Reklama

Reklama

Americký gangster

  • USA American Gangster (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, 2007, 157 min (Special Edition: 176 min, Alternativní 151 min)

Režie:

Ridley Scott

Předloha:

Mark Jacobson (kniha)

Scénář:

Steven Zaillian

Kamera:

Harris Savides

Hrají:

Denzel Washington, Russell Crowe, Chiwetel Ejiofor, Josh Brolin, Lymari Nadal, Ted Levine, Roger Guenveur Smith, John Hawkes, RZA, Yul Vazquez (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Franka Lucase (Denzel Washington), nenápadného řidiče jednoho z předních černošských zločineckých bossů, si dříve nikdo nevšímal. Když však jeho šéf náhle zemře, Frank využije vzniklé díry v mocenské struktuře k vybudování vlastního impéria a stvoření vlastní verze amerického snu. Díky své odvaze, vynalézavosti a inteligenci dokáže záhy zaplavit ulice New Yorku bezkonkurečně nejlepší a přitom nejlevnější drogou. Richie Roberts (Russell Crowe) je bílou vránou mezi policisty, který má k ulicím dostatečně blízko na to, aby zaznamenal změnu ve zdejších mafiánských strukturách ovládajících drogové podsvětí. Smyčka se pomalu stahuje a blíží se den, kdy tyhle dvě individuality stanou tváří v tvář. Z té konfrontace však může vyjít jako vítěz jenom jeden. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 210)

bohhous22 

všechny recenze uživatele

Všichni chceme spravedlnost,ale Russel Crowe mně doslova žral s talíře!Charisma Denzela Washingtona je nevyčerpatelné a role byla šitá nadmíru namíru!!!Ridley Scott je extratřída,proto životopisně ztvárněná gangsterka,navíc o masivním rozmachu heroinu v U.S.A. za doby války ve Vietnamu nemohla dopadnout jinak než precizně.Kašlu na semtam nějaký mikrofon v záběru a kdosi cosi!!!Tento film je mistrovské dílo ve všech směrech,které se dají u filmu hodnotit!!! ()

vipeerr 

všechny recenze uživatele

K tomu aby jsem se vyjádřil, jsem potřeboval několik hodin vypnout a posléze se vrátit. Film mi svojí genialitou vzal slova z úst a jen ztěžka se dá popsat co konkrétně bylo na tomhle snímku tolik uchvacující. Scénář, režie, kamera, hudba, obsazení všechno to šlapalo jak dobře seřízené kolo. Washington a Crowe absolutní nářez, tihle pánové Vás prostě přesvědčí o tom že role byla šitá na míru právě pro ně. Černého kmotra jsem viděl naposledy v seriálu Breaking Bad, kde na mě představitel Gustava Fringa (Giancarlo Esposito) udělal téměř totožný dojem. Ač má film 87% podle mě je to 100% podívaná a i ti kteří mafiánskou tématiku moc nemusí se v tom prostě najdou a zatouží na chvíli být Americký gangster ;) klobouček. ()

Guran 

všechny recenze uživatele

Film, který se houpá na vlnách. Začátek příběhu upoutá a zaujme, potom snímek začíná ztrácet laťku. Zhruba od poloviny filmu postavy začínají moc kecat a nic nedělat, kvůli čemu takéubírám body, pak ale děj nabere obrátku a najednou jste zase zaujatí. Především skvělé výkony Denzela Washingtona a jeho kolegy Russela Croweva film nadzdvihují. A ikdyž nemám moc rád gangsterské filmy, tak tenhle patří mezi nejlepší co jsem kdy viděl. Nebýt pár zbytečných a nic neříkajících scén, dal bych klidně 10/10, ale já nebyl režisér, tím byl Ridley Scott. Tento film chválím za dobře zpracovanou tématiku, vizáž, scénář (vyjma pár hrubek) a již zmíněné herce. ()

mrclTV 

všechny recenze uživatele

Černošská verzia Krstného otca, ktorá si zobrala niečo z každého z jeho troch dielov. Ide o vlastne tak trochu zrýchlenú verziu Godfathera (čo je pri takmer trojhodinovom filme mierna irónia), kde si prejdeme všetky štádia pravého bossa podsvetia. Navyše, je film okorenený a prepletený osobným príbehom príliš poctivého policajta. Takmer záverečný konverzačný duel bol geniálny. Naviac je to "true story" - čiže za to ďalšie body plus. A tiež je to len tak mimochodom perfektne natočené a zahrané. Môže si potriasť ruku s Godfatherom, sú spolu na rovnakej úrovni. Jediné mínus - privítal by som možno o štipku viac akcie a napätia. ()

Brano 

všechny recenze uživatele

Priemerná gangsterka. Podobných story sa už natočilo dosť, i keď ani táto nebola najhoršia, ale bola zbytočne zdĺhavá a gradovať to začalo až v druhej polke filmu. Polovica snímku je len nudné kecanie, bez výraznejších scén. Vyzdvihnem asi len herecké obsadenie, inak nijak zvlášť zaujímavý film pre mňa. Aj keď je to vraj natočené podľa skutočnej udalosti. ()

mirkath1 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s těmi, co říkají, že k dokonalosti něco chybělo-emoce a chuť hrát. Roli Joshe Brolina mohl hrát kdokoliv, jak tam byl nevýrazný a Denzel je studený čumák :( trochu to zachránil Crowe, ale u toho jsem zvyklá na špičkové výkony . ()

jayman 

všechny recenze uživatele

Sága. Výborná, hoci som pozeranie musel rozkúskovať na viackrát, bolo to super. Zatknutie za zvukov Amazing Grace vynikajúce, Denzela milujem viac s každým ďalším filmom. ()

mac000 

všechny recenze uživatele

Vynikající drama Ridleyho Scotta, napínavý a gradující děj, sledující příběh dvou mužů na opačné straně zákona. Ale jak to mnohdy bývá, co je "Dichtung" a co je "Wahrheit"? Skutečný Frank Lucas byl nadšený filmem, ale uvedl, že pravdivá je z něj pouze malá část a že většina byla pozměněna z důvodu dramatického efektu snímku. A podobně i skutečný Richie Roberts zkritizoval na filmu jeho nepřesnost a prohlásil, že líčí Lucase "příliš vznešeného"... ()

Elerond 

všechny recenze uživatele

To jsem celý já. Stáhnu film několikrát doporučený, zapnu ho, zjistím že má 3 hodiny, řeknu si, že tolik času nemám a odložím ho na dobu neurčitou. Díky bohu, že jsem se k němu nakonec dostal, protože to bylo vážně něco. Napětí se dalo krájet, herecké výkony (především Denzela) byly excelentní. Tři hodiny byly pryč jako lusknutím prstu a já seděl před obrazovkou s titulky s pocitem "wow". Na to, že gangsterky zrovna nemusím, tohle je jeden z těch filmu, co se prostě musí vidět. 5* ()

PlayEasy 

všechny recenze uživatele

Ridley vstoupil do žánru, ve kterém již dlouhá desetiletí kraluje pan Scorsese, ovšem v rukou s výborným scénářem od pana Zailliana a Scott tedy již výše zmíněného mistra v mnohém předčil a celkově překonal! Celou tuto dokonalost dokreslují dva precizní výkony hlavních hrdinů - doopravdy je nemožné vybrat lepšího z nich a přesné vykreslení špinavého a zhuleného NY v 70s? Hrůza, ale krása! Jinak režisér tento film pojal velmi poutavě (narozdíl od kolikrát zdlouhavých gangsterek) a s nadsázkou, takže jsme se klíďo pobavili :) Takže když se tedy ptáme: "Je možné, aby krása o špíně byla krása?" ...po včerejším večeru odpovíme nepochybně: "Ano!" 95% ()

Tominni 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrá mafiánská gangsterka od mistra Ridleyho Scotta. Více prostoru má na straně zla Denzel Washigton při nekompromisním budování svého drogového impéria, což se mu daří opravdu mistrně, ale i neúplatný Russell Crowe na straně dobra mu zdatně sekunduje (nakonec, kdo by dokázal vrátit tolik peněz v neoznačených bankovkách). Delší stopáž tentokrát nevadí, nudit se nikdo nebude. ()

Dejvecd 

všechny recenze uživatele

Velice príjemná gangsterka, ktorá ide v šľapajách GoodFellas a predstavuje nám zaujímavý príbeh Franka Lucasa. Príjemné zvraty (ktorých v polovici filmu mohlo byť trochu viac) a dobre zahraté a skvelo napísané postavy. Tento film možno nebol až taká zábava ako práve GoodFellas, ale na rozdiel od GoodFellas má skvelého Denzela Washingtona, ktorý si to celý film očividne dosť užíval a doručil nám drsného mafiána, ktorý budí rešpekt aj strach. Zároveň tu máme Russella Crowa, ktorý tu predstavuje zákon a velice kvalitne nám ukazuje Franka (Washington) z druhej perspektívy. K tomu tu máme záplavu ďalších postáv, ktorých stvárnenie je čistý herecký koncert a pôžitok pre diváka. Ridley Scott natočil skvelý vzostup a pád zločineckej legendy, ktorý však zhruba v polovici ľahko "pokulháva", ale inak si držal moju pozornosť dostatočne, pretože napínavé a zaujímavé zvraty urobili svoje. 9/10 ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si musel po 15 letech znovu dopřát Amerického gangstera, a zjistit, proč jsem hodnotil tehdy tak nízko (3*). Nepamatoval jsem si z něj po té době nic, ani jednu scénu, a v tom je asi zakopaný pes. Scott to natočil precizně, technicky snad bezchybně, ale nějak tomu chybí srdíčko, nějaká výrazná situace, která by se pojila ve vzpomínkách se silnou emocí. Film působí záměrně všedně, odtažitě, zapadne tak trochu mezi ostatní gangsterky, mezi nimiž však přecejen představuje nadprůměr, to je třeba spravedlivě uznat. Zvyšuji tedy na 4*, ale víc nikdy! P.S.: Frank Lucas byl prý negramotný, brutálně násilný člověk, a tedy sympatický, uhlazený a distingovaný Denzel prostě téhle roli neodpovídá, ač se snaží sebevíc. Ono je to tedy celkovým pojetím, když heroinový business vypadá jako docela fajn zábava, resp. způsob obživy jako jakýkoliv jiný. ()

Peters18 

všechny recenze uživatele

Nej gangsterka od dob Kmotra!!!! Vynikajici Denzel v nejlepsim filmu Ridleyho Scotta za poslednich par let a dost mozna i nejlepsi film roku ()

lmc 

všechny recenze uživatele

Pro mně bohužel zklamání:( Nejen že se příběh pomalu táhne a v podstatě nedojde za celou dobu k žádnému zvratu a už od začátku tušíte jak to skončí, ale celkově vás atmosféra nedokáže plně vtáhnout do svého světa a naplno vás zaujmout. Je možné, že když film uvidím znovu, bude se mi líbit. V tuto chvíli však při srovnání s Kmotrem drží Kmotr jednoznačně nejvyšší příčku v oblasti mafiánských filmů a tento snímek je mnohem níž... ()

Filipes 

všechny recenze uživatele

Nucen přepsat svůj původní komentář a taktéž napsat nový stejně jako mělo začít dříve natáčení tohoto snímku. Nevím jestli jsem jediný z mnoha či naopak, ale položit si otázku "co bych tomu měl vlastně vytknout?" Je podle mě naprosto zbytečné. Měl jsem tu čest v sále vidět doslova hereckou bombu Denzela Washingtona a myslím, že nikdo jiný by onoho Franka Lucase lépe zahrát nemohl. Už na první pohled bylo poznat, že se do role fakticky vcítil a v čase 157 minut jsem věřil, že to není jen herec. Naopak Crowe stejně dobře zahrál podstatného klaďase a co se týče režie a scénáře, tak nemám slov. Výborní herci, skvělě vybrané prostředí, kamera sviští Harlemem stejně jako Washingtonovi kroky a až se objeví titulky vracíte se zpět do reality. My Man.... ()

Orhalmi 

všechny recenze uživatele

Na filmu jsem neshledal nic zvláštního. Zdaleka nedosahuje kvalit klasických gangterek - Scarface, Mafiáni, Carlitova cesta,Casino, i třeba Serpico . Místy dosti zdlouhavé. A samozřejmě opět based on true story, čímž mi už lehce lezou na nervy. Třeba loňský Departed neměl chybu. I když má zatím velmi positivní recenze a vysoký rating, myslím si, že za pár let o něm nikdo nebude nic vědet. Ale Ridley Scott to zvládl pěkně, ale asi tady není doma. Možná Martin Scorsese by to zvládl líp, ale je to zase z jiného soudku, když tady jde o černý organizovaný zločin. ()

Související novinky

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

Denzel Washington vás naladí na trochu akce

18.12.2011

Plány studia Sony natočit celovečerní film na motivy akčního seriálu z 80. let The Equalizer nejsou žádnou novinkou. Prvním kandidátem na hlavní roli byl Russell Crowe, ale momentálně jej jeho… (více)

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Nej filmy roku 2008

Nej filmy roku 2008

25.12.2008

Mezi ČSFD uživateli s nejvíce body jsme udělali malý průzkum, které filmy se jim v roce 2008 líbily nejvíce a které nejméně. Nejedná se o žádné „ČSFD Oskary“ ani žádnou oficiální statistiku, jde… (více)

Reklama

Reklama