Reklama

Reklama

Falcon a Winter Soldier

(seriál)
  • USA The Falcon and the Winter Soldier (více)
Trailer 1

VOD (1)

Epizody(6)

Po událostech Avengers: Endgame se Sam Wilson (Anthony Mackie) spojí s Buckym Barnesem (Sebastian Stan) pro mezinárodní dobrodružství, které otestuje jejich schopnosti a trpělivost. (Cever)

Recenze uživatele SamVimes k tomuto seriálu (2)

Falcon a Winter Soldier (2021) 

Mírné zklamání, v kontextu jak předchozí WandaVision, tak filmového Návratu prvního Avengera, který se seriálovou novinkou sdílí žánr i velkou část obsazení. Celá minisérie Falcon a Winter Soldier působí, jako kdyby ji nahrubo rozvrhnul někdo talentovaný (možná někdo jménem Kevin…), naplánoval o čem to má rámcově být, jaké budou hlavní zvraty a kde a jak má která postava skončit. A pak to k rozpracování do konkrétních scén a dialogů dostal někdo další. Někdo podstatně méně talentovaný. Audiovizuálně je minisérie na velice vysoké úrovni. I vzhledem k širokoúhlému formátu by se chtělo říci „na filmové úrovni“, před vstupem do kin by ale některé scény se CGI přeci jen snesly ještě trošku cizelování. Nejde o nic, co by bilo do očí, jen nechci Falcona v technických kategoriích ledabyle stavět na roveň Avengers. Akční scény nejsou tak dobré, jako ve druhém Kapitánovi, ale jsou přinejmenším dost slušné. A rozhodně potěší, že i po několika sólovkách a týmovkách choreografové stále nacházejí nápadité využití pro ikonický štít. U WandaVision šli tvůrci se sitcomovým žánrem až na dřeň, u Falcona a Winter Soldiera si s akčním buddy filmem spíš jen vypomáhají. Vždy je to ale divácky vděčné, ať už jde o hláškování nebo schémata typu „povinné rozhovory s policejní psycholožkou“ či „hádající se parťáci hlídají padoucha“. Oceňuji, že Marvel rozpracovává důsledky zmizení a objevení poloviny populace, že je nezamete pod koberec mezi filmy („zmizelí se znovu objevili a pak všichni prostě šli domů a žili šťastně“), nýbrž z nich dělá přímo hybnou sílu pro konflikty dalších příběhů. Jenže kvalita onoho rozpracování je značně proměnlivá. Třeba postava Johna Walkera, nového muže v kostýmu z vlajky, má asi nejpoutavější vývoj a hned několik působivých scén. Na druhou stranu zajímavě navržená záporácká skupina, jejíž ideály by se daly dobře pochopit, vyznívá vniveč, když jsou jak jejich spratkovitá vůdkyně, tak i Falcon na opačné straně tlačení do průběžných a závěrečných pozic ani ne tak přirozeným vývojem, jako hrubou silou scénáře, který je tam potřebuje mít. A tak Falcon střídá relativizování terorismu (po němž by se snad rovnou mohl připojit na temnou stranu) s mravoučným kázáním, za které by se styděl i Steve Rogers. Nová marvelovská minisérie má skvělé momenty, ale jako celek nedrží pohromadě tak, jak by měla. ()

Celý svět se dívá (2021) (E04) 

Dvě nejvýraznější věci v novém díle jsou město a kapitán. Prahy si tady užijeme do sytosti, objektivně se tvůrcům povedlo vybrat hezké lokace a navozovat jimi tu správnou (a pro Američana mírně exotickou) atmosféru středo-/východoevropské metropole. Čistě subjektivně mi pohled na pasáž Lucerny nebo Zámecké schody jaksi boří iluzi, že bychom měli být někde v Pobaltí, ale zase mám radost, že vidím hrdiny od Marvelu na důvěrně známých místech. Pro děj zásadnější je pak kapitán, přesněji tedy John Walker, nový Captain America. Někteří sice tvrdí, že je jeho představitel Wyatt Russell herecké dřevo, mně ale přijde pro roli armádního panáka adekvátní. Je zajímavé sledovat jeho posun od vyznamenaného vojáka, jenž svou absenci superschopností podává jako pozitivum (alespoň ideově), k někomu, kdo ve světě kostýmovaných hrdinů dostává opakovaně nakládačku. Což nakonec vygraduje až k velice působivému závěru. ()

Související novinky

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Čtvrtý Captain America našel režiséra

Čtvrtý Captain America našel režiséra

09.07.2022

Před dvěma dny vstoupilo do kin po celém světě nejnovětší akční dobrodružství od studia Marvel pod názvem Thor: Láska jako hrom režiséra Taiky Waititiho a zatímco nový snímek o hrdinovi z Asgardu… (více)

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama