná, prostě je to úplně stejně debilní jako posledně. První tři díly se mi kupodivu docela líbily a zanechaly ve mně naději, že se to snad bude dokonce i zlepšovat, ale velmi rychle vše spadlo do zajetých kolejí v nichž mě nebavil děj, všichni mě s***i (pravda, taky méně než posledně), Star Trek to nepřipomínalo ani z warpu a dostavil se samozřejmě také pravidelný festival nekonečného pláče, na němž samozřejmě pláčou naprosto všichni, a to ať se děje naprosto cokoliv. A já pláču také, protože nevěřím, že tohle tvůrci můžou skutečně pořád myslet naprosto vážně. Hrůza a strašlivá nefunkční parodie. Těším se na další řadu. 40%. ()

Související novinky

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

19.04.2023

Tak se fanoušci Star Treku přece jen dočkají nového filmu. Místo návratu party okolo Chrise Pinea (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) ale nakonec jako první dorazí snímek s názvem Star Trek:… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Reklama

Reklama