Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 2
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (16)

Malý pitaval z velkého města (1982) 

Seriál o vyšetřování obyčejných případů krádeží, podvodů či vražd, tedy veškerých problémů reálného života. A naprosto reálné jsou také veškeré policejní postupy zde uvedené. Žádné divoké honičky, přestřelky či rvačky. Tady vítězí především důvtip a jistá policejní vyčůranost. Kuprospěchu také je, že se tu neobjevuje ona typická dobová agitka. Tehdejší trestné činy jako např. příživnictví nebo rozkrádání majetku v socialistickém vlastnictví tu pochopitelné jsou, ale to je jen v rámci platného trestního řádu své doby. V 80.letech minulého století patřil tento seriál mezi nejlepší kriminální a detektivní seriálovou tvorbu. A toto ocenění si nese dodnes. ()

Aranžér (1982) (E01) 

První případ mající na starosti poručík Libor Krejcárek (Jiří Krampol) je na svoji dobu typický, dnes již neuskutečnitelný. Vydávat se za aranžéra sice je ještě stále možné, ale nikde se už nenajdou výlohy, které by šli tak velmi jednoduše otevřít z venku a touto cestou vniknout do prodejny. Prezentované pátrání má ve všech směrem logiku a akce na dopadení pachatele je více než zajímavé. Hlídat 250 prodejen by nebyla legrace ani dnes. Průběh však už vyniká ohromnou kýčovitostí, byť to bylo v samém závěru vysvětleno. Zřejmě v zájmu děje a nuceného napětí. Seriál jinak nezačal špatně. Ukazuje skutečnou práci Veřejné bezpečnosti co se týče trestných činů a ne jak je známo z filmů. ()

Milenec (1982) (E02) 

Podporučík Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) dostal případ ztracené výplaty na stavbě sídliště, z čehož se nakonec vyklubalo něco závažnějšího. Machinace a podvody s byty, které vedli paradoxně až ke mzdové účetní, tedy k té, co nahlásila ztrátu oné výplaty. Opět především díky doslova mravenčí práce dospěl podporučík Hamřík k odhalení pachatelů. Ale jednoduché to tedy neměl. Ano, i zde je prezentována skutečně reálná práce vyšetřovatelů. Tedy žádná akce, žádné drsné výjevy. ()

Benjamínci (1982) (E03) 

Mládí má zelenou, jak se dříve říkávalo, a tak sérii vykradených prodejen dostal na starosti mladý kriminalita Jiří Otradovic (Michal Pešek), který se do toho pustil z vervou sobě vlastní. Ukáže se, že pachatelé jsou taktéž mládí lidé, takže tím se potvrdilo zájmové zaměření epizody. S příběhu je cítit i krapet toho napětí, takže dějství vcelku zaujme. Otradovic pozná v čem tkví titěrná kriminalistická práce, ale v ideálech pro spravedlnost mu to pranic neubralo. Ani tímto třetím příběhem na kvalitě seriál neubírá a naopak zvyšuje svoji pozornost a zájem. ()

Včelař (1982) (E04) 

Opět vykradené prodejny tentokráte Elektra a ve finále i zbraní. Nadporučík Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), starý matador a zastánce starých policejních principů (nenosí u sebe zbraň), se pustí do vyšetřování společně s mladým kriminalistou Otradovcem. Příběh je stejně jako ty předchozí zpracován velmi dobře. Práce vyšetřovatelů je tu prezentovaná naprosto precizně. Klasická titěrná práce v archívu pro zjištění všeho potřebného, zdlouhavé obcházení všech opraven elektra pro zjištění jestli se tam neobjevili ukradené přístroje a především schůze a přípravy na dopadení pachatelů. Velmi dobře natočené sledovačky. Ukázka toho, že to jde i bez zběsilých honiček a střelby. Tkvi tak z toho ohromná reálnost. Tento díl je nadmíru povedený. ()

Cyklista (1982) (E05) 

Sražený cyklista a neznámý pirát silnic. Příběh ukazuje nelehké pátrání po vozidle a jeho majiteli když se pouze ví, že auto bylo bílé. Vyšetřuje to poručík Libor Krejcárek (Jiří Krampol) který se do toho doslova zakousne a byť ho náčelník zařazuje k jiným případům, nedá pokoj dokud případ nevyřeší. Úmorná práce, ale s výsledkem. Jedná se také o první díl série s akční scénou v podobě automobilové honičky. Nemá to sice ten správný drive, ale na svou dobu to nevypadá zase až tak zlé. ()

Jupiter (1982) (E06) 

Ukradené starožitnosti a nelehká práce vyšetřování mladým kriminalistou Jiřím Otradovcem (Michal Pešek), který to sice zpacká, ale tým ho podrží a společně se do toho pustí tak, že vše dovedou do zdárného konce. Příběh oplývající reálnou dějovou skladbou poukazující hlavně na fakt, že i vyšetřovatelům se občas nedaří, ale že se stále snaží případ vyřešit. ()

Vedoucí partiové prodejny (1982) (E07) 

Tento příběh je velmi dobře napsaný do všech detailů. Tak dobře, že by dnes vystačil i na celovečerní film. Složité vyšetřování nezvěstného může se neobejde bez problémů a přirozených lidských chyb. Ale to by nebyli vyšetřovatelé, aby si s tím nakonec neporadili. Dokonce je tu i menší ukázka práce na vědecké bázi, jak se dnes říká forenzních detektivů. Napětí jak jinak chybí, ale po dramatické stránce se děj stává vcelku zajímavým. ()

Muž s punčochou (1982) (E08) 

Od začátku vkusný a i dokonce vcelku akční kriminální příběh, který je však přeci jen zakončen krapet unyle. Ale dejme tomu, jde o epizodu seriálu. Tento příběh by si zasloužil daleko propracovanější scénář a delší stopáž. I tak se zatím jedná o nejlepší díl ze všech zatím uvedených. ()

Kuchařinka (1982) (E09) 

Poslední epizoda o vyšetřování vraždy starší paní poukazuje i na fakt, že byť vyšetřování vede kriminalisty na správnou stopu, může být nakonec všechno úplně jinak. Plynulost a poklidné tempo dobře napsaného příběhu opět přináší pěknou detektivní podívanou. ()

Majitel autoservisu (1986) (E10) 

Úspěch výborného krimi seriálu nenechal tvůrce chladným a tak se rozhodli pro natočení dalších případů. První epizoda druhé série mimo jiné poukazuje na fakt, že ani policejní vyšetřovatel není lecjaký detektivní machr a že ne vždy jde tak jak by si sám přál. Podporučík Kamil Hamřík dostane případ se kterým nemůže hnout a po přidělení k výpomoci mladého kriminalisty se nakonec nečekaně dostanou k případu zcela jinému. Tvůrci se striktně drží zavedených pravidel a tak je policejní vyšetřování daleko reálnější a přesvědčivější. Dobře propracovaný příběh opět dobře natočený. ()

Autorka detektivních povídek (1986) (E11) 

Nádherná ukázka toho, jak musí být vyšetřovatel důvtipný, vychytralý a hlavně nebýt zbrklý když má hlavní podezřelou z vraždy spisovatelku detektivních povídek znající všechny kriminalistické sounáležitosti. Zkušený nadporučík Rudolf Pekař si toho je vědom a tak se i vyšetřovatel Jarolím, který mu pomáhá, nestačí divit. Detektivka jako z povídky oné spisovatelky. ()

Exoti (1986) (E12) 

Chovatelům exotického ptactva jsou na výstavě ukradeny vzácné kusy a na starosti to dostane poručík Libor Krejcárek. Úkol přetěžký, když se v onom ptactvu nevyzná. Pro diváky je to od začátku jasné, neboť pachatele znají a tak se v této epizodě sleduje jen vyšetřovatelské počínání. Velice reálný krimi příběh s exotickým ptactvem, kde mimo jiné i máme možnost vidět, že vyšetřující policista není žádný akční frajer, jak máme možnost vidět ze zahraničních filmů, a že mu pachatel může jednoduše utéct před nosem i malého bytu jedné bytovky. ()

Kasař (1986) (E13) 

V této epizodě se v roli starého kasaře Kořána představuje Rudolf Hrušínký, který svým hereckým projevem hodně připomíná náturu pana Prepsla ze snímků 'Pozor, vizita!' ktomu doplňujícím až Švejkovským humorem. Je to vlastně příběh o jednom tragickém skonu velmi známého zlodějíčka v souvislosti s hlavní dějovou linkou, kde poručík Krejcárek horlivě pátrá po jeho neznámém a trochu záhadném společníkovi. Příběh napsán a natočen velice vkusně. ()

Narkomani (1986) (E14) 

Typické chování narkomanů když dojdou omamné látky a tělo si je žádá. Prostě ukradnou na co přijdou bez ohledu co to je. A tak se může stát, že vezmou i látky jedovaté. Tato epizoda se takovým případem zabívá a nutno uznat,že je to natočeno velmi vkusně. Chování a agresivita dvou narkomanů v podání Petra Čepka a Viktora Preisse je věrohodná a pro film náležitě dramatická. Dramatický je i tento příběh, neboť se tu objeví i hrozba v podobě otrávení vody. Scéna zatýkání v hospodě není přehnaná a naopak velmi reálná. Předposlední epizoda druhé série je tedy velmi povedená. ()

Valutová příhoda (1986) (E15) 

Zajímavý případ. Parta tureckých chlapíků vydávající se za Italy objíždějí pražské hotely a nabízejí číšníkům marky. Jenomže to by nebylo, aby v tom nebyla jistá levárna. Poslední příběh se zajímá o podvodníky dokonce zahraniční v dnešní době již v nepochopitelném byznysu. A že to nebudou mít vyšetřovatelé pranic jednoduché je více než jasné. Jak se říká, to nejlepší na konec a tady to platí dvojnásob. Druhá série krimi a detektivních příběhů jedné pražské kriminálky se uzavírá. Škoda. ()

Reklama

Reklama