Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele jungewolf k tomuto seriálu (13)

Vraždy v kruhu (2015) 

Do určité míry to trefil komentář "Rodriguez" , i když tak dobré to zase není ... . Dávám 72 % a 4,5 hvězdičky ... . ()

Pohřbený rozvod (2015) (E01) 

Po pár letech (viděl jsem to už podruhé nebo potřetí) jen doplním(komentář k celému seriálu) : úvodní + závěrečná hudba J.Hájka se k seriálu dobře hodí, navozuje atmosféru někdy dost ponurých případů . ()

Kamarád v nouzi (2015) (E02) 

Doplňuju komentář dodatečně, viděl jsem tenhle díl znova po letech, asi podruhé nebo potřetí. Nejlepší je A.Petřeková coby policajtka Pavlína s "prořízlou hubou" ... :-) . Tento díl 4 * a 62 % . ()

Zlíbám tě, až zabiješ (2015) (E03) 

Viděl jsem to už podruhé nebo potřetí. S odstupem několika let je to fajn vidět znova, hlavně díky I.Trojanovi(major Marian Holina), H.Vagnerové(astroložka Sabina) a v tomhle dílu díky Jenúfce Bokové(houslistka Evženie - hrála na housle sama,je totiž absolventkou Pražské konzervatoře,obor housle) a Tomáši Pavelkovi(její despotický,přímo nesnesitelný otec): 4 * a 70 %. Doplňující info k ní - VIZ : sator . ***Příběh se odehrává v r.2014 - viz zmínka o 2 roky starém případu ze silvestra 2011/Nového roku 2012 . ()

Vítěz nejde do finále (2015) (E04) 

Z tohoto dílu dost mrazí : cynismus+nenasytnost některých lidí je nebetyčná, přímo galaktických rozměrů. Tento díl : 4-4,5  * a 75 % . ()

Smrt nad zlato (2015) (E05) 

Repríza na ČT 1, středa 31.5.2023, 21.05, dostupné na webu Č.televize. V tomhle díle si "zahrála" loď Hermes - noclehárna pro pražské bezdomovce na Vltavě. Roli Agnieszky, novomanželky zavražděného Jonáše Hejduka si zahrála Týna Průchová(dcera Lad.Mrkvičky), Jonáše režisér,scénárista a herec Martin Dolenský. Zemřel 6.4.2017 na následky autonehody v obci Hořesedly(okr.Rakovník). Psycholožku v nemocnici hrála Klára Cibulková, drogového dealera Rudolfa Přemysl Bureš a řeholní sestru Alžbětu Apolena Veldová. Vtipná hláška soudní lékařky(M.Eliášová) : "Podle mě chlastal jak australskej papoušek." ()

Duch zákona (2015) (E06) 

Viděl jsem to podruhé po delší době, furt se na to dá dívat : 4 * a 68 % . Diviš(M.Němec) zase perlí, Pavlína(A.Petřeková) je rázná, přímo ostrá - nutno dodat,že oprávněně... . Vynikající byly hlavně Eva Novotná(policistka M.Jařinová,co vzala spravedlnost do vlastních rukou) a Pavlína Štorková(Konůpková,maminka mrtvého kluka). Vtipný/přesto výstižný/ je název role A.Gondíkové - šílená reportérka.... . Malou roličku prodavačky v nádražním kiosku /kde si mjr.Holina(I.Trojan)koupil časopis/ si zahrála Eva Hacurová (viz 2.série seriálu ČT Kukačky) . ()

Ve jménu otce (2015) (E07) 

Repríza - ČT 1, středa 14.6.2023, 21.05. Mord v tramvaji č.17. Tento díl se natáčel mj. v leteckém muzeu v Praze-Kbelích. //Policejní šéf Zdeněk(J.Štrébl)+Pavlína(A.Petřeková) zase perlí: "Kolik dětí už má? S Madlenkou každopádně první" apod. Stejně jako major Marián Holina(I.Trojan): "Manželky v jakýmkoli stádiu neztrácejí přehled". V tomhle dílu ale perlila nejvíc Elizaveta Maximová(v titulcích pod svým rodným příjmením - E.Shvachko=Švačko(vá) coby mladá studentka ukrajinistiky/svědkyně z tramvaje č.17. **Manžele Imrichovy si zahrála manželská herecká dvojice R.Holub a B.Hrzánová, dr.Jitku Uhlířovou/svědkyni+novopečenou Holinovu milou P.Bučková(hrála např.členku "mordparty" v krimi-seriálu Hlava Medúzy), ženu Tomáše Gabrhela(J.Vondráček) čili snachu oběti Magdalena Zimová(hrála např.ve vynikajícím dramatu Ve stínu/2012/ - o r.1953 nebo v historickém filmu ČT - Hlas pro římského krále,2016) . Policejního technika zase Tomáš Trapl - po 10 let herec Divadla Semafor/např.muzikály Výhybka, Kytice, Nižnij Novgorod aj./, známý také z pražských muzikálů. ()

Vražda s odpuštěním (2015) (E08) 

Vidět to s odstupem několika let znovu je zábava hlavně kvůli hláškám, rento díl 4 * a 69 % . Poklona maskérům za Lucku Zedníčkovou, pěkně se na ní vyřádili ..... :-) . ()

Láska je černý kůň (2015) (E09) 

Repríza : ČT 1, středa 28.6.2023, 21.05 - trochu pochmurný díl : 4-4,5 * a 72 %. Diviš (M.Němec) a Pavlína (A.Petřeková) zase perlí. Zavražděnou učitelku Neumaierovou hraje Eva Leimbergerová, jejího vraha, studenta Oskara Lebedu Vojtěch Vondráček/syn J.Vondráčka/, Jindrovu matku Alena Štréblová=sestra J.Štrébla(který hraje šéfa kriminalistů) a Jindrova otce D.Suchařípa. Roli domovníka M.Zajíčka si (s gustem)střihnul Jiří Wohanka. Natáčelo se mj. na nádraží Praha-Dejvice. ()

Mrtvý v síti (2015) (E10) 

Vychutnal jsem si perličky+fórky,např.bláznivou, přesto časově precizní sousedku/senzibilku, perličky šéfa Zdeňka(Jiří Štrébl), hackera Tomáše Ogara(Jan Hájek) s majorem Mariánem Holinou(Ivan Trojan):"myslíte,že českej Honza nikoho nezajímá?" atd. Samozřejmě taky ráznou a upřímnou Pavlínu (vynikající Adéla Petřeková). ***V epizodní roli důchodce s naslouchátkem,venčícího psa byl výborný herecký bard, pan Miroslav Středa, v cameo-roličce muže na střeše s Pavlínou(A.Petřeková) a Divišem(Marek Němec) se mihnul Ivan Pokorný,režisér celé série. ***Točilo se mj. v Táboře. Kvůli otravným esoterickým astrologickým kecům jen 3,5-4 * a 62 % . ()

Budu v tvých vzpomínkách (2015) (E11) 

Velice dobrý díl, kazí ho (jako obvykle) esotericko-astrolgické kecy : 4 * a 69 % . Výborná byla Vanda Hybnerová (propuštěná exekutorka Jesika Sirotková), Jaroslava Pokorná (Hamouzová:"asi v kriminále nesehnala kondolenční lístek"), Zdeněk Maryška (otec zastřelené astroložky Sabiny- H.Vagnerová), Karel Zima (alkoholik,násilník+skoro vrah Ráček:"šel jsem se projít na hřbitov.Sám?Může vám to někdo dosvědčit? Jo,mám tam dědu,zkuste to u něho..."). Excelentní byla paní Zdena Hadrbolcová coby Štajfová, domácí majora Holiny. Rosťova bratra hraje Václav Vašák, písmoznalce Podskalského pan František Derfler, brněnská (nejen divadelní) legenda. Malou roličku Ráčkovy ženy si střihla Kateřina Holánová, známá např. z filmu Nuda v Brně, z Četnických humoresek nebo z epizody Smrt na biofarmě v seriálu Místo zločinu Plzeň . ()

Na nejvyšší úrovni (2015) (E12) 

V posledním dílu už nebylo tolik esotericko-astrologických pindů jako v těch předešlých : 4 * a 70 %. Menší, ale přesto výrazné role - bratra zavražděného novináře si zahrál Ondřej Brousek, náměstka ministra J.Čermáka Marian Roden, diplomata Andreje Hlaváče Václav Knop, prof.Hanu Dražďákovou Veronika Freimanová a studentku Eriku Haškovou Eliška Křenková. V malé roličce zřízence krematoria se mihnul Hynek Chmelař . ()

Reklama

Reklama