Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Marooned17 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mi ze začátku přišel prostě jako úplná faktografická blbost, nedávala tam spousta věcí vůbec smysl, ale nakonec to bylo úplně jedno. Je prostě totálně pohodový a hlavně neuvěřitelně zábavný a kvalitou šel stále nahoru. N2kolik hlavních postav jsem si opraavdu zamiloval. Další povedený seriál BBC. No a další dimenzi to dostalo, když jsem se v závěrečných titulcích nimoděk kouknul na jména a dozvěděl, že     dodatečnou hudbu ke 4. sérii složil Michal Pavlíček!!! Update po 5. sérii - tak to jsem nečekal, že to bude nakonec tak skvělé. Musím pochválit scénář, který se vyvaroval trapných momentů. Až na poslední díl, kde to teda ukončili podle mě hodně zbrkle a podivně. Dobrý komentář: Novoten. ()

Blue.Shark 

všechny recenze uživatele

Vyvinulo se to nad očekávání dobře. Čekal jsem takového Herkula, jako za mladých let. Jenže Merlin má v grafickém znázornění kvality sice nestálou, ale celkově vzestupnou tendenci. Zatímco první série je ryze epizodická, další už na sebe nějakými díly navazují a tak se z Merlina stává velice příjemný oddechový seriál. Herci jsou velice sympatičtí a není nesnadné si je oblíbit. Celkový komediální nádech pak ještě vylepšuje příjemný pocit, jelikož špičkování mezi Artušem a Merlinem je kolikrát opravdu k popukání :) K závěru seriálu už se sice dělo až moc předvídatelných událostí, ale pořád se to dělo v nadprůměrně vypadajícím hávu se vším všudy. Závěr seriálu mě potom sice trochu mrzel, ale při pohledu zpět musím uznat, že tvůrci věděli, kdy skončit a když už skončili, udělali tak elegantně a s grácií. Řekl bych, že hlavně díky tomu závěrečnému dílu u mě neupadne Merlin v zapomnění :) ()

Reklama

Sammya 

všechny recenze uživatele

Po pěti dílech zatím velmi slušné a dost mě to baví. Podle fotek byla většina hlavních představitelů nesympatická,teď mi vadí akorát Morgana (ty ženy vážně nechodily ve středověku takhle zmalované). Merlin je roztomilý, Artuš by byl sexy, kdyby neměl křivé zuby, ale je to fajn frajírek. Guinevere je sympatická. Přemýšlím, jak tu legendu vlastně znám abych si mohla zkoušet domýšlet děj. Přece jen existuje spousta verzí. Btw., Lancelot je typický hezounek, toho asi nebudu mít ráda. Guest appearance Michelle Ryan mě potěšila. Uvidíme, co bude dál. Edit: Po 10 dílech - Artuš má úžasně sexy hlas. Morganu mám čím dál tím víc nerada, mluví, jako když má astma. Oh and...bromance FTW :D Po druhé a třetí řadě: Jsem závislák :D Úroveň seriálu se prudce zvedá, každá další série je zajímavější než předchozí. Nejlepší postavy mám teď Arthura, Guinevere, Merlina, Uthera a Gwaina. Mám ráda epizodní role mých dalších obíbených britských herců. Morganu si konečně můžu s klidem nesnášet, když už je zlá. Ta herečka je hrozná, neumí hrát a ten její škodolibý úšklebek, který má v každém druhím záběru, mě fakt vytáčí. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Novodobé pokračování těch druhořadých fantasy seriálů jako byl Pán šelem nebo Temný rytíř. V současnosti se jako áčkovější ukázal mnohem průbojnější počin Legend of the Seeker. Tohle má triky jak z doby před dvaceti lety, nijaké herce a velmi dětsky úsměvné scénáře. Chápu, že diváci nemocní na slash si rochní, ale my ostatní nemáme co jiného ocenit. ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Krásne prekvapenie!! :) Iba sledovanie show je za 3*. No chápete, tie rozdiely s legendami, to sa najprv nedalo prekúsnuť. Merlin rovnako starý ako Atruš, kt. je arogantný, namyslený, majú tam "lekára"?!, černosi a ľudia tmavšej pokožky vtedy v Anglicku??? :D, príliš televízne triky /ako zo starej PC hry/, Lancelot !! Aký slabý "chlap" s malým sebavedomím a ešte menšou vôľou. /sklamanie/ umelecké vplyvy na zámku predčili dobu Artuša o niekoľko storočí, mágia ako vymyslené hatlaninky ale nie ako sa mi to páčilo - ako magické obrady spojené s poverami a prírodou atď. __ Jo, baví ma hľadať takéto odchýlky v každom dieli. Už mi to také nepríde. __ Zápletka zaujme, občas netrpezlivo čakám, čo sa stane, i keď niekedy, keď vidím tipovo rovnaké scény, škoda.. __ Ale čo je maximálnym plusom, HLAVNÍ PREDSTAVITELIA! /Colin a Bradley - Merlin a Artuš/ Oni to, čo hrajú skutočne prežívajú - ich skvelé vtípky, doberanie sa.. krásne, vtipné.. krom toho, pozrite na: http://www.youtube.com/watch?v=RhxqIJHICSI&feature=related Zlatí chlapci!:) Katie McGrath - kópia Keiry Knightley, nemyslíte?:) Antony Head- v každej scéne buď robí niečo s rytiermi, večeria, dáva pokyny Artušovi..:) atď. ___Celkovo, Merlin je veľmi príjemné rozptýlenie na tohtoročné skúškové:), napínavé, milé, zábavné. I keď úplne iné od toho, čo bežne poznáme. Veľké skvelé plus a hviezdičku naviac spravili zábery Behind The Scenes, ktoré natáčali herci samotní. To absolútne zmení atmosféru, je prirodzenejšia. Nie ako keď to natáčajú ľudia z vonka. Rozhodne worth watching! :) _____ DOPLNENIE PO FINÁLE 2. SÉRIE: Čím ďalej, KVALITA STÚPA. Uchvacujúce posledné diely nás ohromne vtiahnu do deja. "Prežívala" som to! :) Nemôžem sa dočkať 3. série!! ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • V průběhu natáčené třetí série byla představitelka Morgause, často uváděné také jako Anna, Emilia Fox těhotná. (Conspi)
  • První série byla výhradním distributorem FremantleMedia Enterprises prodána 52 televizním stanicím do více jak 180 zemí světa. [Zdroj: fremantlemedia.com] (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama