Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

golfista 

všechny recenze uživatele

Sice velmi kontroverzní, ale hlavně velmi průměrný seriál s několika výbornými díly, které na druhé straně vyvažuje řada slabých a některé VELMI SLABÉ. Ale tak už to u těch režimem objednaných seriálů bylo. To, že srdce velí do odpadu, by ale celkový dojem dobře obsazeného a relativně slušně řemeslně udělaného seriálu nemělo přemoci. (I když jak u koho).... ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

30/30 Nejradši mám prvních deset dílů, pak už je to čím dál tím větší nechtěná sranda, vrcholící bohužel nijak zvlášť oslnivým finále. Top díly: Vyznavači ohně, Loupež sladkého i, Rubínové kříže, Hon na lišku, Loď do Hamburku a Pán ze Salcburku. Miluji ještě Inge Schellerovou, ale na Kubě bylo vždycky moc horko... Nicméně bych si přála, aby byl natočen Zločin na zámku, onen slavný 31. díl. ()

Reklama

cheyene 

všechny recenze uživatele

Honza Zeman, nesmrtelný a asi nejrozporuplnější český (československý) kriminalista. Myslím, že jsem zhlédl všech jeho 30 případů, některé dosahují velmi vysoké úrovně, jiné jsou průměrné či podprůměrné. Pročítám si ostatní komentáře zdejších uživatelů a aniž bych chtěl někomu brát jeho názor, musím se pousmívat nad tím, jak převážná většina tento seriál odsuzuje. Mnozí z nich totiž podle mého totalitu zažili jen velmi krátce a tudíž nemají osobní zkušenosti s minulým režimem. Nevadí. Nepopírám, že díly jsou napsány tak, aby vyhovovaly tehdejší vládě a jejich ideologii, přičemž mohlo docházet k přetváření skutečnosti. Pokud se dokážeme od těchto faktů oprostit, můžeme sledovat kriminální seriál, který nám ukazuje průřez dob minulých. Začíná se v roce 1945 a končí 1973. Já osobně Zemana sledoval se zájmem a politiku, která je cítit v minutách každého dílu, jsem bral jako obraz tehdejší doby se vším všudy, tedy i s případným předěláváním skutečných událostí. Ať je to jak chce, major Honza Zeman je legendou a snad každý by měl vidět minimálně díl Studna. Toto je ovšem ten nejprofláknutější, za zmínku stojí také Tatranské pastorále, Mimikry nebo dvě epizody z Jižní Ameriky s Jirkou Hradcem. Seriál je nabitý tehdejšími hereckými esy, které dnes tvrdí, že jim 30 případů nic "neříkalo", já jim nevěřím a zvlášť ne Vladimíru Brabcovi, který kdyby tuto roli nedostal, tak není zdaleka tak známý, jako je...Toť tak vše, (btw) dlouho jsem se k napsání tohoto komentáře neměl a opět podotýkám, nejsem komunista, ale nemám rád, když se z principu zavrhuje vše, co bylo do revoluce (ano, jsou i výjimky). ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

75% - Tento seriál považuji za výborné dobové svědectví. Řekne nám, jak tehdejší režim propagandisticky interpretoval různé události, naznačí původ některých bohužel dodnes žijících předsudků a morálních archetypů. Myslím, že nám Major Zeman připomíná naši neslavnou minulost tak zdařile a sugestivně, že nad tím nelze jen mávnout rukou. Bát se vyššího hodnocení (např. ze strachu že mě někdo šmahem označí za komunistu) a pokusit se nějak zapomenout na tuto etapu naší historie a její kulturní "tvořivosti" se mi prostě nezdá moudré. ()

Ruut odpad!

všechny recenze uživatele

Není to úplně špatně natočený seriál a správně bych mu měl dát za skutečné kvality tak 20 - 30%. Jenže proto co propaguje si nezaslouží nic jiného než poplivat a zadupat hluboko do země. A propó herecké výkony jsou vesměs trapné. V prvních dílech už hodně přestárlý Brabec stylizovaný do role jinocha působí taky minimalně zvláštňě. Práce s kamerou a rozhodně taktéž není žádný zázrak. Ne i kdyby nebyl Zeman Zemanem a měl se soudit pouze jako detektivní seriál, tak si ani zdaleka nezaslouží takovou poularitu a neustálou recyklaci v českých televizích jakou se mu dostává. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Legendární melodii seriálu upravila, nahrála a vydala v roce 1994 skupina Vltava na CD „Mládí i tak velkou lásku bere s humorem“. (sator)
  • Úvodní scéna, kterou začíná znělka seriálu a kde major Zeman (Vladimír Brabec) přichází po silnici směrem k nám, je natočená na silnici nedaleko obce Měděnec. V pravé části obrazu pak můžeme vidět velkou střechu. Tato střecha patří bývalé budově sociálního ústavu pro psychicky a fyzicky postižené dívky, který byl ale v osmdesátých letech zničen požárem. Na motivy této události vznikl film Requiem pro panenku (1991). (Kaleidoskop)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama