Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Švédsko Bron (více)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Po mezinárodním úspěchu dánského seriálu Zločin se pozornost příznivců kvalitních televizních kriminálek obrátila ke Skandinávii v naději na další podobně propracované hity. Ačkoli řada z nadcházejících titulů povětšinou představovala v rámci mezinárodní konkurence nadprůměr, na vysoko stanovenou laťku Zločinem dosáhla zatím pouze dánsko-švédská koprodukční série Most. Název odkazuje k impozantní stavbě, která přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Na tomto mostě, přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvola, což svede dohromady dva charakterově diametrálně odlišné vyšetřovatele z obou měst. Záhy se ukáže, že tento incident byl pouhým prvním krokem pachatele, jenž svými činy hodlá poukázat na pět neduhů soudobé společnosti. Vedle samotného vyšetřování a jeho přesahů do skandinávské reality představuje další dějový oblouk spolupráce obou vyšetřovatelů. Na jedné straně stojí bodrý Dán a záletný otec početné rodiny Martin Rohde, ztvárněný charismatickým Kimem Bodniou, s nímž ostře kontrastuje chladná a patologicky racionální Saga Norénová, kterou bravurně hraje švédská herečka Sofia Helinová. Navzdory nevyhnutelným konfliktům, které vyplývají ze střetu Martinovy empatie a emotivnosti s věcností a bystrostí, jež u Sagy mají kořeny v Aspergerově syndromu, obě postavy tvoří ideální kriminalistický tým. Bravurní herecké obsazení přivádí k životu propracovaný scénář z pera autora celkového konceptu seriálu Hanse Rosenfeldta, který dnes již klasické prvky a postupy skandinávských krimi sérií rozvádí do nápaditých a originálních podob. Most ale také uhrane svým formálním zpracováním, kde převládají noční záběry s výraznou světelnou kompozicí a rámováním. Podobně jako zmiňovaný Zločin se také Most zaslouženě stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Na motivy seriálu vznikly také dva remaky, americký The Bridge zasazený na hranici USA s Mexikem a francouzsko-britský The Tunnel, kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem.
Druhá série znovu svádí dohromady bodrého dánského kriminalistu Martina Rohdeho a patologicky racionální švédskou vyšetřovatelku Sagu Norénovou. Vyprávění jednak sleduje následky předchozích událostí na vztah této nesourodé dvojice a jejich okolí, ale současně je staví před nový případ. Ten opět začíná na architektonické dominantě, jež dává seriálu název, na mostě spojujícím přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Co se nejprve jeví jako únos, se rozroste do série teroristických činů páchaných radikálními ekologickými aktivisty. Opětovně seriál staví na důmyslném konceptu hlavního tvůrce seriálu, Švéda Hanse Rosenfeldta, jehož nápady pomáhají do scénářů zpracovat za švédskou a dánskou stranu televizní scenáristé Camilla Ahlgrenová a Nikolaj Scherfig. Jako hlavní režisér, který nové sérii stanovil její charakteristický chladný styl, se vrátil Henrik Georgsson. Ústředních rolí se opět ujali bravurní Kim Bodnia a Sofia Helinová. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Bellamy

Bellamy (hodnocení, recenze)

frozenbee

Každého baví něco jiného no.

Po druhé řadě jsem skončil pač na tu pizdu hlavní policajtku bez Martina fakt koukat nebudu :D

na příspěvěk reagoval CHVATALOVA

frozenbee

frozenbee (hodnocení, recenze)

Bellamy

Co??? :DDD Jasný, jak tam každý 2 minuty něco neexploduje tak je to nuda, chápu. A to nemá  nic společného s čechy, je to celosvětově vychvalovaný seriál se spoustou ocenění. Ale severské krimi není pro každého no.

na příspěvěk reagoval Bellamy

Bellamy

Bellamy (hodnocení, recenze)

Vůbec nechápu vysoké hodnocení seriálu :D

90%  času epizod se jen žvatlá a nic neděje a postavy jsou nesympatické.

A ten neviditelný vrah s teleportačními schopnostmi který bezdůvodně vraždí uplně každého a v klidu odzbrojí dva kriminalisty a mimo kameru zabije dva trénované cajty ze zásahovky no nevim nevim.

 

Myšleno první řada.Asi my češi stříkáme z každého braku.

na příspěvěk reagoval frozenbee

vrtulkadan

vrtulkadan (hodnocení, recenze)

konečně jsem viděla a velká spokojenost. Za mě dobře natočené a herecké obsazení také super,hlavně 3.a 4. série.

Postava Ságy naprosto dokonalá. jen škoda že už je konec

eldina

eldina (hodnocení, recenze)

Prave som opat po rokoch pozrela 1.seriu a dabingovym nadsencom chcem posepkat, aby pozerali serial v original tone..Sagina dokonale napisana a zahrana postava tkvie aj v dychu svedskeho jazyka I intonacii, akou hovori Saga..sice si na to na zaciatku nase ucho musi zvyknut, no potom si ju zamilujete o to viac..ten Aspergerov syndrom tam nebol zbytocne dany.

Kodousek

Kodousek (hodnocení, recenze)

Rayen1

Jo tak přesně proto jsem to původně taky vzdala tyhle jazyky nějak nedávám to uz radši němčinu 😂

na příspěvěk reagoval Gtados

Aaron.

Aaron. (hodnocení, recenze)

Včera jsem konečně dokoukal, mám filmovou/seriálovou krizi, tak mi všechno trvá a mám tolik restů. No jsem se čtvrtou řadou velice spokojen, byla lepší než ta třetí a zároveň to mělo dobrý závěr. 

Rayen1

Rayen1 (hodnocení, recenze)

Ahoj všichni, možná je to hloupý dotaz, ale nevíte, jestli už je (nebo v dohledné době bude) dabing ke čtvrté sérii? Kdyby šlo o anglicky mluvící postavy, nemám s tím problém, ale tenhle hatla patla jazyk... :D Navíc, český dabing byl docela dobře udělaný :)

na příspěvěk reagoval Kodousek

Radush

Radush (hodnocení, recenze)

Abes , CarloRizzi

No a ja si tu zapomnela zapnout upozorneni..
Neni zac! Tech 8 dilu je dost intenzivnich a jsem opet nadmiru spokojena. Asi si dam na Netflixu rekapitulaci predchozich trech rad, prece jen uz od nich ubehlo nekolik let :)

Abes

Abes (hodnocení, recenze)

Radush

Sedm dílů venku a první přispěvek? Na to že mi diskuze u serialu připomenou vydání nových řad dost spoléhám, sice trochu pozdě ale i tak dík :D

na příspěvěk reagoval CarloRizzi, Radush

Uživatel croftak smazal svůj příspěvek.

Viky17

Viky17 (hodnocení, recenze)

Parádní a napínavý seriál. Série jsem hltala, dokud jsem všechny nezhlédla. Sága Norén je s aspergerovým syndromem velmi nekonvenční kriminalistka. Za mě pět hvězd.

Yalka

Yalka (hodnocení, recenze)

aknel1967

A co teprve třetí série! Ta je trochu jiná než první dvě, má dost pomalý rozjezd, ale je prostě úžasně napsaná i zahraná.

aknel1967

aknel1967 (hodnocení, recenze)

První série hodně dobrá. Jsem u šestého dílu druhé série - a je to hrůza - od toho se nedá odejít! 

na příspěvěk reagoval Yalka

bloke

bloke (hodnocení, recenze)

Silvi_

Najprv som si pomyslel, že toto tvorcom akosi ušlo a lutoval som preto jej postavu, no pritom ako je réžia seriálu blízka dokonalosti, asi ju naozaj chceli vykresliť práve takto :)

bloke

bloke (hodnocení, recenze)

Abes

Oblečenie kreslených postavičiek nemusí byť tak často vymieňané, naopak tam si potrpia na tradícii osobnej rovnošaty (Homer, Peter Griffin, väčšinou aj vlk z Nu pogodi...)

hábič

hábič (hodnocení, recenze)

Tak právě jsem četl na oficiálním Fcebookovském profilu, že 4. série je potvrzená... SUPER! ;-)

bloke

bloke (hodnocení, recenze)

Celý čas som si počas pozerania prvej série kládol otázku, či si Saga niekedy oblečie iné nohavice... neobliekla. Potom oproti mojim očakávaniam STV nepokračovala v druhej sérii... No zhruba v tom istom čase išla na ČT tretia séria (nepreskočil som II.) z ktorej som zazrel len začiatok - a Saga tam stále derie tie isté (prepotené, prepr...) kožené gate.

na příspěvěk reagoval Abes, Silvi_

gonga

gonga (hodnocení, recenze)

alkatelka

Ano, je to tak. Neslyšel jsem slovenský dabing, ale rád věřím, že se povedl lépe než zprzněný český. Obecně považuji dabing čehokoliv za málem zločin, v případě seriálu jako je Most navíc za zbytečnost, seriál je vysílán relativně později večer a sledují ho spíše náročnější diváci, kteří o žádný dabing nestojí. A vůbec, všichni víme, že dabing vyznění díla silně narušuje a mění. A to i v Případě Louis de Funès a František Filipovský, tam ovšem k lepšímu :-).

alkatelka

alkatelka (hodnocení, recenze)

gonga

presne tak,  súhlasím, našťastie som mala možnosť vidiet prvýkrát seriál v originálnom znení, absolútne som si nevedela predstaviť v tomto prípade dabing, hlavne kvôli Ságe, v češtine pôsobila príliš milo, vôbec sa to tam nehodilo... dokonca dovolím si tvrdiť, že slovenský dabing jej v tomto prípade svedčal viac, avšak originálne znenie je v prípadne toho  seriálu pre úplné vžitie sa do postavy Ságy priam nevyhnutné.... pre mňa top seriál všetkých čias a Sága... no, je proste úžasná, super napísaná postava a vynikajúco zahraná Sofiou :D

na příspěvěk reagoval gonga

gonga

gonga (hodnocení, recenze)

Hoyt

Osobně považuji český dabing v tomto případě za zprznění postavy Sagy, která česky vyznívá úplně jinak než v originále, normálněji, ne tak odtržená od ostatních lidí. Český dabing býval dobrý, ba výborný, dnes ten dojem nemám.

na příspěvěk reagoval alkatelka

movieband

movieband (hodnocení, recenze)

DaViD´82 , baubas

Finštinu sem zmínil proto, že jsem to se severskými jazyky myslel v mém příspěvku globálněji, nezaměřoval jsem se pouze na švédštinu s dánštinou, která je v seriálu :) 

baubas

baubas (hodnocení, recenze)

Dana456

Mě ten konec druhé série teda taky naštval, hlavně to, že nevíme, kdo zastřelil Gertrude. Na druhou stranu to beru jako prvek realismu. Tak to přeci v životě chodí ne? Ne vždy se dovíme všechno a spousta případů se odloží.

baubas

baubas (hodnocení, recenze)

movieband

Tušíš správně, že finština se od ostatních nejvíce liší, poněvadž je jazyk ugrofinský a spadá to jedné rodiny s maďarštinou. Zbylé severské jazyky (švédština, norština, dánština) mají společný základ a jsou germánské.

na příspěvěk reagoval movieband

Související novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (více)

Reklama

Reklama