Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (881)

Ruut odpad!

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatně natočený seriál a správně bych mu měl dát za skutečné kvality tak 20 - 30%. Jenže proto co propaguje si nezaslouží nic jiného než poplivat a zadupat hluboko do země. A propó herecké výkony jsou vesměs trapné. V prvních dílech už hodně přestárlý Brabec stylizovaný do role jinocha působí taky minimalně zvláštňě. Práce s kamerou a rozhodně taktéž není žádný zázrak. Ne i kdyby nebyl Zeman Zemanem a měl se soudit pouze jako detektivní seriál, tak si ani zdaleka nezaslouží takovou poularitu a neustálou recyklaci v českých televizích jakou se mu dostává. ()

Idaho odpad!

všechny recenze uživatele

Potíž se Zemanem neleží jen v hnusné záměrné agitce, která převrací v prospěch totality nejznámější případy její zvůle, ale především je to naprostá nezáživná nuda. Pro většinu lidí to v 80. letech byla jen detektivka s politickým pozadím – nevěděli, či spíše si neuměli zasadit Zemana do souvislostí. Totalita nejen potlačovala informace, ale i myšlení. ()

Reklama

dobytek 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že je to plný propagandy, ale fakt nechápu, že všichni tak nenáviděj akorát 30 případů Majora Zemana. Můžete klidně nadávat v diskuzích a komentářích tak u 90% československejch filmů a seriálů natočenejch v době normalizace, protože propaganda byla přítomná skoro ve všech. Podle mě je trochu škoda, že seriál je plnej chyb, který diváka vyloženě bijou do očí. Ono opravdu nevypadá moc věrohodně, když se případ odehrává někdy v 50. letech a natáčí se na ulici, která je plná žigulíků. Podobný chyby se daj najít snad v každym dílu. I když vzhledem k tomu, že seriál se odehrával v období od r. 1945 až do r. 1973, je to asi opravdu dost složitý, aby ve všech dílech byly 100% dobový reálie. Blbě taky působí různý střídání záběru den/noc nebo zataženo/slunečno. Jinak myslim, že Majora Zemana asi viděl každej, takže nemá cenu se o tom nějak zdlouhavě rozepisovat. Úroveň dílů je dost nevyrovnaná. Některý díly jsou vyloženě nudný a nezajímavý, některý fungujou jako nechtěná komedie a některý i z dnešního pohledu maj určitou kvalitu. Pro mě je to tak na rozhraní 2 a 3 hvězdiček, ale za tu hromadu chyb se přiklonim spíš k nižšímu hodnocení. Nicméně oproti dnešní seriálový tvorbě typu Ordinace v růžové zahradě nebo Letiště, je Major Zeman ještě zlatej. Jinak nejzábavnější díl asi Mimikry a největší píčovina Klauni. ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Někdy žasnu, co tady čtu. Např. jeden ze zdejších komentářů praví - "„Sice oslava estébáků, ale zde hodnotíme především kvalitu filmů a seriálů."....Aha, takže podle logiky tohoto tvrzení a mnoha jiných zde uvedených, by třeba takový "Žid Süss", propagandistický, hrubě antisemitský a na objednávku Goebbelse natočený film musel být také příznivě hodnocen. Vždyť je mistrně natočený, má skvělou kameru, režii, herecké výkony a hudbu, zkrátka žádná filmová složka nekulhá. A jenom proto bych ho měl hodnotit pozitivně? Kulový!!!! Bohužel lidi mají krátkou paměť, ona to tak příroda zařídila, jinak by se člověk zbláznil. A pochopitelně, člověk, který se o historii blíže nezajímá, nenajde na tomto seriálu nic nemorálního. Ano, tenhle seriál je profesionálně, zručně natočený a doprovází ho skvělá Liškova hudba. Ale pro lidi, kteří byli za totáče perzekuováni estébáckýma bestiema nebo pro lidi, na které chodila udání od estébáckých důvěrníků, nebo pro pozůstalí obětí násilných výslechů je tento blivajz plivnutím do tváře! A proto bez sebemenších pochybností řadím tento pomník Stb mezi odpad. ()

Tosim odpad!

všechny recenze uživatele

Na komentáři jednoho z uživatelů (doufám, že to nebude brát jako urážku, protože to tak opravdu nemyslím) se dá pěkně vidět rozporuplnost a hlavně nesmyslnost vysokého hodnocení tohoto braku, který šlape po cti mučených a zavražděných lidí. Jak jinak si vysvětlit to, že někdo může považovat Zemana za geniální seriál, a u jiného, taktéž normalizačního, ale komediálního a velice odlehčeného, si stěžuje na nějakou nerealističnost? Pro mě naprosto nepochopitelné a věřím, že stejně nepochopitelné to bude pro každého, kdo se umí hlouběji zamyslet. The End. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • V 29. díle Mimikry (1979) zazní věta: ,,A kdyby došla nějaká hláška, tak biblický songy jsme nezpívali.'' Tuto větu dodnes používá česká skupina Tři Sestry při ukončení každého koncertu. (frolish01)
  • V roce 2014 vyšla v edici Omega kniha k seriálu s názvem „30 případů majora Zemana“, jejími autoři jsou Miroslav Graclík a Václav Nekvapil. (M.B)
  • Diel "Bestie" (1949) je natočený podľa skutočného príbehu sériového vraha Huberta Pilčíka. K procesu s falošným prevádzačom, ktorý v rokoch 1948 až 1951 zabíjal a okrádal ľudí túžiacich po živote v slobodnom svete, však nikdy nedošlo. Dňa 9. septembra 1951 sa v cele uškrtil dvoma vreckovkami. Pilčíkova hlava potom bola z neznámych dôvodov oddelená od trupu a uložená v plzenskom Ústave súdneho lekárstva, kde je dodnes. Po Pilčíkovej smrti sa objavila informácia, že bol tajným spolupracovníkom Štátnej bezpečnosti v rámci akcie Kameň. Jej cieľom bolo odhalenie ľudí pokúšajúcich sa o ilegálny prechod hraníc. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama