Reklama

Reklama

Příběh služebnice

(seriál)
  • USA The Handmaid's Tale (více)
Trailer 1
USA, (2017–2025), 57 h 27 min (Minutáž: 42–60 min)

Tvůrci:

Bruce Miller

Předloha:

Margaret Atwood (kniha)

Hudba:

Adam Taylor

Hrají:

Elisabeth Moss, Alexis Bledel, O.T. Fagbenle, Joseph Fiennes, Max Minghella, Yvonne Strahovski, Samira Wiley, Amanda Brugel, Ever Carradine, Madeline Brewer (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(66)

Obsahy(1)

Adaptace klasického románu spisovatelky Margaret Atwood Příběh služebnice vypráví o životě v dystopickém Gileádu, totalitní společnosti na půdě někdejších Spojených států. Republika Gileád, která se potýká s ekologickými katastrofami a ztrátou lidské plodnosti, je ovládána zvráceným fundamentalistickým režimem, který militantně volá po "návratu k tradičním hodnotám". Jako jedna z mála žen, které jsou ještě plodné, je Offred služebnicí v rodině Velitele. Ženy z této kasty jsou nuceny k sexuálnímu otroctví v rámci posledního zoufalého pokusu znovu zalidnit svět. V této děsivé společnosti musí Offred obezřetně manévrovat mezi Veliteli, jejich krutými Manželkami, hospodyněmi Martami i ostatními Služebnicemi – z nichž všech kdokoli může být špiónem Gileádu – a to s jediným cílem: přežít a najít dceru, která jí byla odebrána. (HBO Europe)

(více)

Videa (25)

Trailer 1

Recenze (288)

Cl3ricK 

všechny recenze uživatele

Konec pro mě nastal během 5. a 6. dílu, kdy se z tohoto seriálu stalo soft porno. Feministky celého světa spojme se a ukažme bílému muži, zač je toho loket..... Brak jako kráva a co mě na tom nejvíc sere je fakt, že se na to ze začátku dobře dívalo, mrazivá hudba, "výborný nápad" (ze začátku). Chtěl jsem se dozvědět daleko více z té minulosti, co k tomu vedlo a tak, žel bohu už je mi to ukradené. Konec zvonec. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Román Příběh služebnice mě bavil. Nejen svou myšlenkou, ale i výborným pojetím, které Margaret Atwoodová promyslela do nejmenších detailů. Samozřejmě, že celá řada motivů se do seriálu nevešla, ale to hlavní tam je - postapokalyptický svět, kdy většina lidí ztrácí schopnost reprodukce a celá společnost se s tímhle faktem musí vyrovnat. Co mi bohužel nesedlo, bylo obsazení titulní role. Ta holka mi pořád připomínala takovou ošklivější verzi Anny Polívkový. Pořád blbě civí, má otevřenou pusu (ech, tohle já u lidí fakt nedávám, viď, Kristen Stewart) a prostě se na ní blbě kouká. Pak v jednu chvíli jsem zjistila, že role velitelovy ženy je pro mě mnohem zajímavější, stravitelnější a pochopitelnější. A to je prostě škoda. No a pak je tu Rory Gilmorová, že jo. Alexis Bledel já fakt můžu a trochu mě mrzí, že právě ona nehrála hlavní roli. Seriál má výbornou hudbu, baví mě, jak zachycuje prostředí a do mé představy o Gilédu z knihy seriál dobře zapadl. Na druhou sérii se rozhodně chystám. Pokud vás seriál zaujal, tak si rozhodně přečtěte knížku - je ještě o fous lepší. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Násilný seriál, zbytočne surový, bezútešný a temný. Hutnú atmosféru vytvára toto všetko spolu s hudbou, no diktátorsko – sektársky princíp v stave beznádeje je úplne na nič. Nepáči sa mi námet a pekné herečky sú skryté pod čepcom v blbých kláštorných uniformách. Nie je sa na čo pozerať. Herecky ale možno vyzdvihnúť hlavnú predstaviteľku Elisabeth Moss. Avšak žiadna časť nekončí tým pocitom, že chcem pozerať ďalej. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že tohle bych napsal kdybych byl sexuálně frustrovaná ženská na mentální úrovni patnáctileté holky, přečetl bych si Orwella a řekl si, že taky napíšu "postapo"... Asi bych s Příběhem služebnice neměl takový problém kdyby šlo o čistě fiktivní svět. Ale tady se nám někdo snaží namluvit, že se to děje v naši blízké budoucnosti. Problém je v tom, že Orwell se už dnes konat nebude ani kdyby trakaře padaly (dávno se ví, že A.Huxley předpověděl budoucnost mnohem přesněji) a už vůbec ne v takhle pitomém systému. Celý ten svět je naprosto na hlavu postavený, nelogický a absurdní. Proč systém ty ženské otročí když cesta společenských a ekonomických výhod by byla nepoměrně efektivnější? Proč, když jsou tak zoufalí šukají jen jednou do měsíce? Proč se seriál snaží naznačit, že žena vědomá si své neplodnosti je automaticky frigidní? Jak se kurva povedlo za necelých 8 let udělat z lidí zvyklých na sociální sítě, osobní svobody, moderní myšlenkové směry, jakýsi životní standard, kontakty atd poslušné a zlomené stádo? Jak se kurva povedlo v tajnosti najít a zrekrutovat ty statisíce ozbrojených psychopatů (bez svědomí a vztahu k ženám) strážících každý kout? Co jako dělá zbytek světa? (jasně-na jednu stranu se nám seriál snaží ukázat jak delegace z jiných států nevidí pravdu a na druhou stranu tu máme desetitisíce uprchlíků .) Seriál pomalu směřuje k demonstraci toho jak i podřízená a zotročená žena má své vlastní účinné metody jak manipulovat mocným mužem, ale kde teda byly všechny tyhle mocné metody a síla když se ta změna režimu krok za krokem prosazovala? Kde jsou moderní fertilistické metody atd atd atd.. Ve výsledku je skoro jedno, že ten příběh samotný je docela zajímavý když celý ten nesmysl tak hrozně bije do očí.. Navíc mám pocit, že HBO po tomhle sáhlo účelově čistě proto, že poptávka si žádá nějaké to moderní genderové MeToo téma.................Jinak... E. Moss je zajímavá a Ann Dowd zase jednou parádní.. ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Zajímavá vize dystopické společnosti, kde se plodné ženy mění na inkubátory pro velitelskou smetánku. Skvělá práce s dávkováním informací je podpořena výbornými hereckými výkony. Mossová působí jako chytrá ženská vržená do noční můry uvěřitelně a bílý čepeček jí sekne. Atwoodová navrhla inteligentní a fungující svět s postavami, které zaujmou a první série v končí v dokonalé synchronicitě, přesně ve chvíli kdy děj i hlavní hrdinka vstupují do nové fáze, která nechá to co jsme znali daleko v prachu. Technologické vychytávky budoucnosti zcela chybí, jen pár slov o solární energii a chytřejším využívání lidské pracovní síly. Těším se na poznávání toho světa, je až mrazivě aktuální. Druhá řada mění většinu postav včetně hlavní hrdinky v úplné pitomce, kteří se rozhodují zcela emotivně, nad ničím nepřemýšlí a jejich nápady jsou přinejlepším debilní. Pořád je to hodně slušné drama, ale z náboženského konfliktu se stává ten obyčejný genderový kdy muži jsou zlí a ženy hodné. Tempo jednotlivých dílů brutálně zpomalilo a dlouhé záběřování na tvář Offred při vybírání dalšího špatného rozhodnutí je zdrcující. Stejně tak vyloženě nesmyslné finále, kdy přes všechny kecy o tom jak důležité je, aby matka byla s dítětem zvolí nejistou a nepromyšlenou záchranou misi, aby mohla vzniknout další série. Třetí řada: Až dojde na válku USA s Kanadou... kvůli dětem, puknu smíchy. To už je pomalu South Park. :D Čtvrtá řada: Nelogické chování drtivé většiny postav má asi evokovat traumata ze zlé doby ve které žijí, jinak nevim. Offred/Offjoseph se svou transformací v Osbornovou mění ve svini, které lze přát snad jen to nejhorší. Pohrdání svými bližními a zesměšňování svého na podpoře žijícího afroamerického manžela (nešlo už náhodou o znásilnění a rasizmus?) korunované další vraždou. Asi rozumím záměru ukázat, že život v Gileadu z ní udělal horšího člověka, ale upřímně řečeno June nebyla zrovna andílek ani před tím. Rambo vedle ní vypadá jako lidumil. Příběh služebnice je od druhé řady dobře natočené scénáristické zlo, které ale funguje jako studie chování amorálních lidí, kteří se dostali do bezpečí jiné země a páchají tam zlo horší než kterým byly týrány. Pointa je vyloženě protimigrační. ()

Galerie (2 125)

Zajímavosti (21)

  • Štyri časti z piatich prvej série režírovali ženy. Mike Barker bol jediný muž na režisérskej stoličke. (belinko)
  • Seriál zasiahol aj vlnu protestov. Červené plášte začali ženy nosiť na protestné akcie. Poľky sa obliekli ako služobníčky, aby vyjadrili pohŕdanie Donaldom Trumpom a jeho návštevou krajiny. [Zdroj: Filmkult] (krasomama)
  • Narozdíl od knižní předlohy se v seriálu oběvují i černoši a černošky. V knize jsou všechny postavy pouze běloši a bělošky. (morgos)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

Najdou Daredevil a spol. nový domov?

13.02.2019

Nemusíte být zrovna fanoušky, aby se k vám dostala zpráva, že tři z pěti Marvel/Netflix seriálů jsou mrtvé. Situace okolo Daredevila a zbytku Defenders se vehementně řeší už dlouhé měsíce, a přestože… (více)

75. Zlaté glóby - výsledky

75. Zlaté glóby - výsledky

08.01.2018

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 75. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

Reklama

Reklama