Reklama

Reklama

Někdo tam nahoře mě má rád

  • USA Somebody Up There Likes Me (více)
Trailer
Drama / Sportovní / Životopisný
USA, 1956, 114 min

Obsahy(1)

„Světoví boxeři trénují zde“ hlásí nápis nad vchodem Stillmanovy posilovny. Thomas Rocco Barbella není boxer. Je jen otrhaný, zoufalý mladík, co potřebuje prachy. Proto vejde, zapíše se pod smyšleným jménem Rocky Graziano a kvůli deseti dolarům vstoupí do ringu jako sparing partner... a není poražen. Jméno se zapíše do historie. Stejně jako tento příběh o Grazianově cestě z absolutní chudoby k titulu šampiona ve střední váze. Ve svém druhém filmu hraje Paul Newman skutečného krále ringu. V rámci přípravy na roli se s Grazianem osobně setkával, aby pochytil jeho způsob řeči a mimiku. Film získal dva Oscary a režisér Robert Wise zachytil tempo tohoto sportu se silou knock outu. Ve filmu se objeví i Steve McQueen a Robert Loggia. Zaujměte místa nejblíž ringu! (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (109)

aluna 

všechny recenze uživatele

Je to spíš komedie, protože i ty ne úplně veselý momenty jsou podány úsměvným způsobem. A některý pasáže jsou fakt kouzelný - armáda, první rande, kino, Norma přidržující lampu, Norma na tréninku, zápasy...Newman coby Graziano má dokonale "řízkovsko-balíkovskou" mluvu a řeč těla (i když na to tlačí až moc...sorry Paule...)a vůbec je to celý milý (je s podivem, že přízvisko "milý" používám v souvislosti s boxem, ale ono to o boxu opravdu tak je a není zároveň). Ale co: Don't worry about a thing. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

O taliánskym klouzkovi z East Endu, kterej bojuje za svojí cestu ke "svobodě" a lopatou přes hlavu je pro něj ještě laskavost. Tak proč by se nedal do ringu. Průkopnická ale ještě ne vyzrálá práce s vizuálním tempem dynamických scén (kamera-režie-herectví), celek občas kazí drobné herecké příspěvky staršího střihu, jistá plochost Roccovy postavy a prvoplánovost scénáře, nedosahujícího poselství Frajera Lukeho. 3-4* ()

Reklama

Kwaichi 

všechny recenze uživatele

Celkom klasický film o živote boxera, ktorý svojimi víťazstvami dosiahol veľké veci. Ale musím povedať, že jeho novšia obdoba Druhá šanca v podaní Russella Crowea a René Zellweger sa mi zdal omnoho sympatickejší. Tento film skôr diváka láka na tú doby drsnými súbojmi v ringu a nie romantickým vzťahom medzi hlavnými hrdinami. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Nejen proto, že tam nahoře ho měl někdo rád a že už chtěl udělat tlustou čáru za minulostí, přestat být problémovým klukem z ulice, který je v nápravných zařízeních jako doma, ale i proto, že poznal, že někdo tady dole ho má rád, vyrostl z bezperspektivního mladíka Rockyho Barbelly boxer světového formátu - Rocky Graziano. Graziano jako to italské víno. Ulice mu byla v dětství domovem a společnost mu dělala starostlivá matka a sestra, otec s láskou k alkoholu a zhrzený nenaplněným snem o titulu mistra světa v boxu, pouliční gang a problémy, které se za nimi táhly. Získal zde však jedno - pravačku - která se v nenávisti měnila v dynamit a uzemňovala protivníky jako na běžicím pásu. Paul Newman ztvárnil postavu tohoto boxera takovým způsobem, že mu věříte naprosto každý jeho pohyb, grimasu a vyřčenou větu. Jako kdyby nehrál cizího člověka, o němž si něco nastudoval ve scénáři, ale jakoby hrál sám sebe a představoval příběh, který sám prožil. Až na jednu jedinou postavu (parťáka z lochu) jsou zde všichni v Rockyho okolí velmi sympatičtí a obdiv patří charakteru jeho ženě a kolegům z týmu, kteří při svém svěřenci stáli za všech okolností. Výborný film za 4,5* zaokrouhlených na 5*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

V jádru dobrácký pouliční spratek, rváč a delikvent, věčně nasraný a impulzivní, neschopný přijmout vlastní zodpovědnost, postupně uniká dráze zločinu, jde do sebe, přesměruje vnitřní zlost a míří na trůn jako boxerský šampion. Závěr úspěšně chytá za srdce. "Taliánský" Newman mi tu silně evokoval Stalloneho Rockyho, roli měl původně obsadit James Dean (RIP). Akčních scén v ringu mohlo být víc, ale když na to přijde, jsou překvapivě efektní a fyzicky úderný. Jasně, z dnešního pohledu dost otřelá story, ale má svoje kouzlo a pokud snad rozmýšlíte tak ano, stojí za to vidět. ()

Galerie (79)

Zajímavosti (9)

  • Paul Newman se na svou roli pečlivě připravoval. Setkával se se skutečným Rocky Grazianem a snažil se zachytit jeho charakteristické pohyby a osobnost. (Rocky62)
  • Celosvětová premiéra proběhla 3. července 1956 v San Franciscu v Kalifornii. (ČSFD)

Reklama

Reklama