Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze uživatele fabecc1222 k tomuto seriálu (6)

Merlin (2008) 

Takový klasický televizní návrat do devadesátek, včetně klasického televizního vizuálu, který tady ale neni vůbec na překážku, ba naopak, oproti všem těm současným vyhlazeným, rádoby špinavým fantasy světům je tento návrat o pár let zpět docela příjemné osvěžení. A to hlavní, co si z toho pak člověk odnese je to, že by bylo fajn, aby svoje mýty a legendy zpracovávali vždy dané národnosti, nebo aspoň někdo s přehledem o dané kultuře, protože potom to pak také vypadá, a ne jak když na Netflixu někdo jede klasickou pracovní osmičku bez zájmu o danou mytologii (Zaklínač...). Artušovská legenda je asi filmovým fandům známá skrz naskrz, v tomhle ohledu tak asi ani Merlin nenabídne nic nového, ale je fajn zas vidět nějaké to fantasy, kde tvůrci přistupují k postavám a příběhům s respektem a zároveň dokážou díky scénářům navnadit na sledování dalších dílů. ()

Season 1 (2008) (S01) 

První řada mi příjde jako taková rozjezdová. Postupně se představují hlavní postavy, jejich charaktery a utváří se kolem nich děj. Díky první řadě tak máme rozmístěné postavy na svých místech, známe jejich motivaci a cíle. Děj s Nimueh jako takový stěžejní prvek zas tolik prostoru nemá a ve výsledku ani tolik děj a charaktery neovlivňuje. Spíš jednotlivé dílčí činy. Vše se zatím točí okolo pomsty, odpuštění a podobných rytířských věcí. Tak uvidíme, jak dál. ()

Season 2 (2009) (S02) 

Druhá řada mi přišla, že je v podstatě znova první řadou...Opět ve většině dílů rozestavujeme postavy po šachovnici a budujeme charaktery. Každopádně, o něco lepší mi druhá řada než prvni přišla. A to díky závěrečným třema dílům, kdy to vypadá, že se konečně začíná rozjíždět nějaká hlavní linka. Jestli to bude pokračovat v tomto stylu a tempu, jako v závěru, tak budu do dalších řad velmi spokojen. ()

Season 3 (2010) (S03) 

No přesně takhle to mělo vypadat od začátku :) Morgana a její přerod tomu dodávají v rámci hlavního příběhu konečně pořádnou dynamiku. DÍky tomu také narůstá počet různých intrik. Hlavní záporačka je takovou tou pravou klasickou brakovou fantasy antagonistkou, naprosto krásně zapadá do toho koloritu celého seriálu. K tomu se přidá ještě rozjezd Artušovské legendy okolo kulatého stolu a Excaliburu a jsme přesně tam, kde jsme chtěli být. ()

Season 4 (2011) (S04) 

Čtvrdá řada začíná přesně tam, kde končila třetí řada, avšak zápletku z minulé řady sfoukne poměrně rychle a stejně tak i některé postavy, a nastane nám tak další výrazný posun. Konečně tu máme pohromadě ony bájné rytíře Kamelotu. Některé díly si stále drží klasické epizodní linie, ale jako celek to už působí mnohem více velkolepěji a osudově, než první dvě řady. Tvůrci si v rámci antagonistů vypomůžou klasickou berličkou, tedy že vytáhnou postavu, která je napojená na další hlavní postavy, ale do této doby se o ní vůbec nemluvilo. Morgana, teď už hlavní záporačka a její pikle zatím spolehlivě drží pozornost diváků a nabízí spoustu zajímavých zvratů a náhledů do Anglické mytologie. ()

Season 5 (2012) (S05) 

Je super, jak tenhle projekt za těch pět řad krásně vyzrál. Završení Artušovské legendy už se nese v mnohem temnějším a vyspělejším duchu, než v jakém se nesli první dvě řady. Morgana už je definitivně onou osudovou záporačkou, a ještě ke všemu se k ní přidává i Artušova zhouba.Všechny příběhy se postupně krásně uzavírají, i s překvapivým přesahem do současnosti. ()

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama