Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Koukám na to jako na večerníček, než jdu spát a lepšího večerníčka jsem dlouho neměla. Jmenuje se Merlin nebo spíš Colin Morgan. Má naprosto unikátní fyziognomii tváře a vysoce, zásadně a zcela se tak nejen vnitřně, ale i vizuálně odlišuje od ostatních, ať už urozených nebo ne. Nemůžu se na jeho tvář, tak proměnlivou a výmluvnou, vynadívat. Jeho postava je po všech stránkách sexy a veskrze symaptická (včetně dabovaného hlasu Jana Maxiána, který je lepší, než originál:) Dále mě na seriálu velice baví chemie mezi Merlinem a Artušem - a tím nemám vůbec na mysli nějakej slash úlet:) Těžko jsem si jenom zvykala na Gvinevier coby černošku a služku. Zatím dvě série a veliká spokojenost. ()

Steel32 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem shlédnutí sakra oddalovala, prostě se mi do toho nechtělo - hlavní postavy vypadali jako banda tupců co neumí hrát a celý se to zdálo takový nějaký "teen". A ono to možná trochu teen je a zároveň je to možná i trochu blbý, nedomyšlený a co já vim ještě.. ale mě to odrovnalo. První série je spíše na rozjezd a seznámení s postavami, ale čím víc sérií jsem viděla, tím víc nadšená jsem byla. Je to dokonalý, vtipný, napínavý, zajímavý, nenudí, pěkně se na to kouká - a Morganiny xichty při jejím zvratu radši ignorujte, pokud nebudete chtít nafackovat monitor. Ale to co mě hlavně bavilo, bylo sledovat jak se vyvíjejí vztahy mezi postavami a celkově i chování jednotlivých postav. Kam se hrabe vztah Arthur&Gwen, vztah Arthur&Merlin je neuvěřitelný. A co se týče posledního dílu páté série... to snad ani nedokážu nebo radši ani nechci popsat. ()

Reklama

svadlenaX 

všechny recenze uživatele

Nemá vůbec cenu porovnávat seriál s legendou. Je totiž uplně jiný... a vlastně mě baví rozhodně víc než ona legenda. První čtyři řady - super, ale pátá mně už nudila. Asi hlavně proto, že Merlin až do posledního dvojdílu tajil to kým je. Dost lidí se těšilo, až se Artuš dozví, že Merlin je že čaroděj a budou spolu budovat Albion. Artuš se to sice doví, ale zanedlouho zemře, což mě moc neuspokojilo :-D Smrt Morgany, hlavní záporné postavy byla dost směšná. Čekal jsem velký souboj mezi ní a Merlinem (asi jako Brumbál vs Voldemort v HP5)... jedno bodnutí mečem a vše vyřešeno :-D ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Vyvinulo se to nad očekávání dobře. Čekal jsem takového Herkula, jako za mladých let. Jenže Merlin má v grafickém znázornění kvality sice nestálou, ale celkově vzestupnou tendenci. Zatímco první série je ryze epizodická, další už na sebe nějakými díly navazují a tak se z Merlina stává velice příjemný oddechový seriál. Herci jsou velice sympatičtí a není nesnadné si je oblíbit. Celkový komediální nádech pak ještě vylepšuje příjemný pocit, jelikož špičkování mezi Artušem a Merlinem je kolikrát opravdu k popukání :) K závěru seriálu už se sice dělo až moc předvídatelných událostí, ale pořád se to dělo v nadprůměrně vypadajícím hávu se vším všudy. Závěr seriálu mě potom sice trochu mrzel, ale při pohledu zpět musím uznat, že tvůrci věděli, kdy skončit a když už skončili, udělali tak elegantně a s grácií. Řekl bych, že hlavně díky tomu závěrečnému dílu u mě neupadne Merlin v zapomnění :) ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Krásne prekvapenie!! :) Iba sledovanie show je za 3*. No chápete, tie rozdiely s legendami, to sa najprv nedalo prekúsnuť. Merlin rovnako starý ako Atruš, kt. je arogantný, namyslený, majú tam "lekára"?!, černosi a ľudia tmavšej pokožky vtedy v Anglicku??? :D, príliš televízne triky /ako zo starej PC hry/, Lancelot !! Aký slabý "chlap" s malým sebavedomím a ešte menšou vôľou. /sklamanie/ umelecké vplyvy na zámku predčili dobu Artuša o niekoľko storočí, mágia ako vymyslené hatlaninky ale nie ako sa mi to páčilo - ako magické obrady spojené s poverami a prírodou atď. __ Jo, baví ma hľadať takéto odchýlky v každom dieli. Už mi to také nepríde. __ Zápletka zaujme, občas netrpezlivo čakám, čo sa stane, i keď niekedy, keď vidím tipovo rovnaké scény, škoda.. __ Ale čo je maximálnym plusom, HLAVNÍ PREDSTAVITELIA! /Colin a Bradley - Merlin a Artuš/ Oni to, čo hrajú skutočne prežívajú - ich skvelé vtípky, doberanie sa.. krásne, vtipné.. krom toho, pozrite na: http://www.youtube.com/watch?v=RhxqIJHICSI&feature=related Zlatí chlapci!:) Katie McGrath - kópia Keiry Knightley, nemyslíte?:) Antony Head- v každej scéne buď robí niečo s rytiermi, večeria, dáva pokyny Artušovi..:) atď. ___Celkovo, Merlin je veľmi príjemné rozptýlenie na tohtoročné skúškové:), napínavé, milé, zábavné. I keď úplne iné od toho, čo bežne poznáme. Veľké skvelé plus a hviezdičku naviac spravili zábery Behind The Scenes, ktoré natáčali herci samotní. To absolútne zmení atmosféru, je prirodzenejšia. Nie ako keď to natáčajú ľudia z vonka. Rozhodne worth watching! :) _____ DOPLNENIE PO FINÁLE 2. SÉRIE: Čím ďalej, KVALITA STÚPA. Uchvacujúce posledné diely nás ohromne vtiahnu do deja. "Prežívala" som to! :) Nemôžem sa dočkať 3. série!! ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)
  • V průběhu natáčené třetí série byla představitelka Morgause, často uváděné také jako Anna, Emilia Fox těhotná. (Conspi)
  • První série byla výhradním distributorem FremantleMedia Enterprises prodána 52 televizním stanicím do více jak 180 zemí světa. [Zdroj: fremantlemedia.com] (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama