Reklama

Reklama

Viktorie

(seriál)
TV spot 2
Velká Británie, (2016–2019), 22 h 47 min (Minutáž: 46–95 min)

Tvůrci:

Daisy Goodwin

Předloha:

A.N. Wilson (kniha)

Hrají:

Jenna Coleman, Daniela Holtz, Adrian Schiller, Catherine Flemming, Tommy Knight, Margaret Clunie, Anna Wilson-Jones, Eve Myles, Nell Hudson (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(25)

Obsahy(1)

Seriál z dílny uznávané spisovatelky Daisy Goodwin, která je zároveň autorkou jeho scénáře, mapuje rané období vlády jedné z největších panovnic v dějinách. Velkolepý výpravný seriál s hvězdným hereckým obsazením, který čerpá ze skutečných událostí a podrobných deníků samotné královny, vykresluje detailní portrét její proměny ze spontánní osmnáctileté dívky v dospělou ženu, matku a panovnici Spojeného království Velké Británie. (HBO Europe)

(více)

Videa (2)

TV spot 2

Recenze (64)

ReneeS 

všechny recenze uživatele

Královnička je krásná, ta je vám tak krásná. A i přesto, že je mi navíc i sympatická a líbilo se mi, jak Jenna hrála, nějak to nestačilo. Chtěla bych víc politiky, víc pletichaření, víc všeho toho s čím se musela po nástupu na trůn potýkat, víc reálného života a méně zamilovaných pohledů. Vždyť prostřední díly nebyly o ničem jiném. V patnácti bych možná byla nadšená, ale teď mě to baví asi tak prvních 15 minut. Navíc mé hříšné myšlenky patřily lordu M. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Přehlídka kostýmů, nic jiného. Dramaturgicky nezvládnuté - chybí jakékoliv napětí, zápletky, resp. když už se něco jako zápletka objeví, je to smeteno pod koberec nebo se vše hned vyřeší či jde o tak nejapnou záležitost, že ji ani zápletkou nazvat nejde. Postavy jsou tak dokonalé vzhledově, až to vypadá jako seriál pro čtenářky Bravíčka, Elle, případně Marianne. Osudy postav jsou mi zde šumák, jak nevěrohodně a mizerně charakterově jsou podány. Spousta zbytečných až nadbytečných scén, zato jiné, pro mne podstatnější pro děj, chybějí. Hudba zcela chybí nebo je upozaděna, často tvoří jen vatu na pozadí. Dokonce ve filmu chybějí i majestátnější lokace - jo, u scény svatby natáčeli v katedrále, ale jinak mi přijde, že nevylezli z ateliérů, kde točili jídelnu, šatnu a ložnici, vše v jednom. ()

Reklama

Eleanor05 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu chápu, že je u tak citově založené a teatrální osoby, jakou královna Victorie skutečně byla, nutné zabývat se i jejím milostným životem, na stranu druhou ale nevidím důvod, proč by právě jen jejím láskám měl být v seriálu věnován takový prostor. Vypadá to, že tvůrci Victorie jaksi pozapomněli, že tato řečená byla nejen milující a citlivá žena, ale také (a pozor, právě tohle ji odlišovalo od ostatních daleko více) královna Anglie. A jako taková musela, kromě svého milostného života, řešit i věci sociální a politické. Bohužel těmto je věnováno v každém dílu tak 5%, někdy ani to ne. Zbytek je červená knihovna s hezkými kostýmy + z nepochopitelných důvodů i jakási "Downton Abbey" linka služebnictva, která je na celém seriálu snad úplně nejhorší složkou. A aby toho nebylo málo, vše nasvědčuje tomu, že seriál stříhal místo člověka automat, protože takhle amatérsky necitlivě useknuté konce scén jsem ještě nikde neviděla. /// Victoria je seriálová oddechovka, něco, na co se dobře a snadno dívá, nemusí se u ní příliš přemýšlet a uvědomovat si jakákoli fakta. Všechno je podáno tak jednoduše, že to pochopí i dítě předškolního věku. Navzdory očividně nízkému rozpočtu, který se nejvíce zrcadlí na počítačem neuměle dodělaných exteriérech, se vyvedly alespoň kostýmy a vyvedla se hudba (úvodní znělka je výborná). Jenně Coleman lze snad vyčíst jen to, že je na svou roli až příliš hezká a má podivné kontaktní čočky (což ale není její chyba) a Rufus Sewell jako Lord Melbourne i na minimálním prostoru dokazuje, jak dobrým je hercem. Navíc mezi jeho postavou a Victorií je daleko větší "chemie" a uvěřitelnější vztah, než mezi Victorií a Albertem. Tom Hughes se svým jedním výrazem obličeje nebyl pro roli královnina manžela zrovna nejlepší volbou, ale chápu, že rozpočet zřejmě nebyl dost vysoký na to, aby v seriálu mohli být víc, než max. tři dobří herci. Každopádně s odchodem lorda M. ze scény pro mě, jako pro diváka, seriál končí. 2,5* ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Moderní představa o viktoriánské Anglii a dějinách obecně prodchnutá značnou dávkou romantického hávu i pohádky. Je skvělé dozvědět se pár historických faktů příjemnějším způsobem než z učebnice, nic to ale nemění na faktu, že dobové historie (chování, společenské konvence, postavení, atmosféra, sociální stránka obyvatelstva i pojetí samotné Viktorie), té mimo fakta, tam moc nenajdete. A v některých místech to připomíná rodinnou soap operu, ani ne tak dějem, jako spíš kýčovitým pojetím. Vedlejší dějové linky postav jsou neskutečně mělké. 60% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Tento seriál jsem si našla na základě jiného seriálu - The Crown, který mě totálně odrovnal. U Victorie se to rozhodně říct nedá. Přišlo mi to hodně "umělé" a přesto, že vím, že to není o zeleném plátně, přesto mám pocit, že plno věcí tam před zeleným plátnem je a proto to na mě nepůsobilo ani tak moc přesvědčivě. Nevím, zdali je to tím, že neměli třeba tak veliký rozpočet, ale prostě mi to přišlo takové nepřirozené. "Láska" Victorie a jejího muže Alberta mi přišla poněkud zvláštní a doteď jsem nepochopila jaký tedy byl, když se předtím- jak v seriálu aspoň znázornili - choval. Ve výsledku - vlastně mi tento seriál přišel poněkud zbytečný :D O to hůř, že bude druhá série :D ()

Galerie (796)

Zajímavosti (10)

  • Kráľovná Viktória dostala prezývku Babička Európy. Vyplynulo to z jej detí, aké sa privydali a priženili do kráľovských dvorov po celej Európe. (krasomama)
  • V seriálu je naznačeno, že Victoria (Jenna Coleman) chovala k lordovi Melbournovi (Rufus Sewell) romantické city, ale ve skutečnosti ho viděla pouze jako otcovský vzor, který jí v dětství chyběl. (tessincolor)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno