Reklama

Reklama

Most

(seriál)
  • Švédsko Bron (více)
Trailer
Krimi / Thriller / Mysteriózní
Švédsko / Dánsko / Německo, (2011–2018), 36 h 53 min (Minutáž: 57–60 min)

Tvůrci:

Hans Rosenfeldt

Hrají:

Sofia Helin, Kim Bodnia, Thure Lindhardt, Rafael Pettersson, Sarah Boberg, Dag Malmberg, Puk Scharbau, Lars Simonsen, Gabriel Flores Jair, Henrik Lundström (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(38)

Po mezinárodním úspěchu dánského seriálu Zločin se pozornost příznivců kvalitních televizních kriminálek obrátila ke Skandinávii v naději na další podobně propracované hity. Ačkoli řada z nadcházejících titulů povětšinou představovala v rámci mezinárodní konkurence nadprůměr, na vysoko stanovenou laťku Zločinem dosáhla zatím pouze dánsko-švédská koprodukční série Most. Název odkazuje k impozantní stavbě, která přes úžinu Öresund spojuje dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Na tomto mostě, přesně na linii značící hranici mezi oběma státy se jedné noci objeví mrtvola, což svede dohromady dva charakterově diametrálně odlišné vyšetřovatele z obou měst. Záhy se ukáže, že tento incident byl pouhým prvním krokem pachatele, jenž svými činy hodlá poukázat na pět neduhů soudobé společnosti. Vedle samotného vyšetřování a jeho přesahů do skandinávské reality představuje další dějový oblouk spolupráce obou vyšetřovatelů. Na jedné straně stojí bodrý Dán a záletný otec početné rodiny Martin Rohde, ztvárněný charismatickým Kimem Bodniou, s nímž ostře kontrastuje chladná a patologicky racionální Saga Norénová, kterou bravurně hraje švédská herečka Sofia Helinová. Navzdory nevyhnutelným konfliktům, které vyplývají ze střetu Martinovy empatie a emotivnosti s věcností a bystrostí, jež u Sagy mají kořeny v Aspergerově syndromu, obě postavy tvoří ideální kriminalistický tým. Bravurní herecké obsazení přivádí k životu propracovaný scénář z pera autora celkového konceptu seriálu Hanse Rosenfeldta, který dnes již klasické prvky a postupy skandinávských krimi sérií rozvádí do nápaditých a originálních podob. Most ale také uhrane svým formálním zpracováním, kde převládají noční záběry s výraznou světelnou kompozicí a rámováním. Podobně jako zmiňovaný Zločin se také Most zaslouženě stal mezinárodním hitem a byl uveden ve více než sto padesáti zemích. Na motivy seriálu vznikly také dva remaky, americký The Bridge zasazený na hranici USA s Mexikem a francouzsko-britský The Tunnel, kde je první tělo nalezeno v Eurotunelu pod Lamanšským průlivem.
Druhá série znovu svádí dohromady bodrého dánského kriminalistu Martina Rohdeho a patologicky racionální švédskou vyšetřovatelku Sagu Norénovou. Vyprávění jednak sleduje následky předchozích událostí na vztah této nesourodé dvojice a jejich okolí, ale současně je staví před nový případ. Ten opět začíná na architektonické dominantě, jež dává seriálu název, na mostě spojujícím přes úžinu Öresund dánskou metropoli Kodaň se švédským přístavním městem Malmö. Co se nejprve jeví jako únos, se rozroste do série teroristických činů páchaných radikálními ekologickými aktivisty. Opětovně seriál staví na důmyslném konceptu hlavního tvůrce seriálu, Švéda Hanse Rosenfeldta, jehož nápady pomáhají do scénářů zpracovat za švédskou a dánskou stranu televizní scenáristé Camilla Ahlgrenová a Nikolaj Scherfig. Jako hlavní režisér, který nové sérii stanovil její charakteristický chladný styl, se vrátil Henrik Georgsson. Ústředních rolí se opět ujali bravurní Kim Bodnia a Sofia Helinová. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer

Recenze (553)

