Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

Marigold odpad!

všechny recenze uživatele

Český divák miluje své fízly. Ty bodré fízly z lidu, s laskavou tváří a korektním postojem i vysvětlením ke všem zásadním dějinným událostem v krušných časech za rokem 1948. Český divák bez svých fízlů nemůže žít. Protože svět fízlů, to je jedna velká pohádka – je tu jasné dobro, jasné zlo. Zlo, to jsou všichni krom fízlů z lidu. Odpudivý intelektuálové. Velkosedláci. Kulaci. Umělci. Pak jsou tu ještě méně dokonalí jedinci, ne zlí, ale prostě ne z řad VB. A ti dohromady tvoří svět, v němž vládne náš fízl z lidu. Jiří Sequens natočil ztělesněnou normalizaci – tvarem i obsahem. Pod tenkou krustou rádobydetektivek (jsou to vůbec detektivky, drazí znalci?) se ukrývá dobře formulovaná propaganda, servírovaná s buranským šarmem a neobyčejnou podbízivostí. Řemeslně dobré? Ale nenechte se vysmát. Hrozné! Řidké! Neumělé! Snad ještě hudební doprovod stojí za pochvalnou zmínku... Jenže český divák miluje své fízly a je mu jedno, že Major Zeman je prvotřídní propagandistický výkal, který při hlubším pohledu jeví až zvrhle systematické sklony k překucování reality. No, přeju vám dobrou chuť, fanoušci soudruha majora z lidu... Všimli jste si vlastně, o čem z poloviny je ona opěvovaná Studna? O mordu? Ále! Zkuste znovu... Co takhle o nekorektním postoji části socialistického národa k roku 1968? Přihořííívááá... ()

666teen

všechny recenze uživatele

Hodnotit se to pravda nedá, ale pár perel: Návrat vyžraných vězňů z koncentráku. Budoucí plukovník Kalina má vanu, že nezapne pruhovanej mundůr. Agent Bláha, Zemanova Nemesis. Všichni faráři a mniši jsou fanatici, nebo kolaboranti (no, na tom něco bude). Všichni vysokoškoláci, kromě absolventů VUMLU jsou potencionální agenti CIA. Český James Bond Jirka Hradec a jeho Hradecgirl Hanka (jinak též Stardust). Flesh puzzle v Kvadratuře ženy. Industriální soundtrack v Prokletém dědictví. Mimoidní Vlach+Lábus jako smažky v Mimikrách. A je toho určitě víc. Navíc všichni víme (na rozdíl od Japonců), že do studny nepatří vlasatá holčička v bílejch šatičkách, ale Brůnovic chlapi. ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Poněkud neklidný otec Brůna a jiní... Já jsem malý komoušek, český Honza Brabeček. Vaše "pravda" časem zhyne, ta má stranou diktovaná, však v zapomnění neupadne! Třicetkrát vám jí předložím, stejněkrát vás přitom pobavím. Mimo jiné na Kubu zavítáme, i ve Studni se ochladíme. Elita herecká tu je, dějinné události zdatně kamufluje. Emigranti kradou, vraždí i lžou, na oprátku za to právem jdou. PRAVDU hlásám cestou jistou, už jsem velkým komunistou. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Politicky je to samozřejmě naprosto zhovadilé a všepřekrucující, zakřivené a pokřivené "zrcadlo doby", z něhož se snadno udělá špatně. Ale po filmařské stránce nemá seriál nejmenší chybu. Zkrátka Sequensova režie ve spojení s Liškovou hudbou a (říkejte si, co chcete, a přečtěte si Oskarův výstižný a pravdivý komentář) dobrými herci, toť kombinace, která udělá zážitek i z takovéhle agitky. ()

Lima odpad!

všechny recenze uživatele

Někdy žasnu, co tady čtu. Např. jeden ze zdejších komentářů praví - "„Sice oslava estébáků, ale zde hodnotíme především kvalitu filmů a seriálů."....Aha, takže podle logiky tohoto tvrzení a mnoha jiných zde uvedených, by třeba takový "Žid Süss", propagandistický, hrubě antisemitský a na objednávku Goebbelse natočený film musel být také příznivě hodnocen. Vždyť je mistrně natočený, má skvělou kameru, režii, herecké výkony a hudbu, zkrátka žádná filmová složka nekulhá. A jenom proto bych ho měl hodnotit pozitivně? Kulový!!!! Bohužel lidi mají krátkou paměť, ona to tak příroda zařídila, jinak by se člověk zbláznil. A pochopitelně, člověk, který se o historii blíže nezajímá, nenajde na tomto seriálu nic nemorálního. Ano, tenhle seriál je profesionálně, zručně natočený a doprovází ho skvělá Liškova hudba. Ale pro lidi, kteří byli za totáče perzekuováni estébáckýma bestiema nebo pro lidi, na které chodila udání od estébáckých důvěrníků, nebo pro pozůstalí obětí násilných výslechů je tento blivajz plivnutím do tváře! A proto bez sebemenších pochybností řadím tento pomník Stb mezi odpad. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Renáta Doleželová (Lída Zemanová), ktorá stvárnila prvú manželku hlavného hrdinu, bola v čase nakrúcania seriálu tehotná. To sa autorom hodilo aj do scenára. (Raccoon.city)
  • Major Jiří Hradec (Rudolf Jelínek) sa podla knižnéj predlohy narodil 2. marca 1927, podľa seriálu tomu tak bolo 25. novembra 1923. (Raccoon.city)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama