Reklama

Reklama

Vraždy v kruhu

(seriál)
  • angličtina The Zodiac Murders (festivalový název)
Z natáčení  - Ivan Pokorný, Ivan Trojan
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
Česko, 2015, 15 h 16 min (Minutáž: 74–85 min)

Režie:

Ivan Pokorný

Scénář:

Iva Procházková

Kamera:

Lukáš Hyksa

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Ivan Trojan, Richard Krajčo, Marek Němec, Hana Vagnerová, Jiří Štrébl, Adéla Petřeková, Pavel Oubram, Martina Eliášová, Petr Panzenberger, Simona Stašová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Vraždy v kruhu se chtějí přiřadit k detektivkám klasického společensko-psychologického charakteru. Nepřinesou divoké střílečky ani chladnou analytickou práci laboratoří, souhru širokého týmu neosobních kriminalistů, ale především silnou osobnost hlavní postavy – majora Holiny (Ivan Trojan). „Holina není drsňák, ale řídí se svou intuicí. Během své práce pochopil, že zločin vyrůstá stále ze stejného podhoubí, že je ve své rozmanitosti prostý," popisuje svého hrdinu spisovatelka a scenáristka Iva Procházková a dodává: „Úvahy o pohnutkách vraha ho v průběhu jeho profesní kariéry přivedly i k astrologii. Chápe ji jako psychologický rozbor osobnosti a to mu pomáhá úspěšně sledovat stopy zločinu." Diváci spolu s vyšetřovateli zabrousí do všech možných zákoutí společenského i politického života. Hlavními postavami jsou kromě majora Mariána Holiny také jeho nejbližší spolupracovníci – poručík Diviš Mrštík (Marek Němec) a kapitán Rosťa Bor (Richard Krajčo). Společně v každém z dílů řeší jeden případ násilné smrti. Záhadné vraždy jsou navíc volně propojeny se znameními zvěrokruhu, jejichž podstatu pomáhá objasňovat Rosťova manželka Sábina (Hana Vagnerová). „Na postavě Sábiny mě nejvíc bavila ta osobní rovina," říká její představitelka Hana Vagnerová a dodává: „Stála před složitým rozhodnutím ve vztahu s Rosťou, který nefungoval. On se však zranil natolik, že nebyl schopen normálního života. A to dilema, jestli má člověk být sobecký, nebo tam má být pro toho druhého a vykašlat se na to, co by sám chtěl, to se mi moc líbilo." Ivan Trojan o své postavě říká: „Holina je inteligentní chlapík, který si umí dávat věci do souvislostí a oplývá velkým talentem pro policejní profesi. Důležité pro něj je, že nerad prohrává a má vůli věci dotahovat do konce. Zároveň je v něm ale určitá svobodomyslnost a nadhled." (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele quokam k tomuto seriálu (10)

Vraždy v kruhu (2015) 

Ve své naivitě jsem zapomněl o astrologickem nametu, ktery mne od shlednuti serialu vzdy odrazoval a serial jsem si pustil. No. Ideologicka nalevarna na urovni 30 pripadu majora Zemana, doprovazena prisernymi dialogy, spatnym kastigem a hereckymi vykony zvlast obou Adelek. Sve dny nemel ani Ivan T ci Hana V, Richard K mym olibencem nikdy nebyl. Jediny, kdo svym vykonem pozvedl alespon jeden dil, byla Jenovefa B., jinak nikdo nic, coz je malo. Hana V tam byla vzdy tak nejak navic, ani postava Petra Pe jaksi neobhajila svuj narok na existenci. Vsechny tyto okolnosti zabijely i tech par opravdu dobrych napadu na dejovou detektivni linku, ktere se  zde vyskytly Celkovej dojem 4/10. ()

Pohřbený rozvod (2015) (E01) 

Tak to je ideologicka nalejvarna kdesi na urovni 30 pripadu majora Zemana. Ta nemka byla napsana prilis prihlouple, zvlast ten telefonicky rozhovor se vubec nepovedl. Maji DNA, ale jinak vlastne nic. A ten dabelsky plan msty Holiny na konci byl tak genialne vymysleny, jakoby tamnejsi krajinu znal odjakziva. KOrunu logice nasazeuje vrah planujici sadistickou vrazdu v motylku tak tenkych sten, ze se na recepci da slyset takrka kazde zaseptane slovo.  Hm, tak nic, 2/10 ()

Kamarád v nouzi (2015) (E02) 

Vrah je usedcen! Narodil se totiz 30.6., cimz odpovida astrologickemu profilu pachatele. Mizerny scenar, spatne herecke vykony od Hany pres obe Adely. Von ten patologickej asistent urcite bude dulezitej v nejakem xtem dile, ale co tam pohledava prvni dva, je na dramaturgovu rezignaci. 1/10. ()

Zlíbám tě, až zabiješ (2015) (E03) 

Serialu jeste davam sanci pro Trojana a Nemce, v tomto dile se jeste objevili i dalsi mi oblibeni herci, Jenovefa Bokova, Vaclav Neuzil. Byt dialogy a scenar stale pokulhava, Jenovefa preci jenom dil vytahla na ty tři hvězdičky, i díky tomu, ze astrologie  trosku ustoupila do pozadi a vrah nebyl usvedcen svym rodnym cislem, ale "rekneme" policejni praci, byt az neuveritelne stesti opet stalo na strane detektivu. 5/10. ()

Duch zákona (2015) (E06) 

Aspon Hofmann, kdyz uz nic.... ()

Ve jménu otce (2015) (E07) 

Kdyz astrologie, spolecne s Hanou V, ustoupi do pozadi a scenaristka (vyjimecne) prijde na zajimavou pointu, hned se da i koukat. Jen postava pani Hrzanovy a vlastne i pana Holuba  byla takova, nelogicka. EM na malem prostoru opet nezklamala. 6/10. ()

Vražda s odpuštěním (2015) (E08) 

No vida, jeste zapracovat na dialozich (ne, jeden zert s patologii vskutku nestaci) a nechat Adelu P treba odjet nekam na staz do australie, a muzeme to dotahnout i na ctvrtou hvezdicku. Ale ty kycovite kecy pri rozhovoru s rodinou obeti nebo to "takticke" vyzvrazovani podrobnosti pripadu pri "tvrdackem" vyslechu podezreleho, to proste hodnoceni srazit musi. Ponechani astrologie na vedlejsi koleji je treba kvitovat s povděkem 5/10. ()

Láska je černý kůň (2015) (E09) 

Vsechny slabosti serialu na jedne hromade, dil by mohl slouzit jakozto ukazkovej. Ideologicka nalejvarna, prachspatne dialogy,  "drsna" Adela P, astrologicky "zamysleny" Ivan T., male domu od scenaristu. Toto vsechno zabilo jinak vyborny napad a namet. Serial se da sledovat, povznest se, oprostit od blbosti, samozrejme, ale pro ty kecy proste jde hodnoceni dolu. 4/10. ()

Budu v tvých vzpomínkách (2015) (E11) 

Hm, delat z astrologie dokonce hlavni stopu vysetrovani? No tak to uz se tvurci zcela vypustili ze řetězu. 2/10. ()

Na nejvyšší úrovni (2015) (E12) 

Narození ve Lvu jakozto klicvy dukaz policie, Adela P jako studentka, kterou nepozna ani jeji udajna profesorka, hm, utrzeni z retezu pokracuje. Ke vsem hrichum tohoto serialu pribyl jeden a ten nejvetsi: Nuda. Dil nezachranili ani me krasne oblibenkyne Krenkova s Lapcikovou.  2/10. ()

Reklama

Reklama