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Mám jednu hrozně špatnou, řekl bych až přímo hroznou vlastnost. Mám totiž rozdíváno, odhadem tak 7 seriálů a nestále přeskakuju od jednoho, ke druhému, což rozhodně nepřispívá k nějakému lepšímu filmovému prožitku. Řekl jsem si proto dost, s tím, že každý seriál zhlédnu, pokud možno, co nejdříve, v průběhu několika dní. The Bridge byl proto naprosto jasná volba, pouze 10 dílů a hlavně velmi vysoké hodnocení, tohle vše nabízelo osvěžující divácký zážitek. Po asi zhruba týdnu téhle severské podívané bych řekl, že jsem určitě udělal dobře. Most není určitě dokonalý seriál, to v žádném případě, je zde pár nelogických momentů, objektivně nejslabší pátý díl, po kterém jsem to chtěl zabalit a také na můj vkus až příliš dějových linek, nicméně tohle vše působí v porovnání se vším ostatním, jako zcela nepatrný detail. Výborná kamera, také herecký výkon hlavní dvojice a neposlední řadě velmi originální příběh o hledání jednoho vraha, kde stopy můžou vést až daleko do minulosti. V neposlední řadě bych ocenil také konec, kdo viděl, ví, o čem mluvím, takový v amerických seriálech většinou neuvidíte. Suma sumárum solidní čtyřka s tím, že snad následující sérii bude o malinký kousek lepší. Druhá série - po všech stránkách lepší pokračování. Vypilovanější, co se týká postav i vyprofilovanější, (zbozňuju tě Sago). Příběh, na rozdíl od první série s větším tahem a na bránu a hlavně opět výborně udělaný konec, vlastně dva konce a oba naprosto bez chyby. Takže abych to řekl nějak ve zkratce, některé seriály jsem měl v topce až moc dlouho a už se mi začali malinko kazit. Tak jsem jsem zvolil, čerstvou, severskou krev a je mi víc, než blaženě. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Meganámrd! Hustokrutej vodvaz! (,,Ss, kuldo, takhle už dneska mladý nemluvěj." ,,Ne?" ,,Ne. Seš jako dinosaurus, popřípadě Jenda Nedvěd. Naprosto aut." ,,A jak tedy vyjadřují nadšení? Abych držel tep na spoušti doby, nebo jak se to říká...." ,,Klid, písnu ti pár tipů do pošty, budeš lautr v obraze".) Aha. Takže - Holojelel jebumlsnej hrkot, pyčo! Fízlovskej skorohůlkoplaz se sčuchne s aspergrenkou krzevá nějaký roští, poházený na lávce. Jakmile s nim hnou, střeva vyběhnou a je z toho bruntál jako sviň. Řezňyk nedělá Dášu, navopak, vodkyblíkuje z bytí ještě tunu dalších... swag/cool/lol/omfg/lol/rofl/ xD.... Vypadnou Vám čivy, čipokomončáci. Děda dodává: velice pěkné. Přeji vydařenou zábavu a prosím o zapůjčení pistole na prasata. Zn. Vnouček zlobí. ()

Reklama

Superpero 

všechny recenze uživatele

První série dobrá. Stojí to hlavně na skvělé dvojici detektivů. Vděčnější postava je mimoň Saga, ale veselý sympaťák Martin je výborný protipól a všechny jejich interakce mě fakt bavily. Samotný případ byl dost přitažený za vlasy, ale zaujalo mě to. Řemeslná úroveň si nezadá s americkou či britskou tvorbou a ve své šedivé chladnosti je i předčí. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Most je vydareným seriálom. Zhltol som ho za 5 dní a musím uznať, že sa časom len zlepšoval. Nechcem zhadzovať prvú sériu, ale druhá aj tretia mi bola viac po chuti. Takisto som mal problém zvyknúť si na rolu ˇbezcitnej“ inšpektorky, nebola mi vždy sympatická. Naopak mužská rola bola zastúpená vynikajúcim spôsobom, a to aj v tretej sérii, kde nastala výmena za mladší ročník. Seriál ale nevyzdvihujem pre jeho detektívny obsah. Ten podľa mňa nebol vždy pútavý, hoci vraha bolo vždy veľmi ťažké uhádnuť. Čo ma zaujalo to bola sonda do životov hlavných postáv, každý z nich bol nositeľom zaujímavého príbehu a tak v podstate sledujete niekoľko paralelných osudov na pozadí vyšetrovaní nejakej vraždy. Zaujímavé poňatie, skvelá úvodná pieseň a škandinávska bezchybná réžia. Som zvedavý na americký cover, či bude stíhať tejto kvalite. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Ono to vlastně není vůbec originální, dvojice nesourodých parťáků ve stylu pohodář co na zákon sere vs naprostá asociální uctívačka pravidel je dost klišé, záporák, co je vždycky napřed, všechno má promyšlené do posledního detailu a přitom vlastně vraždí v zájmu společnosti je taky nutně okoukaný, vyšetřování, které vede k řadě jednoznačných podezřelých a přitom je jasné, že výsledný vrahoun bude někdo šokující, to je taky provařené. Už od začátku mi to připomínalo Sedm a konec mi pak dal úplně za pravdu....Ale Saga Noren je dokonalá postava a ta severská atmosféra to posunuje úplně na novou úroveň. ()

Galerie (541)

Zajímavosti (14)

  • Píseň z úvodní znělky je „Hollow Talk“ od dánské komorní popové kapely Choir of Young Believers se sídlem v Kodani. (Trajektt)
  • Seriál vyvolal nárůst popularity skandinávských filmových a televizních dramat a byl prodán do více než 200 zemí světa. (Trajektt)
  • Saga Norén (Sofia Helin) s sebou nosí malou krabičkou, z níž si občas něco vkládá za horní ret. Jde o „snus“, švédskou obdobu žvýkacího tabáku, který se prodává buď v podobě vlhčeného prášku nebo balený v malých propustných sáčcích. (nOvYl)

Související novinky

Zaklínač obsadil Vesemira

Zaklínač obsadil Vesemira

29.02.2020

Kolem role Geraltova mentora v seriálovém Zaklínači se dlouhé měsíce točily nejrůznější spekulace. Zaprvé tu byl Mark Hamill, favorit mezi fanoušky, který se na sociálních sítích sám vyjadřoval… (více)

Reklama

Reklama