Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze uživatele ondyGAMESTV k tomuto seriálu (6)

Merlin (2008) 

Seriál zcela nenaplnil má očekávání, ale to tak úplně nevadí. Najdete tu skvělé minipříběhy (i něco z toho hlavního) a super postavy, avšak nějaký ultra kvalitní příběh už moc ne. Čekal jsem něco velkolepého, epického, akčního, narvaného příběhem. Např. odhalení Merlinova nadání se společným zestárnutím Merlina a jeho přátel, jejich bitvy proti nepřátelům, cesta až na vrchol a tak. Spíše je to jeden velký, jednodušší, přesto milý origin. Užil jsem si to, příjemně nostalgické. A přesto, že jsem čekal mnohem víc, se to stalo jedním z těch lepších filmových zážitků. 75% ()

Season 1 (2008) (S01) 

Dobrý začátek zpracování historicky známé legendy. Milé zábavné minipříběhy s malým spadem na celkový děj, zato s mega sympatickými postavami a povedenými vtipy kinematografie ze začátku tisíciletí. Drak byl celkem v pohodě, ikdyž působil dost nevyužitě, spíš jako průvodce osudem než postava, skoro pokaždé o všem věděl vše, myslel si, že to tak má být, a jeho podzemní uvěznění moc nedává smysl. Trochu se tu i motá kruh neustále zdlouhavého opakování a nastiňování okolností, co se stejně v danou chvíli jaksi nestanou, a pár nelogičností se tu taky najde. Na druhou stranu CGI na rok 2008 docela působivé a ve spojení s praktickými efekty je to vždy paráda. Stará, poctivá filmařina je sladkým pohlazením na závěr. Mohlo to být mnohem lepší, ale i mnohem horší. 70% ()

Season 2 (2009) (S02) 

Minipříběhy jsou pořád hodně dobré, ale hl. příběh je o poznání horší. Kruh opakovaných okolností si z nás dělá srandu. Drak je poměrně špatně napsaná postava, jelikož je zatvrzelí na jednu možnou budoucnost, kterou zapříčiní právě jeho obavy z ní. Útočí na Kamelot, zabíjí nevinné, jde sám proti sobě a z toho nejmilejšího člověka udělá záporáka. Celkově, sled okolností dává ještě menší smysl než minule. Merlinův otec byl super, ale ani emoce v této a všech ostatních epizodách nezakryjí nelogičnost a jednoduchost. Nebýt těch příběhů kolem, byla by to hezky natočená, leč přesto skoro průměrná záležitost, kterou najdete téměř na každém rohu. 60% ()

Season 3 (2010) (S03) 

Velké zlepšení. Mnohem akčnější a zábavnější podívaná. 60% ()

Season 4 (2011) (S04) 

S Morganou jako záporačkou jsem se sice úplně nevyrovnal, jelikož byla ze začátku fakt milá. Tenhle rádoby přerod se scénáristům moc nepodařil uchopit, avšak přehlížím takové fakty, hlavně díky postupně narůstající kvalitě a zábavnosti příběhu, a konečně nějaké té zasloužené velkoleposti. 60% ()

Season 5 (2012) (S05) 

Temnější a osobnější zaměření je ideálním zakončením této dlouhé cesty. Už to nejsou ty klasické pohádkové příběhy minulých sérií, ale seriózní fantasy podívaná. Bohužel, kritika je namístě. Nejhorší předpovězená budoucnost se stala jen díky tomu, že postavy dělali vše pro to, aby se nestala. Právě kvůli tomuto nesmyslu jsme ztratili Morganu a Mordreda. Příběh tvůrci měli mnohem více promyslet. Finále emotivní, ale uspěchané a zároveň protahané a zamotané. Mohlo být 5x lepší. 60% ()

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama