Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 7
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Grogan k tomuto seriálu (10)

Jupiter (1982) (E06) 

Jedna z mých oblíbených epizod s prvním zajímavým záporákem seriálu. Bartoška je ve své roli excelentní (a to ho jinak zase tolik nemusím) a moc pěkně se snaží ukázat, že je chytřejší než celá policie dohromady. Má super hlášky ("Díky za pozvání, vážení pánové, ale snad jsme nemuseli hrát, jak nám kašpárek platil pokutičku"), ale i scény bez hlášek jsou vychytaný (jak tu padlo, jak duchapřítomně vyhandloval pivo za limonádu). Taky ty tři svědkyně byly povedený postavy a přinesly do epizody dost humoru (úskočný výsměch v očích). Rudolf jako tradičně ostřílený detektiv, který odvede největší část práce, Kamil má pro změnu dobrý nápad, jak záporáka rozpovídat. No a Jiříček (Libora nekomentuji, ale už dřív jsem si všiml, že když případ nedostane on, tak dostává daleko méně prostoru než zbývající trojka) tu dostane slušnou lekci, kterou si myslím zasloužil. Už dřív na něm bylo vidět, že když se případ moc vleče (Včelař) nebo se zdá složitý (zde), tak rychle ztrácí elán nebo fňuká. Po tomhle dílu si už nic takového nemůžu vybavit, tak snad pro něj tahle lekce byla užitečná. Ještě dvě drobnosti: co se týče té zfušované sledovačky, tak jsem se dost divil, že ho Bartoška nezmerčil už u té zídky, tam byl fakt nenápadnej jak slon v porcelánu. A ten pozemek na konci, možná to Bartoška nemyslel tak doslovně a nebyl to nějakej Potměšilovo oficiálně vlastněnej pozemek, ale nějakej úkryt "pro nejhorší případy" kdovíkde. ()

Vedoucí partiové prodejny (1982) (E07) 

Dobrý díl s povedeným záporákem Kratinou. Přístup k řešení případu ze strany Kamila a Rudly je značně odlišný a Kamilův lážo-plážo přístup mu napoprvé zrovna moc nepomohl, i napodruhé má značné názorové rozdíly jak proti Rudlovi, tak proti prokurátorovi. Naopak Rudla má případ hned od začátku pevně v rukou a i komplikace řeší v klidu a efektivně. Taky potěšil slušný prostor pro Svatopluka Skopala (za celých 15 epizod ho dostal jen ve dvou dílech, což zamrzí). Je zde hodně povedených scén (třeba úvodní sestřih, kdy Kamil několikrát projde dveřmi, aby nám oznámil, co už všechno stihl vyšetřit, což je zakončeno vyhlášením celostátního pátrání). Dal bych i maximum, ale jak zde někdo zmínil, je to tedy pěkná fušeřina, že si policie důkladně neprověřila poslední osobu, která byla se zmizelým ve styku. Ty záznamy v rejstříku by jistě hned upoutaly jejich pozornost, ne až za půl roku po nalezení těla. Sotva se to dá vysvětlit Kamilovým ledabylým přístupem, vždyť později se v tom angažovalo o dost víc policistů a nikdy tenhle fakt nevznesl. ()

Muž s punčochou (1982) (E08) 

Drzý frajírek Pavelka, který dojede na to, že si zahrává s policií a provokuje Zedníčka, který pomalu začíná blbnout, tak moc, až bere dětem hračky ("nech nám tu ten kyblíček a lopatičku"). Souhlasím, že vracet se krást na stejnou pumpu třikrát je pěkná blbost, při první pohrůžce to sotva někdo z policie bral vážně, ale když už to opravdu jednou zopakoval, tak bych tam čekal nějakou past. Ještě mi nebylo úplně jasné, proč poprvé loupil v obchodě a pak přesedlal jen na pumpy (jen proto, aby si mohl počkat na příjezd policie)? A ukázka poctivé detektivní práce, kdy se ze spousty jmen v kartotéce snaží vytipovat nejpravděpodobnější pachatele a trvá to pěkně dlouho. ()

Kuchařinka (1982) (E09) 

Výborně rozehraný díl s vynikající rolí paní Janžurové, nad kterou kriminalisté jen žasli. Polozcek taky hrál perfektně hlavního podezřelého, scéna výslechu v autě byla hodně povedená, opravdu jeho odpovědi nevzbuzovaly příliš důvěry. Škoda trochu odfláknuté finální pointy, kdy najednou kriminalisti odhalili vraha bez jakýchkoliv náznaků toho, jak na něj přišli. ()

Majitel autoservisu (1986) (E10) 

Přes obyčejný případ podvodníků se kriminálka dostane až ke zlodějům aut. Pěkný díl se zajímavou zápletkou, okořeněný poněkud neochotnou spoluprací mezi Jiříčkem a Kamilem a slušným humorem. Osobně mě nejvíc pobavil Heřmánek a jeho zázračná paměť v závislosti na nabízených cigaretách. ("No už si vlastně začínám tak trochu vzpomínat.") ()

Autorka detektivních povídek (1986) (E11) 

Výborná epizoda ve stylu Columba, která ovšem díky postavě Vlastimila Haška měla pro mě daleko větší šmrc. Rudolf Pekař se totiž nechová jako zaostalý primitiv, ale jako ostřílený detektiv, který si jednotlivá tvrzení netahá odněkud z prstu. Pachatelka byla mimořádně nesympatická, takže bylo radost pozorovat, jak detektivové postupně utahovali smyčku kolem jejího krku. Hodně prostoru tu dostal taky Svatopluk Skopal, což rozhodně nebylo na škodu. ()

Exoti (1986) (E12) 

Humorněji laděná epizoda, kde se řeší jeden z menších případů, ale tak řešit se musí všechno, i když nikdo z kriminalistů papouškům nerozumí. Libor se klasicky do případu zakousne a zorientuje se i v pro něj neznámém prostředí, zbytek týmu tu spíš jen dělá křoví. Slušné herecké výkony ve vedlejších rolích (Kemr, Lábus, Termerová i záporák Augusta, který si myslí, jak moc má nad kriminalisty navrch) a hodně hlášek ("Já si chtěl dojít pro mlíko." - "Dneska ne, dneska pijte něco jinýho.") Plán na dopadení pachatele nebyl neprůstřelný, ale zase co jinýho podniknout, že? ()

Kasař (1986) (E13) 

Nejlepší epizoda z celého cyklu s výborným Rudolfem Hrušínským. Má skvělou interakci s většinou kriminalistické party - hlavně s Liborem, jejich hra na kočku a myš moc není v Liborův prospěch, Rudla jak to vypadá, má k němu dokonce respekt a Kamil s Jiříčkem - u nich to vypadá, že ho berou jako legračního strejdu odvedle a mají srandu z toho, jak má Libora na salámu (jestlipak by jim to přišlo tak srandovní, kdyby měli případ na starost oni?). Kriminální zápletka jednoduchá, ale docela pěkně zpracovaná. Zajímalo by mě, zda by se opravdu v reálu policajti tak moc zabývali jednou nepodařenou vloupačkou (jednoho lupiče mají a nic nebylo ukradeno)? Jinak nejlepší hláška seriálu je v tomhle díle: "Jak se jmenoval váš komplic?" - "Krejcárek". - "Krejcárek jsem já." a ten výtlem kolegů za dveřmi to ještě korunuje. ()

Narkomani (1986) (E14) 

Skvělí záporáci Preiss a Čapek, kdy si dokonce jeden z nich zahraje na teroristu, co vyhrožuje otrávením města - a oproti mnoha novým kriminálkám to nepůsobí vůbec trapně. Preiss tady předvedl excelentní výkon člověka devastovaného drogou, který přece jen zná určité meze, které nepřekročí. Rudolf sice podobné případy nemá rád, ale přesto na to jde efektivním způsobem, který mu nakonec přinese úspěch. Závěrečná scéna v hospodě chvíli zavání takovým "nepřidáme tam nějakou poslední dramatickou honičku?", ale nakonec je ukončena realistickým a proto taky lepší koncem. ()

Valutová příhoda (1986) (E15) 

Za mě slabší úvod, kdy první čtvrthodinku sledujeme podvedeného Vaculíka a jeho snahu vypátrat podvodníky, kteří ho následně usmrtí. Jestli se tím zdlouhavým úvodem snažili k němu vyvolat nějaké sympatie, tak u mě to nezabralo - chlapec chtěl rychle a nelegálně peníze a pak čumí jak puk, jak ho pěkně očesali a slibuje pomstu. Pak se vlastním tělem snaží zastavit auto - taky ho mohlo trknout, že auto bude asi trochu silnější. Následné detektivní pátrání zaujme řadou zajímavých pasáží nebo charakterů - namachrovaná šlapka, záznamy sportovních utkání, recepční alá policista, taky Kamil zas jednou prorokuje, jak to půjde snadno, aby v dalším střihu oznámil "Břéto, my je nemůžem najít". Taky ti pachatelé byli fikaní, jak hned v prvním momentu pochopili, že hlavní důkaz proti nim není a tak tvrdošíjně zapírali. S tím souvisí i slabší konec, kdy ten Jiříčkův finální důkaz mi nepřijde moc zásadní a nevidím důvod, proč se po něm přiznávat (jak tu někde padlo, ani nevíme jistě, zda se vůbec přiznali). Jinak jen pro zajímavost, Krampol se v téhle epizodě objeví jen na pár sekund na závěr bez jediné věty, to byl nejmenší prostor pro jednu z hlavních postav v celém seriálu. ()

Reklama

Reklama