Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jiří Sequens v 90. letech tvrdil, že původní představa o seriálu byla úplně jiná, mnohem civilnější a splňující znaky žánru krimi. Státní bezpečnost se ale angažovala na přípravě a výrobě seriálu do té míry, že naprosto deformovala záměry výrobního štábu. Ať už to bylo, jak chtělo, výsledkem byl projekt, který má mnohem víc politický a propagandistický rozměr než detektivní, resp. kriminalistický. Prakticky všechny díly bez výjimky deformují reálné historické procesy tak, aby odpovídaly obhajobě tehdejšího státního zřízení a vládnoucí ideologie. Některé to činí šikovněji, některé méně, ale prolhané jsou všechny. S odstupem času se na nich dá ocenit jen hudba Zdeňka Lišky a účast velkého množství skvělých herců, byť často se skřípěním zubů. Z běžných dobou poznamenaných projektů se dalo většinou vycouvat, ale takhle sledovaný projekt bylo nemožné odmítnout. Celkový dojem: 20 %. ()

Enšpígl odpad!

všechny recenze uživatele

Vím je to server o filmu a měl by se hodnit pouze filmový zážitek, dojem, názor a to pak okomentovat, odborně, trefně, vtipně, nebu uplně blbě či trapně .Bohužel u tohoto seriálu ať dělám co dělám nemohu jinak, jeho posláním totiž bylo osvětlovat a převyprávět "po svém" komunistické zločiny nejhrubšího zrna. Přiznávám, že to bylo zabaleno velmi půvabně . Ale pod tímto obalem se skrývá obhajoba sprostých vražd a zločinů jenž se dopouštěli komunisté v Československu. A to je můj dojem a názor z tohoto seriálu. ()

Reklama

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celý tento seriál je len odporná propaganda komunistického režimu, ktorý dusil našu spoločnosť hodne dlho. To čo tu je predkladané divákom je len more klamstiev a prekrútených faktov. Proste hnus! Cielené zavádzanie a politické vymývanie mozgu. Avšak čo sa týka filmového spracovania, tak ide o pomerne dobre natočený televízny seriál. Obsah nestráviteľný, forma prijateľná. Najlepšou časťou tejto pochybnej série je diel, so silným horrorovým podtónom, s názvom "Studna". ** ()

S.Quentin QUALE 

všechny recenze uživatele

Dvě hvězdy za pár perfektních nezapomenutelných dílů (ikdyž ony jsou nezapomenutelné všechny, že.....). Naproti tomu některé jsou vyloženě komunistická sračka k zblíti, přesně podle jejich zaplivané ideologie. Kontroverzní, vhodné jako odstrašující případ, nebo nutno vybrat si pouze některé díly.. No tfuj! ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Protože se mi už asi nepodaří Honzíka procpat do Expendables 3, vyznám mu nehynoucí lásku alespoň zde. Tento český rambič ztopořil nejednoho eléva Veřejné bezpečnosti, nalil mu do žil víru, odhodlání a touhu chránit socialistickou vlast až na věky, nikdy jinak a v bratrské součinnosti s Rusákem, Bulgarem či Kubou. Seriál samotný nemožno považovat za odpad. Natočeno na místní poměry i dobu vzniku fešně, hudbu dodnes považuji za špičkovou. A právě solidní kvalita díla pomáhala - a věřím tomu, že se jí to daří doteď - vymývat palice inteligenčně slabší části populace. Tedy většině. Neboť, pokud se vrhneme do komparace, když srovnáme kupříkladu Jendu, jak šetří nedostatek inzulinu na předvánočním trhu, a Onura, který tlačí do Šeherezády tisíc a jednu moč, máme o preferencích jasno. A hle, kolik oligofreniků tu tatarskou sračku adorovalo.... Dobrá. Především oligofreniček. A ukecaly starého, aby je tam vzal na dovču. Teď mají doma přičmoudlá, křivonohá děcka. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • V epizodě "Rubínové kříže" používají, v úvodní scéně ve vlaku, samopaly vz. 24, které se však začaly vyrábět až o rok později, v roce 1948. (Martyn.86)
  • Pôvodne mal každý diel začínať pohľadom do pracovne zhruba päťdesiatročného muža, kriminalistu, ktorý spomína na svoje najslávnejšie prípady. (Raccoon.city)
  • Keď sa dramaturgička Jarmila Balášová na Kavčích horách dozvedela, že hlavnú úlohu má hrať Radoslav Brzobohatý (Pavel Bláha), ktorému bola rola písaná na telo, začala jačať na režiséra Sequensa „Vy jste se zbláznil. Vždyť Brzobohatý má přece zákaz“. Tak obľúbený herec a predstaviteľ tvrďasov dostal úlohu agenta Blahy, ktorého si diváci okamžite obľúbili. A zase vyzeral režisér ako provokatér a scenár musel prepísať. „Není možné, aby byl nepřítel státu diváky obdivován či dokonce oslavován“  a tak nariadila Balášová vyškrtnúť Blahu z pokračovania seriálu a nechala ho zastrelil samotným Zemanom. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama