Reklama

Reklama

Studio Marvel uvádí film Doctor Strange o světoznámém neurochirurgovi Dr. Stephenu Strangovi, jehož život se změní po strašlivé dopravní nehodě, která mu znemožnila používat ruce. Když ho tradiční medicína zklame, je Strange nucen hledat uzdravení a naději jinde. A tak se vypraví na mystické, odloučené místo známé jako Kamar-Taj. Brzy zjistí, že Kamar-Taj není jen chrámem uzdravení, ale i základnou pro boj s temnými silami, jež chtějí zničit naši realitu. Zanedlouho si musí Strange – vybavený novými magickými schopnostmi – vybrat, zda se vrátí k původnímu životu plnému bohatství a slávy, anebo se všeho vzdá a bude bránit svět jako nejmocnější kouzelník ve vesmíru. (Falcon)

(více)

Videa (18)

Trailer 4

Recenze (1 262)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Chvíli to vypadá jako advanced verze Batman Begins, následuje jistojisté Inception 2 a končí to hodně rozpačitě, jako každá komiksovka od Marvela. Tedy prozatimní záchranou světa (minimálně do druhého dílu). Palec nahoru, že se tentokrát neničí mrakodrapy, nebo rovnou celá města a jde se na to chytře, přes nenucený humor. Nelze nepochválit rovněž casting a dynamickou hudbu Giacchina, který tyhle rychlé kompozice už párkrát předtím docela úspěšně trénoval. Nejšťavnatější je však rozhodně postava Benedicta Cumberbatche. Tedy nemyslím tu lehce klišoidní proměnu na spasitele, ale především v první polovině je jeho arogantní a sebestředný doktor velmi zábavný a výživný. Alternativní, odlehčený, méně militantní přírůstek do komiksového universa. O něco podobného se už pokusil Ant Man. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Nelze tomu upřít, že oproti zbylým zaměnitelným kinomarvelovkám to má vlastní ksicht (jakkoli vypůjčený z Batman začíná/Počátku). Problém je, že se v druhé polovině vezmou všechny přesně obsazené postavy, na kterých to do té doby staví, a zahodí se do koše. Strange je z nicky skokově bez dřiny übermaster, Christine se vytratí jako by byla z cateringu štábu, nikoli hlavní ženská postava (a motivace hrdiny), Mordo zmizí uprostřed věty, o záporákovi škoda mluvit... No, prostě pro samé kompozičně přeplácané efektno pro efektno to v zrcadlových světech ztrácí směr stejně spolehlivě jako moucha v zrcadlovém bludišti. Čili jak moc je to efektní (a efektní to je nemálo), tak málo je to zároveň i efektivní. A pro jednou je to u marvelovky docela škoda. ()

Reklama

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Máme tady další přírůstek a zároveň další nebezpečí, které zrovna Zemi hrozí. Je potřeba psát ještě něco více? Marvel to má ostatně pod hlavičkou Disneyho v malíku a takové filmy si dokáže svou produkcí pohlídat. Jsem rád, že příběh nepřesáhl 2 hodiny a šablonovité vyprávění o tom jak se z arogantního frajírka stává v mžiku ochránce lidstva i docela odsýpá. Humor občas probleskne a veliká škoda že tvůrci více nevyužili potenciál záporného Madse. 60% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Doctor Strange mi po delší době vrátil chuť do komiksových filmů. Magie zabalená pro diváka i milovníka komiksů s neurochirurgem, který tak trochu povahově připomíná nejmenovaného detektiva. Scott Derrickson konečně prodal své schopnosti a zabalil Strange do balení, které zvládne kdejaký divák a současně nabízí poutavý a hravý vizuál (inception neřešme, tady se jde trochu jinudy). Měl k ruce také fantastický casting, kterému (ne)překvapivě dominuje Benedict Cumberbatch a jsem zvědav, zda tenhle chlapík dá někdy naprosto odlišnou roli, než sype ze svých rukávů. Za mě je i velice vítán Mads Mikkelsen (btw jeho "motivy" ve filmu jsou příliš zjednodušené, doporučuji komiks) a Chiwetel Ejiofor (navíc potitulková a jeho důležitost do budoucna). Asi jediný problém v celém filmu sledovaném v Imaxu v 3D - ano, má to smysl, a ano, dvakrát se člověk cítí, jako by letěl - mám už klasicky s humorem. U marveláckých filmů mi přijde, že často humor krátkodobým vtipem zruší atmosféru a vážnost děje a postav. Občas je to fajn, ale tady humor občas výrazně skřípe (Eminem?) a někdy ani není vypointovaný správný způsobem (Wong - Beyonce). Ovšem proti gustu... jen by té tématice i samotnému doktorovi seděl trochu jiný humor, méně "dnešní", více odpovídající komiksu. Za mě film jednoznačně krok správným směrem. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Bojuj ako keby ti šlo o život. Raz pôjde.“ Po druhom Thorovi a prvom Captainovi America najslabšia marvelovka. Až príliš vidno, že ide o remake Iron Mana alias o striedanie starnúceho resp. vyhoreného Starka/Downeyho. Film je nedôveryhodný (Strange kričí, že zložil prísahu o zachraňovaní ľudských životov, ale predtým bez jediného etického problému odmietal pacientov len preto, aby mu ich "nevyriešiteľné" diagnózy nepokazili dokonalú kariéru), plný klišé (z najlepšieho priateľa úhlavný nepriateľ, koľkokrát to tu už bolo?) a aby toho nebolo málo, aj veľmi triviálny (arogantný hajzlik si po nehode siahne na dno, porazí svoje ego a začne byť užitočný pre spoločnosť). Tildu Swinton pokladám za jednu z najnesympatickejších herečiek Hollywoodu, tu sa síce prekvapivo dala, ale viac podobných plusov by som hľadal ťažko (a určite by medzi ne nepatril tradične marvelácky nudný zlosyn, netradične stvárnený prekvapivo nudným Madsom Mikkelsenom). Vizuálna stránka bola originálna, Cumberbatch relatívne znesiteľný (viac sa do úlohy ponoril až v ďalších rokoch) a niektoré nápady fajn (spôsob, akým Strange porazí Dormammu). Hoci má film až dve hodiny, je skratkovitý (hrdina nevie čarovať, je ponechaný na vrchole Everestu - ! – a „zrazu“ sa z neho stane len o čosi menší kúzelník, ako Prastará). Nefunguje komický element Wong. „Pravidlám“ nie je možné pochopiť (kúzelníci majú zakázané narúšať čas a ísť proti fyzikálnym zákonom, no pri spätnej výstavbe hongkonskej svätyne to už ale nie je problém. OK, tak ale potom prečo čas nevracali aj predtým resp. prečo ho nevracal zloduch vo svoj prospech?). Čo teda funguje? Tilda Swilton, Tibet, audiovizuálna stránka (najmä teda rôzne kúzla s meniacimi sa mestami), Rachel McAdams, civilné pasáže (t.j. najmä tie s Rachel McAdams), drobné napojenie na univerzum (Avengers, Thor), značne svojrázny plášť a občas fajn hláška („To je moja mantra?“ – „Heslo na wifi.“). No... je toho málo, čo vám budem hovoriť. Strangeov potenciál vidím hlavne v tímovkách. ()

Galerie (146)

Zajímavosti (77)

  • První dva komiksy "Doctor Strange" vyšly česky až v roce 2015 jako součást UKK (ultimátního komiksového kompletu). Je to konkrétně číslo 47 - "Přísaha", což je původně pětidílná minisérie "The Oath" z let 2006-2007 a číslo 87 -  "Bezejmenná země, bezbřehý čas", původně ze série "Strange Tales", díly 130-146 z let 1965-1966. (ČSFD)
  • Na konci filmu si můžeme přečíst pokárání tvůrců, abychom byli za volantem opatrní, ohleduplní a netelefonovali. (vyfuk)

Související novinky

Černý telefon, ideální hororové mrazení

Černý telefon, ideální hororové mrazení

13.07.2022

Třináctiletý kluk uvězněný sadistickým vrahem ve zvukotěsném sklepě. Na jeho stěně visí odpojený černý telefon. Ten však jednoho dne zazvoní. Ve sluchátku se ozývají předchozí vrahovy oběti, které… (více)

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

Čtvrtý John Wick nabírá další hvězdu

01.07.2021

Obsazení čtyřky Johna Wicka nepřestává bobtnat. Mimo představitele titulního hrdiny Keanu Reevese se tak ve filmu dočkáme například i Donnieho Yena, Billa Skarsgårda či Hirojuki Sanady. A teď se k… (více)

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

Scenárista Lokiho napíše nové Star Wars

08.01.2021

Po napsání scénáře k pokračování Doctora Strange s podtitulem In The Multiverse of Madness a roli hlavního scenáristy a jednoho z producentů na seriálu Loki od streamovací služby Disney+ se Michael… (více)

Scott Derrickson zpátky u hororu

Scott Derrickson zpátky u hororu

02.11.2020

Režisér Scott Derrickson před pár měsíci opustil pokračování Doctora Strange kvůli kreativním neshodám, a nyní se zdá, že se místo toho vrátí ke svému milovanému žánru – plnokrevnému hororu.… (více)

Reklama

Reklama