Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

Ony 

všechny recenze uživatele

Některé případy vytržené z kontextu celého seriálu působí hodně uboze a ideologickou manipulaci v nich obsaženou dokáže zhodnotit i malé děcko. Jako celek to ale má grády. Po zhlédnutí 14. epizody (Konec velké šance) jsem si uvědomila, že už je to na pováženou. Musela jsem okamžitě vidět další díl, protože jsem prostě neunesla Honzův stav a potřebovala, aby mu už bylo líp. U epizod kolem roku 68 moje sympatie, pravda, trochu ochably. Démonické jeptišky, kořenářky rozvracející státní ekonomiku a přestřelky s agentem Bláhou, který po plastické operaci vypadá úplně stejně jako před ní až na barvu vlasů, byly samozřejmě taky trochu trapné, ale v reinterpretaci Pražského jara už ta trapnost nějak přesáhla mez únosnosti a Honzova postava se strašně zemblematizovala. ___ Ad Studna: Většině lidí pochopitelně asi utkví postava starýho Brůny (a nepochopitelně taky ta památná hláška, která ve skutečnosti poněkud nezazní), a tak tolik nevynikne obzvláštní pitomost scénáře. Zeman spíš čaruje, než vyšetřuje. Jediné, co sám objeví, je ten ohořelý kyblíček, a to je stopa, která může netrknout opravdu jen dubčekovské kriminalisty. A to zlato za 300 000 je kde? To se rozpustilo? Nebo ho sebral Mirek Stejskal? ___ Konstantně dobří jsou herci, hudba a Jirka Hradec. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jiří Sequens v 90. letech tvrdil, že původní představa o seriálu byla úplně jiná, mnohem civilnější a splňující znaky žánru krimi. Státní bezpečnost se ale angažovala na přípravě a výrobě seriálu do té míry, že naprosto deformovala záměry výrobního štábu. Ať už to bylo, jak chtělo, výsledkem byl projekt, který má mnohem víc politický a propagandistický rozměr než detektivní, resp. kriminalistický. Prakticky všechny díly bez výjimky deformují reálné historické procesy tak, aby odpovídaly obhajobě tehdejšího státního zřízení a vládnoucí ideologie. Některé to činí šikovněji, některé méně, ale prolhané jsou všechny. S odstupem času se na nich dá ocenit jen hudba Zdeňka Lišky a účast velkého množství skvělých herců, byť často se skřípěním zubů. Z běžných dobou poznamenaných projektů se dalo většinou vycouvat, ale takhle sledovaný projekt bylo nemožné odmítnout. Celkový dojem: 20 %. ()

Reklama

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vysoké hodnocení Zemanovi za pár dobrých dílů nedám, protože naopak pár dílů je vyloženě (ideologicky) hnusných, ale odpad taky ne. Proč, když jsem odpad dal v porovnání třeba JAGu nebo Zeleným baretům? Inu jednak je tu těch pár dobrých dílů, Liškova hudba a navíc. Když bych se musel rozhodnout, zda bojovat za Československo, t.č. socialistické, nebo za americkou demokracii, vybral bych si první možnost. Jsem tu doma (zdravím bratry Mašíny). ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Sice velmi kontroverzní, ale hlavně velmi průměrný seriál s několika výbornými díly, které na druhé straně vyvažuje řada slabých a některé VELMI SLABÉ. Ale tak už to u těch režimem objednaných seriálů bylo. To, že srdce velí do odpadu, by ale celkový dojem dobře obsazeného a relativně slušně řemeslně udělaného seriálu nemělo přemoci. (I když jak u koho).... ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu klasicky za studnu a to jak jsem se u toho bál, jinak brak poplatný době - nedá se svítit, je to odpad. Nemá cenu okecávat jiné kvality, když se tu vyzdvihujou taková estébácká prasata a překrucujou dějiny, že slušní a odvážní lidé jsou tu v mnoha případech za sračky a a právě ti největší sráči za hrdiny. Zase se mi chce zvracet. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Renáta Doleželová (Lída Zemanová), ktorá stvárnila prvú manželku hlavného hrdinu, bola v čase nakrúcania seriálu tehotná. To sa autorom hodilo aj do scenára. (Raccoon.city)
  • Režisér Jiří Sequens sa pred natáčaním seriálu stretol v divadelnom klube s Jaromírom Hanzlíkom, ktorý režiséra požiadal o rolu lenže Sequens ho odmietol. O dôvodoch odmietnutia môžeme len špekulovať, pretože Hanzlík sa k tomu odmieta vyjadrovať. (Raccoon.city)
  • Od druhé série se začal objevovat komentář Milana Friedla, ten má překlenout zdánlivé nelogičnosti v čase i místě, na které není prostor v příběhu, a tak je vzájemně pospojovat. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama