Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 6
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele MrEddie k tomuto seriálu (15)

Aranžér (1982) (E01) 

Jiří Krampol je horlivý policista co má geniální nápad jak dopadnout "aranžéra" co vykrádá po Praze obchody. Hezký oddychový první díl populárního seriálu. Kromě děje také rád sleduji okolní reálie jak si je pamatuji z 80.let minulého století. Ty samá auta, policejní Volhy a Lady. Stará embéčka. V regálech ty samé lahve od octu a ovocných šťáv. Vedoucí zeleniny ( báječný Josef Bláha) se přizná jak trošku okrádá zákazníky. Ke krádežím dochází o hodinové polední pauze, kdy se provozovny tehdy na hoďku zavřely. Pro dnešní mladé něco neslýchaného. V pozadí vidíme krámy, co dávno neexistují ( Prodejna průmyslových hmot) V ulicích Prahy skoro žádný provoz. Na zdech vylepené plakáty na koncert Marie Rottrové.Staré oprýskané baráky bez žádných bilboardů. Všichni jsou příšerně vyblitě oblečení.Zkrátka nostalgie. ()

Milenec (1982) (E02) 

V druhé epizodě si autoři vzali na mušku rozkrádání v bytovém družstvu. Hamřík (Pavel Zedníček) vyšetřuje zdánlivě lehký případ ukradené výplaty na staveništi nových bytů. Když ale začíná dostávat anonymní telefonáty, že se v družstvu krade, začíná se případem zabývat. Epizoda patří k těm slabším. Soudruzi museli nechat natočit agitku proti rozkrádání socialistického majetku. Já mám rád kromě děje to pozadí, ty reálie. Např. Hnědé šálky na kávu, ze který pijí Zedníček a Frej,museli fasovat snad všechny socialistické podniky. V regálech v hospodě vidíme na výběr cigarety CLEA za 12 Kčs a KENTKY za 20 Kčs.Objevuje se nejpopulárnější hlavolam 20.století Rubikova kostka. V díle se neobjeví jediný západní automobil. Čenda (Josef Dvořák) má na své pracovní skřínce samolepku maskota Letních olympijských her v Moskvě. ()

Benjamínci (1982) (E03) 

Ve třetím díle "Benjamínci" dostává svoji šanci vyšetřovat velký případ Jiří Otradovec (Michal Pešek). Když je vykradeno kožešnictví, benzínová pumpa a sklad ze zbraněmi, je jasné, že se jedná o něco velkého. Zkušený detektiv Rudla ale tvrdí, že to není práce profesionálů. Jeden z možných pachatelů je však dopaden.Student čtvrtého ročníku Kalvoda Při obědě s Otradovcem vymyslí Ladislav Frej výslechovou strategii jak od podezřelého získat informaci o dalších spolupachatelích. V epizodě vidíme docela slušnou honičku po střechách pražských domů, kdy se Otradovec zraní. V díle se také mihnou první hrací automaty, které byly v Československu umístěny pouze v lepších motorestech. (Podobně jako ve filmu "Pumpaři od Zlaté podkovy"). Při výslechu Kalvody vidíme velký kazetový magnetofon Tesla A3. Opět se v exteriérových záběrech neprojede žádné západní auto. A na závěr jen dodávám, že se filmaři dopustili jedné chyby. V kanceláři kožešnictví visí kalendář z roku 1980 a na benzínové pumpě visí v kanclu kalendář z roku 1981. ()

Včelař (1982) (E04) 

"Pustil jsem do něj dvě včely". Velmi dobrý díl, kdy se vyšetřuje série loupeží obchodů s elektronikou a zbraněmi. Případu se ujímá Rudla a za parťáka dostane mladého Otradovce. Pekař je ze staré školy a jeho metody jsou byrokratické. Navíc odmítá nosit zbraň, což se mu málem stane osudné, když je napaden v obchodě Elektra. Vlastimil Hašek se pro postavu policisty před důchodem výborně hodí. Kolegové k němu často chodí pro radu a je vlastně takovým tatíkem pro své kolegy. Rudla si myslí, že krádeže provádí skupina frajerů, proto poprosí o radu frajera týmu kriminalistů Kamila. (Pavel Zedníček). Protože je ukradeno více střelných zbraní přebírá vyšetřování Státní bezpečnost pod vedením Divíška (Josefa Abrhám) V této epizodě se objevuje příslušník StB Divíšek nejčastěji (podle tehdejších zákonů musela být při krádeži zbraní, jedů, omamných látek, narkotik a, při podezření z emigrace, informována StB) To znamená, že postava šéfa kriminálky Kubáta (L.Frej) ustupuje do pozadí. Celá operace, sledování možných pachatelů,kterou Divíšek řídí vysílačkou, je zábavná tím, že na dotazy policistů, co mají dělat s podezřelými Divíšek odpovídá "Seberte ho", "Sebrat" atd. Abrhám je nejsympatičtější estébák v dějinách televizních seriálů. Ale je to právě Pekař, jehož letité zkušenosti, pomůžou dopadnout pachatele bez použití střelných zbraní. Opět zde mám pár postřehů ze socialistických reálií 80. let minulého století: Zraněný Pekař krvácí z hlavy před knihkupectvím na Národní třídě vedle pasáže Viola. Ve výloze vidíme několik turistických průvodců. Po Moskvě, Leningradě a Sovětském Svazu. Pekař obchází prodejny Elektra a Kovoslužby. Poprvé v seriálu vidíme na dveřích Elektra reklamu. Jedná se o přenosný černobílý televizor Satelit, který jste si mohli pořídit na splátky za 67 Kčs/měsíčně včetně servisu. I v 80.letech byl nedostatek sekuriťáků. V opravně Kovoslužby, kterou vede Ivo Niederle, visí informace, že podnik hledá noční strážné. (Podle statistik VB docházelo ke krádežím obchodů Elektra a Kovoslužby průměrně devětkrát za měsíc.) Díl se odehrává v oblasti stanice Leninova (dnes Dejvická). Na rozdíl od předchozí epizody "Benjamínci", jsou při výslechu pachatelů (kouzelný Stanislav Fišer) použity tradiční kotoučové magnetofony. V exteriéru se nám mezi auty objevují poprvé polské Fiaty a Moskviče. A jen jedno prokazatelně západní auto. Bílý Citroen. ()

Cyklista (1982) (E05) 

Libor Krejcárek je doopravdy do práce zažraný. Když je v Libuši zabit cyklista, sražen bílou Škodou 120, udělá absolutní maximum aby dopadl pachatele. Vzbudí bývalého zloděje aut (Roman Skamene), aby zjistil co je to za blinkr z místa nehody. Je ochoten projít kartotéku 2000 bílých Škodovek 120 registrovaných v Praze. Zkoumá každou přestříkanou nebo lehce havarovanou 120. Jedna z akčních honiček je jak vystřižena z kriminálek s Belmondem, kterého Krampol často dabuje. Krejcárek je prostě neúprosný a leze tím Kubátovi na nervy. V epizodě se objevují hezké hlášky na téma uplácení v prodejnách náhradních dílů. Také zjišťujeme, že jakékoliv přelakování vozu se muselo hlásit, ale občané na to kašlali. A jako vždy přidávám postřehy z reálií 80.let. Objevují se první dětské motokáry. A hlavně poprvé v seriálu vidíme dva Fordy Granada. Zelený a modrý. Ford Granada byl vyráběn v tehdy Západním Německu mezi lety 1972 - 1976 a vylepšená verze v letech 1977 - 1985. Bylo to první západní auto co jste si mohli koupit v Tuzexu V 1.polovině 80.let ho měl skoro každý vedoucí řeznictví, zeleniny a restauračních podniků. Prostě ti co nás "trochu" okrádali (vozidlo se vyskytuje např.ve filmu Vrchní prchni. Na začátku filmu je Abrhám odvezen do Prahy zelenou Granadou a číšník musí přeparkovat svoji modrou Granadu) a v mnoha dalších filmech, kde byl potřeba vůz západní výroby. Jinak díl je pro mě lehce nadprůměrný a dávám mu dva a půl hvězdičky. ()

Jupiter (1982) (E06) 

"C se čte v italštině jako č" Vysvětluje zloděj uměleckých předmětů Hruška (Jiří Bartoška) . V šestém díle je ukradeno umělecké dílo "Jupiter", které je odhadnuto na 80 tisíc Kčs, což byly tehdy čtyři roční platy. Mezitím jsou odcizeny i další starožitnosti. Podezřelým je podle popisu několika svědkyň (Stella Zázvorková) jistý Hruška, milovník umění a znalec kunsthistorie bez papírů. Případ dostane opět zelenáč Otradovec a úkol zní jasně. Důležité je zjistit, kde jsou starožitnosti schovány a ne zadržení pachatele. Jirka to ale celý posere, naštve Kubáta a je od případu odvolán. Je třeba využít lest a zkušený Rudla Pekař ví jak na to. Příjemný oddechoví díl. Jiří Bartoška, recidivista, který využívá důvěřivosti starších žen (Květa Fialová) je arogantní, namyšlený hezoun, co neprozradí o ukradených cennostech nic. Jeho parťák Strnad (Ladislav Potměšil) zase tahá vyšetřovatele za nos. I Kamil je na něj při výslechu krátký. Díky policejní protřelosti Pekaře a Kubáta se ale na konec zjistí, kde se "Jupiter" nachází. V osmdesátých letech se s krádeží uměleckých předmětů roztrhl pytel. A pachatelé nebyli pouze Češi jak uvádí v epizodě expert na starožitnosti (Zdeněk Ornest) V zámcích nebyly žádné kamery a strážní. A toho využívali nejen zloději ale i turisti. Na konec zase pár postřehů...Poprvé se v seriálu objevuje postava kriminálního karikaturisty a přístroj na vytváření podobizen podezřelých. Vidíme také že policejní technik (Jan Faltýnek) požívá fotoaparát Nikon (na tu dobu luxusní záležitost). Rudla Pekař si prohlíží obsah Hruškových kapes, kde se nachází stará jízdenka MHD s červenou šipkou, bonbóny Tic-tac, co byli tehdy k mání pouze v Tuzexu ( Tuzex se objevuje v seriálu poprvé v této epizodě) a bulharské cigarety BT. Co se cigaret týče, za zmínku stojí scéna, kdy Kamil nabídne Strnadovi cigaretu. Otevře šuplík, kde jsou Kubátovi Sparty a krabička BTček. Chvíli váhá a dává vyslýchanému levnou bulharskou cigaretu. Pekař volá ze staré telefonní budky. Manžel Květy Fialové odjíždí v zeleném Fiatu. Hruška a Strnad přijíždí do výčepu starým Volkswagenem Broukem. Ve výčepu je pivo čepováno do sklenic s nápisem RaJ (Restaurace a Jídelny) které se používali v zařízeních od levných výčepen do restaurací 3. cenové kategorie. V závěrečných titulcích můžete vidět starý ruský vojenský GAZ (Gazik), který používali sovětští vojáci žijící v Československu. ()

Vedoucí partiové prodejny (1982) (E07) 

Na rozdíl od jiných komentářů uživatelů, považuji tuto epizodu za nejslabší. Je celá taková zmatená. Zmizení vedoucího prodejny Sedláčka vede k zatčení Ambrože (Vladimír Kratina), který provozuje nelegální podnikání. Opravuje na černo automobil a jedním z jeho klientů byl i pohřešovaný. Když je po půl roce nalezeno tělo Sedláčka s prostřelenou lebkou, rozhodnou se vyšetřovatelé pro domovní prohlídku. Tu prokurátor odmítne, ale Rudla Pekař zařídí, aby byla povolena. V tomto díle dostane větší hereckou příležitost Svatopluk Skopal (vyšetřovatel Jarolím). Protože je na začátku podezření, že mohl Sedláček emigrovat, objevuje se krátce postava příslušníka StB Diviše (Josef Abrhám) ()

Muž s punčochou (1982) (E08) 

Souhlasím s Otíkem. Totálně průměrný díl. Od začátku známe pachatele (Ondřej Pavelka). Frajer co má zkušenosti s krádežemi, zbraněmi a staršími paničkami (Milena Dvorská). Jeho drzost ho nakonec prozradí. Vyšetřování se ujímá Kamil, který ze začátku neví kudy kam ale s pomocí Michala Peška nakonec případ vyřeší. V epizodě si zahraje Josef Somr a Zdeněk Srstka. Pro pamětníka je hezké vidět tu kupu Československých bankovek z 80.let,, staré benzinové pumpy Benzina. Benzin byl tehdy za 6 Kčs litr a nafta za 8 Kčs. Pavelka přijíždí na Hlavní nádraží přesně mezi 16:20 a 16:30. Nic moc díl. Dvě hvězdičky je málo a tři moc. ()

Kuchařinka (1982) (E09) 

Iva Janžurová jako svědek k nezaplacení. Kriminalisté vyšetřují brutální vraždu staré paní. Jako svědek se přihlásí slečna Laurová, která udiví vyšetřovatele popisem pachatele a všech co viděli oběť naposled. V seriálu se řeší na tu dobu velký problém...Pekařova dcera Michala si stěžuje, že SNB nedává informace o brutálních zločinech veřejnosti. (To bylo v té době typické. Takové to zločiny bylo třeba ututlat za každou cenu). Pekař s ní nesouhlasí, ale nakonec se zpráva o zločinu objeví v pořadu Federální ústředna pátrá a informuje. Opět se objevuje Divíšek (Josef Abrhám), který se snaží případ co nejvíce urychlit, případně ho dát Státní bezpečnosti. Z reáliích 80.let minulého století stojí za zmínku plakát Petra Rezka v bytě Pekařových a nový model Volhy s novou maskou ve které jezdí Pavel Zedníček. Pochybuji, že se v roce 1982 létalo z Prahy do Uherského Brodu, ale nemohl jsem to nikde vyhledat. Nicméně scéna, kdy letuška rozdává na tácu bonbóny je nostalgická. Tři hvězdy. ()

Majitel autoservisu (1986) (E10) 

Tak Kamčo, co je nového na starém hausbótu". Desátý díl byl natočen po čtyřech letech v roce 1986. Skupina podvodníků (Karel Heřmánek a Jiří Schmitzer), co okrádá ženaté pány za pomoci volavky Jiřinky (Dagmar Veškrnová) se dostane do problémů, když jejich poslední oběť Pelc (Jan Teplý) uteče a je považován za zesnulého. Případu se ujímá Kamil, dělá botu za botou a kolegové si ho dobírají. Je mu přidělen Jiříček co zjistí, že Pelc žije a je pravděpodobně do něčeho namočenej, když přepadení neohlásil. Průměrná epizoda co začíná v baru, kde hraje instrumentální verze písně Dalibora Jandy: "Oheň, voda, vítr ví", největší hit roku 1986. Pavel Zedníček si jako první noviny čte týdeník Svazu bojovníků za svobodu Hlas národa. Kubát dostane ke kávě sušenky BeBe. Jiřinka je oháknutá a učesaná přesně ve stylu 80.let. Průměrná epizoda. Myslím si, že Pelc mohl přepadení klidně nahlásit a na jeho kriminální činnost by se nepřišlo.... ()

Autorka detektivních povídek (1986) (E11) 

Velmi dobrá epizoda.. Když je na balkóně objevena mrtvola muže, případu se ujímá Pekař a Jarolým. V podezření je autorka detektivních románů Šípová (Regina Rázlova). Ta suverénně prohlásí, že se jedná o sebevraždu, kterou ji manžel několikrát vyhrožoval. Starý mazák Rudla ji ale nevěří ani slovo. Letitá zkušenost, praxe a policejní taktika proti arogantní psychopatičce, Díl je vlastně psychologický, divák ví kdo je od začátku vrah a sleduje Pekařovo vyšetřování a způsob jak usvědčit pachatele. To mu všemu přihlíží Jarolým, který jen kouká...V epizodě se objeví Vladimír Brabec jako trenér parašutistů a Ondřej Havelka jako redaktor. A ještě pár poznámek k reáliím. Vidíme dva magnetofony. Jeden kazetový Tesla A3 a zároveň kotoučový. (Při výslechu Šípové). Při scéně v hospodě zase slyšíme (podobně jako v předchozím dílu) instrumentální verzi písně Dalibora Jandy "Vždycky jsem to já". Kubát při odposlechu výslechu Šípové baští své oblíbené sušenky BeBe. Jarolým ( S.Skopal) má na sobě svetr s nášivkou Rašica. (Jugoslávský, dneska slovinský výrobce módy) V socialistickém Československu se na konci 80¨.let svetry špatně scháněli a byli v rámci RVHP dováženy z Balkánu. ()

Exoti (1986) (E12) 

Pekař: "Jak se jmenuje?" Chovatelka: "Aratynga Oranžovočeli". Další povedená epizoda. Tentokrát všichni vyšetřují krádeže vzácných exotických ptáků,Libor Pekárek má zase nápad jak dopadnout pachatele. S pomocí šváry Zdendy (Jiří Lábus) a experta na exoty Macháněho (vynikající Josef Kemr) nakonec dopadnou pachatele. Díl začíná netradičně. Od začátku víme, kdo je zloděj exotů a policie se objevuje až po deseti minutách. "Všechno je to pořádná ptákovina" říká Hamřík. (Pavel Zedníček). Krejcárek se učí základy chovatelství papagájů, aby ho případní pachatelé z řad chovatelů nemohli tahat za nos. Na závěr zase pár postřehů z reálií 80.let. V hospodě, kde čeká Krejcárek na telefon, visí plakát na koncert Josefa Zímy. Libor vezme dvakrát telefon, kdy volá zákazník a ptá se jestli je na výčepu dvanáctka. Krejcárek odpoví ano a podruhé ne. ( na konci 80.let nebyla točená dvanáctka skoro vůbec k mání. Zejména v provozovnách nižší třídy. Sudy se vozili na Západ a do restaurací vyšší cenové kategorie, kde dvanáctku kupovali zahraniční turisti) V celém seriálu je v kanceláři kriminálky, částečně k vidění,,rudý transparent s bílým nápisem "Chladnou hlavu, planoucí srdce a čisté ruce." Jedná se o citát zakladatele Sovětské tajné služby F.E.Dzeržinského, ()

Kasař (1986) (E13) 

Ve 13.díle, podobně jako v prvním, hýří Libor Krejcárek (Jiří Krampol) nápady. Tentokrát jak dopadnout spolupachatele loupeže v samoobsluze. Několika násobný recidivista Kořán, (jako vždy vynikající Rudolf Hrušínský) nechce prozradit identitu svého parťáka a lže jak když tiskne. Z toho, že byl zatčen si nic nedělá a svými kasařskými historkami baví zaměstnance nemocnice a policisty. Když je ale vyhnán z domu své družky (Věra Galatíková) situace se mění...Dobrá oddechovka z roku 1986. A zase ty reálie... Staré telefonní budky, vyblitě zelené telefony, budova Centrotexu na Pražského povstání, poprvé se objevuje Škoda 120 jako policejní vůz VB. Na ulicích jezdí opět samé embéčka, škodovky a východní značky. Většinou červené barvy. V celém díle uvidíte pouze jedno západní auto a sice starý Renault 16, který se objeví v díle dvakrát. ()

Narkomani (1986) (E14) 

Problematikou narkomanie se zabývá 14.díl populárního seriálu. Když jsou z veterinární laboratoře ukradeny narkotika, ale i jedy, ujímá se vyšetřování nejzkušenější vyšetřovatel (Vlastimil Hašek). Stopa vede k bývalému studentu chemie Postlerovi. (Absolutně vynikající Viktor Preiss.) Mezitím kriminálka dostává anonymní telefonáty, že když nebude Postler propuštěn,bude použit ukradený jed na otrávení pražských vodáren. Jednou z vyšetřovaných je Zlata Adamovská. V dílu se mihne i bývalý televizní hlasatel Jiří Ptáčník v roli veterináře. A zase si neodpustím komentář k reáliím konce osmdesátých let 20.století. Za zmínku stojí starý poštovní Trabant, kterým byly rozváženy telegramy. A podobně jako v epizodě Kasař vidíme pouze jeden západní automobil. Je to bílý Ford Sierra ( auto řezníků a zelinářů ) zaparkovaný před domem feťáků. ()

Valutová příhoda (1986) (E15) 

Souhlas s otíkem. Nejlepší díl celého seriálu nebo alespoň jeho druhé série z roku 1986. Nelegálního obchodu s valutami v Československu využije trojice "Italů". Laciným trikem s obálkou obelstí číšníka Hastíka (Lukáš Vaculík). Stejným trikem se pokusí obelstít i číšníka v hotelu Panorama (Karel Roden). V dílu se také objevuje poprvé prostituce. Sexuální pracovnice Tánička pozná pravou národnost pachatelů na základě fotbalových komentářů pouštěných z pásků. Protože o Italy se rozhodně nejedná. V anglickém komentáři slyšíme zápas Celtic Glasgow a ve španělském komentáři utkání Atletica Madrid. Když je náhodou puštěn jiný pásek, poznává Táňa turečtinu. To znamená, že v Československu řádí trojice čmoudů.(jeden z nich je Tomáš Topfer) I v této epizodě přichází policie na scénu až po dvaceti minutách. Což na příběhu nic neubírá. Naopak. Máme možnost vidět mnoho reálií 80.let minulého století. Díl začíná na Václavském náměstí v hotelu Jalta. Na Václaváku tehdy byli mnohem hezčí koše na odpadky. Hnědé, keramické s logem hlavního města Prahy.( Byli vyměněny, za laciné plechové, protože se kradli a lehce se devastovali.). Hastík přijíždí do hotelu Panorama na oranžové Babetě. Tam zjistíme, že v roce 1985 stálo parkování mezi 7:00 a 20:00 hodinou 5 Kčs na 30 minut a 10 Kčs za hodinu. Mezi 19:00 a 7:00 vás parkování stálo neuvěřitelné 2 Kčs za hodinu a chtěli jste parkovat v Panoramě celý den, zaplatili jste 100 Kčs. Kromě bavoráku "Italů" je v garážích hotelu vidět pouze jedno západní auto, bílý Fiat Punto. Vrátný v budce má za sklem stolní kalendář pro rok 1985 s vozy formule 1. V díle je scénáristická chybička. Hastík je nalezen mrtví v hotelu Panorama. Když o jeho smrti později mluví Jiříček (Michal Pešek), říká že byl nalezen v Intercontinentálu. Celým seriálem nás provázela hudba Ladislava Štaidla. Hudba co nebyla vůbec dramatická. Spíše taková pohodová, výtahová hudba. ()

Reklama

Reklama