Reklama

Reklama

Falcon a Winter Soldier

(seriál)
  • USA The Falcon and the Winter Soldier (více)
Trailer 2

VOD (1)

Epizody(6)

Po událostech Avengers: Endgame se Sam Wilson (Anthony Mackie) spojí s Buckym Barnesem (Sebastian Stan) pro mezinárodní dobrodružství, které otestuje jejich schopnosti a trpělivost. (Cever)

Recenze uživatele MiniMinion k tomuto seriálu (6)

Nový řád světa (2021) (E01) 

Myslím že první epizoda působila jako dobrý úvod do seriálu. Buckyho i Samova osobní linka fungovaly skvěle, a Sam konečně dostává prostor v popředí a prohlubuje se jeho příběh. Doteď fungoval jen jako sidekick pro Steva, ale pokud mohu soudit podle první epizody, řekl bych, že svou vlastní show (s Buckym) s přehledem utáhne. Dočkali jsme se Avengerů řešících problémy skutečných lidí, ať už Sam snažící se získat hypotéku pro svou sestru, tak i Bucky chodící na terapii a snažící se začlenit do reálného, lidského života. Ona čtvrtá fáze vlastně zatím celkově působí jako taková terapie pro Marvelovské hrdiny jak už jsme ostatně viděli ve vanda vision s vandou i když tam se tedy terapie poněkud zvrhla. Znovu také vidíme, jaký dopad měla všechna ta lusknutí na svět. Camea potěšila, i když jsme o nich už dopředu věděli, a mám pocit, že jsme tyto postavy v této sérii neviděli naposledy. A nemohu nezmínit akci ta vypadá opravdu naprosto fenomenálně, skutečně filmová kvalita. Létající může s křídly nikdy nevypadal tak dobře. Celkově velice solidní epizoda, výborně vybalancovaná akce se všemi ostatními prvky, emoce fungují na jedničku. Dávám tomu velice slušné 4 hvězdy - neměl bych problém dát i 5, ale ty si radši schovám na pozdější díly, na které se velice těším. ()

Muž s hvězdou na hrudi (2021) (E02) 

Konečně se nám duo Sam a Bucky znovu setkává a seriál nabírá obrátky. Jejich dynamika funguje na výbornou, ani chvíli nenudí, a velkou zásluhu na tom mají samozřejmě Anthony Mackie a Sebastian Stan, jejich chemie je nedílnou součástí seriálu. Oba dostávávají hodně příležitostí projevit se herecky, ať už komediálně, tak i ve vážných scénách, a nemají chybu, především bych vyzdvihnul Stana. Bitka na kamionech v Německu byla skvělá, opět jsme se dočkali akce na úrovni MCU filmů. Ohledně nového Captaina... MCU nováček Wyatt Russell, který do tohoto universa následoval svého otce, si zatím vede skvěle - výborně hraje člověka, který chce dělat správnou věc, ale najednou se ocitne pod obrovským tlakem a dohledem, je si nejistý, a cítí obrovskou zodpovědnost. John Walker je v komiksech prakticky temná verze Steva Rogerse, srdce má dobré, ale neváhá zabíjet a brutalita mu není cizí, a to jsme přesně viděli. Milý mladý muž, který ale ukázal i svou temnou stránku, ať už v honičce u Berlína, tak i v závěrečném rozhovoru se Samem a Buckym. Byl pro potřeby seriálu trochu zmírněn, abychom ho měli alespoň trochu rádi, což je podle mého názoru správné rozhodnutí. Lemar Hoskins/Battlestar také potěšil, uvidíme jestli někdy v seriálu dostane svůj osmdesátkový kostým, to by bylo... zajímavé. No a samozřejmě Isaiah Bradley. Když jsme se před měsíci dozvěděli, že se seriál bude do jisté míry zabývat rasovou problematikou, hned jsem začal v Bradleyho doufat. Utajená historie afro-amerického Kapitána Ameriky může být hrozně zajímavé téma, v komiksech to tak bylo, a doufám, že to tvůrci do seriálu dobře přenesou. Také nám byl představen Eli Bradley, který by se měl stát členem Young Avengers jakožto Patriot. čtvrtá fáze se zdá být jakýmsi přechodem mezi původními hrdiny novou generací, která nám bude postupně představena... Wiccan a Speed už se objevili a je jen otázkou času, kdy se vrátí, čekají nás Kate Bishop, Kamala Khan, America Chavez či Riri Williams, a nyní jsme se dočkali Patriota. Skoro se až bojím, aby se nám MCU nepřeorientovalo čistě na mladé teenagery. Ještě k tématu rasismu, bál jsem se, aby to náhodou nebylo moc obvious, přímo na nos, ale ne - ať už jde o tajné vyšachování Sama ze hry, nebo o málem zatčení v Marylandu, či odhalení ohledně Isaiaha Bradleyho, vše působí tak nějak přirozeně (myslím tím přirozeně pro děj seriálu, ale bohužel to je přirozené i pro skutečnou Ameriku...). Váhal jsem, váhal, nechtěl jsem se ukvapit s plným počtem, u WandaVision jsem ho udělil až později a dobře jsem udělal (ovšem těžko tyto dva diametrálně odlišné projekty srovnávat, že ano?), ale na těch 5 hvězd to dnes opravdu vidím. 90%, a to už nějak zaokrouhlím, pocitově si to zaslouží nejvyšší hodnocení. ()

Power Broker (2021) (E03) 

Seriál pokračuje dalším solidním dílem, který se opět nese v duchu přízemnějších filmů stylu Captain America. Budu se opakovat když řeknu že kombinace jsem na Buckyho funguje stále na výbornou jejich, hašteření stále nenudí, a callbacky na Civil War velice pobavily. Když se k této dvojici přidá Daniel Brühl jako Helmu Zemo, povznese to scény ještě o level výše. Zemo v této sérii zatím působí spíše jako Antihrdina než plnohodnotný záporák, ale stále je o krok napřed a myslím, že nebude trvat dlouho a utrhne se ze řetězu. To samé se dá říct že i o Buckym, který sice jen předstíral, že je stále Winter Soldier, ale pohybuje se na tenkém ledě a k návratu na temnou stranu, zdá se, neschází moc. Že by nám tu před očima začínal vznikat tým Thunderbolts? Sharon se za ty roky velice změnila, a myslím, že to její postavě velice svědčí. Rád ji zase vidím, a těším se, co nám ještě předvede. No a cameo na konci slibuje další zajímavou zápletku pro druhou polovinu seriálu. Jinak akce opět famózní, tvůrci ukazují jak brutální může být PG-13, když se chce. Práce s kamerou skvělá, barevně je to výborně vyladěné, hlavně Madripoor je naprostá vizuální pecka. Jednu hvězdu musím strhnout za tempo epizody, občas pro mě dobře nefungoval pacing. Příliš mnoho informací na příliš rychlé scény,a celkově měla epizoda zvláštní rytmus, který mi úplně nevyhovoval. Jo a rád jsem viděl Prahu, i když byla převlečená za Lotyšsko. 85%, 4 hvězdy, velice slušný díl. ()

Celý svět se dívá (2021) (E04) 

Minulá epizoda se mi zdála zatím nejslabší, dnešní byla podle mě zatím nejsilnější. V první řadě pochválím scénář, který dal prostor úplně všem postavám, někomu samozřejmě větší, ale nikdo nebyl zcela upozaděn. Bucky, Sam, John, Lemar, Karli, Zemo, dokonce i Ayo,... všichni měli co dělat. Úvod si pro sebe ukradl Sebastian Stan, jeho flashback scéna byla naprosto dokonale zahraná. V jediném pohledu dokázal předvést obrovskou tragédii a trauma, které později přešlo do slz štěstí. čím dál více si oblibuji Wyatta Russella, jeho John Walker se pomalu stává jednou z nejprokreslenějších a nejzajímavějších postav seriálu. Naplno vidíme jeho temnou stránku, a vlastně ji i určitým způsobem musíme chápat. Má být ten vyvolený, nový symbol Ameriky, ale porazí ho Dora Milaje, Flagsmashers jsou také silnější, a ví, že například proti Buckymu také nemá šanci, a to mu pochopitelně podlomí morálku. No a pak přijde onen bod převratu, a Walker se konečně zlomí. Myslí, že stojíme u zrodu US Agenta. Walker nám ukazuje, co přesně Captain America být nemá. Štít potřísněný krví dobrým symbolem není. Flagsmashers a hlavně Karli se konečně stávají zajímavějšími. Doteď mi přišli jako nejslabší článek série, a Erin Kellyman teď konečně dostala prostor se přesvést, a hned postava Karli v mých očích stoupla. Zemo konečně zradil, řekl bych, že nikdo nečekal opak, a opět nám ukázal, že účel nesvětí prostředky, což je jedno z velkých témat seriálu. Své tažení vlastně myslí dobře a má své důvody, ale nezastaví se před ničím, je ochoten vraždit. Stejně jako Karli, a vlastně do jisté míry i jako John. Bucky a Sam se přestávají hašteřit a naopak se začínají doplňovat a pomáhat si, kryjí si záda jako skuteční parťáci, a v akci fungují sehraně. A v epizodě není o akci nouze, dochází hned k několika bojovým scénám, a všechny byly prvotřídní. Souboj s Dora Milaje neměl chybu, a závěrečná bitka byla také fantastická. Možná bych změnil pár střihů, aby byla přehlednější, ale jsou to maličkosti. Marvel si zahrává s PG-13 ratingem, pohybují se na tenkém ledě, ale stojí to za to, je to brutální a funguje to. Karty jsou do příštích dílů rozehrány výtečně, jak se blížíme do finále (Už? Ten čas letí…), tak série nabírá obrátky. 95%, suverénních pět hvězd. ()

Pravda (2021) (E05) 

Předposlední epizoda nám dopřála oddechu od jinak nepřetržité akce, tedy kromě vynikající úvodní bitky na nádraží na Žižkově. Jinak se toho vlastně v epizodě nestalo, figurky byly rozmístěny na své pozice, kde je uvidíme ve finále. U seriálů to tak bývá. Asi chápu ono rozčarování některých diváků, kteří asi podobnou epizodu nečekali, ale osobně mi nevadila. Opět speciálně vyzdvihnu Carla Lumblyho, jeho herectví v této sérii je naprosto prvotřídní a příběh Isaiah Bradleyho je srdcervoucí. Jinak jsme půlku epizody strávili opravováním lodi, přičemž linka s lodí jako taková mě přestala bavit po první epizodě, ale tady dala Samovi a Buckymu možnost chvíli žít normálně a opět se trochu více sblížit, dostali krásné osobní momenty, a to platí dvojnásob i pro začátky Samova tréninku, tento rozhovor byl skvělý. oba ukazují, že si vlastně věří, a že si mohou navzájem pomoct, zjišťují, že mohou být fungujícími parťáky. Rozhodně to nebyla nejsilnější epizoda, ale nebyla tak strašná, jak zde někteří avizují, 7/10, trochu slabší 4 hvězdy. ()

Jeden svět, jedno lidstvo (2021) (E06) 

Po oddechovce z minulého týdne byla závěrečná epizoda nepřekvapivě plná akce, a musím říci, ze akce skvělá. Sam Wilson zkombinoval svá typická křídle s nově nabytým štítem a výsledek stojí za to. A Sam si ten štít opravdu zasloužil, dělal to, co by Captain America dělat měl. Narozdíl od Walkera se nesnažil Karli zabít, zachoval si chladnou hlavu a chtěl ji po dobrém přesvědčit, aby dostala rozum. Steve musí být (by byl?) určitě pyšný. Walker nakonec také udělal správnou věc, jen to na můj vkus přišlo možná až moc obratem, úplně jsem tomu nevěřil, stejně jako tomu, že mu bylo vše odpuštěno a zapomenuto. Každopádně stále patří mezi (dle mého názoru) nejlepší postavy seriálu, Wyatt Russell podal fantastický výkon, a těším se, až se s ním znovu setkáme, tentokrát jako s US Agentem (opravdu se nám rýsují Thunderbolts, že?). Příběh Sharon mě také nějak nepřesvědčil, chybí mi u ní nějaká motivace, proč a jak se stala Power Brokerem... v případné (a asi nevyhnutelné) druhé sérii, či v jiném budoucím Marvel projektu bychom se to snad mohli dozvědět, ale bylo by fajn alespoň tady něco naznačit. I tak jsem ale rád, že je zpět v MCU, myslím, ze od ní můžeme čekat zajímavé věci. Carl Lumbly mě di třetice uzemnil, skutečně předvedl v této sérii něco úžasného. Nejspíš se s ním asi už nesetkáme, ale v MCU zanechal jako Isiah Bradley svou nesmazatelnou stopu. Bucky mi v téhle epizodě přišel možná lehce upozaděn, což je trochu škoda, ale nějakého toho závěru se mi přeci jen dostalo. S panem Nakajimou si promluvil (tam bych toho právě asi rád viděl víc než deseti-vteřinovou scénu), seznam si odškrtal, terapii už nepotřebuje, našel si přátele, kterým může věřit... zajímalo by mě, co s ním tvůrci plánují dál. Bohužel se zde opět projevily pandemické problémy - víme, že jistá část seriálu byla notně pozměněna nebo úplně zrušena, a tvůrci neměli úplně čas seriál doladit, a konkrétně v této epizodě a také například v epizodě čtyři jsme to mohli vidět na vlastní oči... prazvláštní střihy, scény na sebe místy nenavazovaly, prapodivné voiceovery... například Samův souboj s Batrocem měla být v téhle epizodě velkolepá odveta, ale neustále se od něj odbíhalo a střihalo až vlastně zanikl, a nakonec ho jenom zastřelila Sharon, pořádně jsme to ani neviděli, a zapomnělo se na něj... Není to vyloženě chyba tvůrců, ale bohužel to kazí celkový dojem... Snad se v budoucnu dočkáme nějakých vysvětlení. Obecně budoucnost tohoto příběhu mě zajímá. Dočkáme se druhé série? Vsadil bych se, že ano, byla solidně nastavena, i když Falcon už není Falcon a Winter Soldier už není Winter Soldier, takže... Captain America & The White Wolf? Uvidíme, každopádně se těším. Finále bych dal takových 8/10, nebyla to sice nejsilnější epizoda ze všech, kvůli výše zmíněným nedostatkům nemůžu asi hodnotit lépe, ale 8/10 je pořád velice, velice solidní práce. ()

Související novinky

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Čtvrtý Captain America našel režiséra

Čtvrtý Captain America našel režiséra

09.07.2022

Před dvěma dny vstoupilo do kin po celém světě nejnovětší akční dobrodružství od studia Marvel pod názvem Thor: Láska jako hrom režiséra Taiky Waititiho a zatímco nový snímek o hrdinovi z Asgardu… (více)

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

WandaVision je nejstahovanějším seriálem roku

29.12.2021

Letošní žebříček nejstahovanějších seriálů roku ovládlo studio Marvel spolu se studiem Disney. Pirátství samozřejmě není nic chvályhodného a prvenství v tomhle směru vlastně není až zase taková výhra… (více)

Kleopatra mění režisérku

Kleopatra mění režisérku

07.12.2021

Režisérka Patty Jenkins (Wonder Woman, Zrůda) v krátkém časovém horizontu opouští již druhý velký projekt. Po zprávě, že se filmařka vzdala svého Star Wars projektu Rogue Squadron tak přichází… (více)

Reklama

Reklama