Reklama

Reklama

Star Trek: Discovery

(seriál)
  • USA Star Trek: Discovery
Trailer
USA, (2017–2024), 54 h 22 min (Minutáž: 38–66 min)

Hudba:

Jeff Russo

Hrají:

Sonequa Martin-Green, Doug Jones, Anthony Rapp, Mary Wiseman, Wilson Cruz, Shazad Latif, Michelle Yeoh, David Ajala, Blu del Barrio, Jason Isaacs, Anson Mount (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Obsahy(1)

Star Trek je jednou z nejznámějších a nejoblíbenějších sérií po celém světě. Po padesáti letech od premiéry legendárního původního seriálu se vrátil na televizní obrazovky díky novému seriálu Star Trek: Discovery. Noví hrdinové, nová vesmírná loď a nové mise přilétají na vlně stejných vznešených idejí a naděje v lepší budoucnost, které už inspirovaly celou generaci snílků a vizionářů. Seriál Star Trek: Discovery zachycuje výpravy Hvězdné flotily během jejich misí za objevováním nových světů a nových forem života. Hlavní hrdinkou je důstojnice Hvězdné flotily Michael Burnhamová (Sonequa Martin-Greenová), která musí přijít na to, že aby skutečně pochopila cokoli „mimozemského”, musí nejdříve porozumět sama sobě. Michael je lidského původu, a přesto se stala sestrou jednoho z nejslavnějších hrdinů ve „vesmíru” Star Treku. Vykonala něco strašného, a přesto má šlechetné srdce. A i když není neohroženou kapitánkou vesmírné lodi, i když o tom ještě neví, na tom, co udělá a jak se rozhodne, závisí osud celé galaxie. (TV Prima)

(více)

Videa (8)

Trailer

Recenze (166)

RedRose 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Roddenberry by to asi nechápal! Jak může seriál s názvem Star Trek Discovery tak nezapadat do jeho životního díla a proti tomu seriál The Orville, vysílaný ve stejné době, je téměř jako by ho sám napsal?! Tohle jednoduše nepochopím. Být to obráceně a Orville by byl Star Trek: Orville a tento seriál by se jen nějak jmenoval, tak by byli asi všichni spokojeni, protože Discovery je hodně dobrý seriál, jen moc nezapadá do původních koncepcí samotného Star Treku a ani moc do jeho historických událostí... Co mě už léta zajímá, jsou Star Trekovské dějiny a posloupnost událostí... Fakt není moc těžké si alespoň zhruba zjistit co se kdy v historii ST stalo... Přesto tuto historii slušně naboural seriál Star Trek Enterprise a následně byla celá historie Star Treku restartována J. J. Abramsem, což byl naopak geniální tah!! Tady se naštěstí, zatím nic moc vážného nestalo, ale pokud jsme opravdu v roce 2256, tak se nacházíme ještě před restartem časové línie, Enterprise už někde lítá s kapitánem Christopherem Pikem, ale pár věcí tady fakt nesedí: S klingony se federace potkala poprvé v roce 2218 a následovalo téměř sto-leté nepřátelství. Tady bylo řečeno, že klingony sto let nikdo neviděl. To by se musela federace s klingony potkat už v naší současnosti, aby se stihli sto let nepřátelit a aby je dalších sto let nikdo neviděl. Taky nikde nikdy nepadlo, že by kolem roku 2256 byla otevřená válka s klingony. Mimochodem první Enterprise NCC-1701 byla vypuštěna v roce 2245 a v roce 2250 se na ni stává kapitánem Christopher Pike (důležitá informace pro druhou sérii Discovery!) a James T. Kirk na ni nastoupí jako kapitán v roce 2265, kde začíná původní seriál Star Trek a taky je někde kolem toho času zmíněný Abramsův restart časové línie... Trochu přestřelená je technická stránka celého seriálu, dokonce víc než Abramsovy filmy! Pokud se to odehrává někde kolem 2256, tak by na lodích nemusely být holografické monitory a holografické hovory a holografický simulátor už vůbec ne. A taky mají úplně špatné uniformy, což je taky velký přešlap! Chápu, že to musí být moderní, ale dalo se to udělat citlivěji. Co se týče Star Treku, tak jsem prostě detailista a co už bylo natočeno by se u takto rozsáhlého universa nemělo ignorovat. Ženy ve vedení (dost se o tom diskutuje) mi nijak nevadí, vždyť Voyager taky vedla žena a nikdy mi to nepřišlo divné. Tady mi trochu vadí, že Michael, ani Philippa u mě moc sympatií nepobraly. Ale (opět) nová vizáž klingonů je doslova strašná!! Klingonští válečníci bez vlasů?! Šišaté lebky, plastové ksichty úplně bez mimiky, ptačí oči a na rukách drápy?? Kdo tohle navrhnul, byl idiot!! Celkově je to výborný seriál (první dvě série určitě), ale občas to až moc kontrastuje se všemi ostatními Star Treky. 71% ()

BFG2000 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem byl ze seriálu rozpačitý. Ale snad každý další díl prohluboval vztah s hlavními hrdiny. A ve chvíli, kdy se ve druhé sérii objeví Red Angel, končí předehra, byť velmi příjemná, a začíná neskutečně nadupaná jízda směřující k epickému a monumentálnímu finále, jaké seriálová tvorba snad nepamatuje. I díky této gradaci ST:D hravě strká všechny trapné filmy s Chrisem Pine do kapsy. Na rozdíl od filmů se seriál tváří naštěstí poměrně vážně a komických scén je jen poskrovnu a jsou vhodně využity. Dokonalost podtrhuje geniální hudba a ultimátní výkon Sonequa Martin-Green, která byla trefou do černého! Za zmínku určitě stojí také perfektní Doug Jones a Anson Mount. Z vedlejších postav bych vyzdvihl Tig Notaro, Jayne Brook a hodně zajímavého Anthony Rapp. Nevěřte tomu nízkému hodnocení tady. ST:D je rozhodně nejlepším Star Trekem ze všech! --- S03E01: Tak a je to tu zase. První díl třetí série naznačuje ten obrovský rozmach, epičnost a slibuje velkolepou podívanou po dalších 12 dílů! A skutečně tomu tak bylo. Právě shlédnuto díl S03E13. A opět naprostá bomba a grandiózní finále, jaké se v seriálové a často ani filmové tvorbě jen tak nevidí. Už aby tu byla "čtyřka". Byť první série, které je jen jakýmsi stavebním kamenem té druhé, může spoustu lidí odradit, určitě to za tu trpělivost stojí! Takhle má vypadat Sci-fi seriál (na rozdíl třeba od Ztraceni ve vesmíru). ()

Reklama

Helo 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za mě dobrý. Má to promyšlenej navazující děj nabušenej zvratama (nikoli zvratkama), některý fajn postavy a na tu hlavní si člověk po chvíli zvykne, výprava je takřka epická a ani těch nesmyslů (zvratků) tam moc neni, což je u ST docela zázrak (mrk mrk na tebe Voyagere!). I když ono to možná bude tím, že to ST zase až tolik není a právě proto mě to možná bavilo. Jen škoda toho posledního dílu, kterej byl vůči ostatním epizodám poněkud... slabší. ()

vaclaw 

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatný, ale vcelku promrhaný potenciál. Některá témata jsou poměrně zajímavá, některý zápletky dokážou vtáhnout a zaujmout, ale celkově to trochu působí jako když Horst Fuchs naleští starý VW nějakým zázračným leštidlem - pořád je to ošuntělý starý VW. Scénáře jsou povětšinou naivní, dialogy dětinské ale úplný dno jsou postavy, které jsou asi nejhorší ze všech existujících ST. Na druhou stranu jsem se dokázal donutit dokoukat 3 série, takže mohlo být lépe, ale přežít to šlo. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem se nepovažoval za jednoho z Trekkies, nicméně v 90. letech jsem poctivě zhlédnul vše, co mi z univerza Star Treku ČT nabídla, tady Novou generaci, první řady Hlubokého vesmíru devět a dokonce i obstarožní původní řadu z r. 1966, jakkoliv je to z dnešního hlediska už úsměvný bizár. Stejně tak jsem postupně zhlédl většinu z celovečerních filmových kousků. Můžu tedy srovnávat a hodnotit s určitou znalostí fenoménu. Problém Discovery je v tom, že zůstala někde na půli cesty. Většina z těch, kteří mají s Discovery problém, bude svoji kritiku velmi pravděpodobně cílit z opačné strany a bude jim připadat odklon od dřívějších sérií příliš svatokrádežný. Já si naopak myslím, že to chtělo zajít mnohem dál. Třeba tam, kam namířil Abrams se svým popově laděným celovečerním Star Trekem z r. 2009 (čímž zdaleka netvrdím, že to je jediná možná cesta vyrovnávání se s během času). Abych Discovery vzal vážně, musel by mít mnohem špinavější charaktery, temnější atmosféru, méně sterilní prostředí, charismatičtější herečku v hlavní roli, méně otravné postavy ve vedlejších úlohách (Rapp, Wiseman), lepší scénář. Tady jsem jasně už po několika dílech cítil, že můj zájem rychle klesá nebezpečně nízko. Vlastně mě má reakce ani nepřekvapuje, stejně jako nemůže překvapit štáb, který je svázaný startrekovským kánonem a tradicemi. Celkový dojem: 40 %. ()

Galerie (1 375)

Zajímavosti (29)

  • Philippa Georgiou (Michelle Yeoh) má pukance (fotka vpravo) v rovnakej nádobe, akú použil Craft (Aldis Hodge) v epizóde Calypso (2018) seriálu Star Trek: Short Treks (fotka vľavo). (koba)
  • Epizóda do istej miery vysvetľuje udalosti, ktoré sa odohrali o 10 rokov neskôr, a ktoré boli zobrazené v epizóde Zverinec, 1. časť (1966) pôvodného seriálu Star Trek. (koba)
  • Seriál se odehrává v „základní“ verzi vesmíru světa Star Treku, nikoliv v alternativní časové linii známé také jako „Kelvinova časová osa“. (Veskoslav)

Související novinky

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

Michelle Yeoh hvězdou nového Star Trek filmu

19.04.2023

Tak se fanoušci Star Treku přece jen dočkají nového filmu. Místo návratu party okolo Chrise Pinea (Dungeons & Dragons: Čest zlodějů) ale nakonec jako první dorazí snímek s názvem Star Trek:… (více)

Dvojice z Hannibala opět spolu

Dvojice z Hannibala opět spolu

02.11.2022

Celovečerní režijní debut Bryana Fullera je konečně na spadnutí. Tvůrce Hannibala nebo Amerických bohů si za svůj projekt zvolil snímek Dust Bunny, a jako hlavní hvězdu do něj pak obsadil svého… (více)

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

Pátek třináctého dostane seriálový prequel

01.11.2022

Zatímco poslední celovečerní příspěvek do jedné z nejpopulárnějších hororových sérií všech dob dorazil do kin už před dlouhými třinácti lety a dalšího filmu se kvůli tvůrčím sporům o práva na… (více)

Star Trek dostane další seriál

Star Trek dostane další seriál

18.05.2020

Trvalo to roky, ale značku Star Trek se nakonec přece jen podařilo oživit. A paradoxně to nebyly filmy (byť pomohly), ale televize, kde se postavám spojeným se slavnou lodí Enterprise začalo dařit.… (více)

Reklama

Reklama