Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malej, ale zároveň dost velkej na to aby mi naši Honzíka Zemanů dovolili v TV sledovat - fakt jsem to žral. Ne všechno jsem chápal, ne každý díl viděl, ale kdybych si měl vybavit nějaký ten prazážitek (jak říkají Cimrmanovci) určitě si vybavím havarující ambulanci s inzulínem s Rudou Jelínkem, Honzíka zavřeného v potápějícím se autě, nebo přestřelku v jihoamerické džungli... Pro mně to byl tehdy český James Bond. --- Samozřejmě s odstupem let, moudřejší o vědomí historických souvislostí, dějin a překroucených faktů je to propaganda jak vyšitá. Místy možná inspirována kriminálními případy, povětšinou však poplatná objednávce režimu. Bohužel obohacen tímto poznáním i jistou vyčpělostí seriálu je pro mne dnes totot propagandistické dílko o chrabrém esenbákovi o ničem. Co si však jednoznačně zaslouží velmi vysoké hodnocení je (jako vždy) práce Zdeňka Lišky! Hvězda z nostalgie. * ()

kingik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je mně zcela jedno, jestli tento seriál měl politický podtext. Stejně se polovině uživatelům líbil, nahrávají si ho nebo si mezi sebou vyměnují jednotlivé díly, ale jenom to odmítají přiznat, aby se mimoděk náhodou neztrapnili. Hodnotím ho hlavně z diváckého hlediska a rozhodně má nepopíratelné kvality. Sešla se tady tehdy herecká elita a řada dílů byla opravdu poutavá, po technické a řemeslné stránce velmi kvalitně udělaná, až mám chut napsat, že dodneška se neobjevil seriál, který by mu konkuroval. Dnešní hrozní tvůrci mohou Sequensovi a spol. jen tiše závidět, protože by nebyli schopní natočit k Zemanovi ani titulky. Takže je to špičkový seriál a basta. ()

Reklama

hippyman 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se Zeman, Honza Zeman, aneb Československá Bondovka na pokračování, ze které se u mě (celkem překvapivě) vyvinula závislost na dalších a dalších epizodách... zhruba ve třetině můžu konstatovat, že když si člověk sundá rudé brýle, uvidí krom propagandy především galakoncert herectví se slušnou dávkou napětí (a občas i milého humoru) v každém příběhu. Myslete si o mně, co chcete, ale když k tomuhle seriálu člověk přistupuje s rezervou, určitě dostane víc než jen srpem a kladivem vytepanou propagandu. To je vše, čest. 70% ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud neklidný otec Brůna a jiní... Já jsem malý komoušek, český Honza Brabeček. Vaše "pravda" časem zhyne, ta má stranou diktovaná, však v zapomnění neupadne! Třicetkrát vám jí předložím, stejněkrát vás přitom pobavím. Mimo jiné na Kubu zavítáme, i ve Studni se ochladíme. Elita herecká tu je, dějinné události zdatně kamufluje. Emigranti kradou, vraždí i lžou, na oprátku za to právem jdou. PRAVDU hlásám cestou jistou, už jsem velkým komunistou. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jiří Sequens v 90. letech tvrdil, že původní představa o seriálu byla úplně jiná, mnohem civilnější a splňující znaky žánru krimi. Státní bezpečnost se ale angažovala na přípravě a výrobě seriálu do té míry, že naprosto deformovala záměry výrobního štábu. Ať už to bylo, jak chtělo, výsledkem byl projekt, který má mnohem víc politický a propagandistický rozměr než detektivní, resp. kriminalistický. Prakticky všechny díly bez výjimky deformují reálné historické procesy tak, aby odpovídaly obhajobě tehdejšího státního zřízení a vládnoucí ideologie. Některé to činí šikovněji, některé méně, ale prolhané jsou všechny. S odstupem času se na nich dá ocenit jen hudba Zdeňka Lišky a účast velkého množství skvělých herců, byť často se skřípěním zubů. Z běžných dobou poznamenaných projektů se dalo většinou vycouvat, ale takhle sledovaný projekt bylo nemožné odmítnout. Celkový dojem: 20 %. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Hlavní hrdina seriálu se měl původně jmenovat major Herych, ale náměstkyni ředitele ČST Balašové to znělo příliš německy a požadovala pro něj české jméno. Když autoři seriálu navrhli Zemana, tak se jí to taky moc nelíbilo, protože to je jen počeštěná verze německého jména Seeman. (raininface)
  • Jaroslav Šikl napísal spoločne so scenáristom Oldřichom Železným niekoľko scenárov, ale tie neboli využité. V jeho réžii mali byť diely dvadsaťminútové. (Raccoon.city)
  • V epizodě Pán ze Salcburku (1978) je v čase cca 58:37 vidět stojící modrý Barkas s SPZ AE-38-90. Stejnou SPZ však má poté i vůz Škoda 100 Jana Zemana (Vladimír Brabec) v epizodě Štvanice (1978), a to ve scéně příjezdu do Plánice v čase cca 31:21. (budivoj)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama