Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Kdo vám prodává narkotika?! Stejně, jako u MALÉHO PITAVALA se seriál inspiruje případy podle skutečných událostí. Tím tady ale veškerá spojitost končí. Jednotlivé zápletky jsou totiž překroucené na poptávku tehdejšího totalitního režimu (na což upozorňuje i vydavatel DVD) a mají budit dojem perfektně fungujícího socialistického zřízení (což je samo o sobě unikátním nesmyslem). Taková Štvanice, Vrah se skrývá v poli či Klauni - jsou opravdu nechutné díly. Ale zároveň jsou to atmosférické a vynikající, až hororové kriminálky. Nejlepší epizody seriálu jsou za mě Vyznavači ohně, Strach, Bestie, Kvadratura ženy, Tatranské pastorále, Studna či Mimikry. Něco je na odpad, něco je na pět hvězd. Politiku neřeším (nemám rád komunisty) a dávám vysoké hodnocení, převážně z nostalgie (ne po kumunismu, ale kvůli panu Brabcovi, jehož jsem měl tu čest znát), dále díky fenomenálním hercům ve vedlejších rolích (Vinklář, Kopecký, Menšík, Filipovský, Brzobohatý, Tříska, Abrhám, Prachař a desítky dalších), pro originální hudbu Zdeňka Lišky a též za až filmové zpracování jednotlivých epizod. Relikvie své doby, jenž má svá pro i proti. Tabák dáš?!  ()

Idaho odpad!

všechny recenze uživatele

Potíž se Zemanem neleží jen v hnusné záměrné agitce, která převrací v prospěch totality nejznámější případy její zvůle, ale především je to naprostá nezáživná nuda. Pro většinu lidí to v 80. letech byla jen detektivka s politickým pozadím – nevěděli, či spíše si neuměli zasadit Zemana do souvislostí. Totalita nejen potlačovala informace, ale i myšlení. ()

Reklama

NinadeL 

všechny recenze uživatele

30/30 Nejradši mám prvních deset dílů, pak už je to čím dál tím větší nechtěná sranda, vrcholící bohužel nijak zvlášť oslnivým finále. Top díly: Vyznavači ohně, Loupež sladkého i, Rubínové kříže, Hon na lišku, Loď do Hamburku a Pán ze Salcburku. Miluji ještě Inge Schellerovou, ale na Kubě bylo vždycky moc horko... Nicméně bych si přála, aby byl natočen Zločin na zámku, onen slavný 31. díl. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Honzík Zemanů se vrací po druhé světové válce do zpustošené země a naskytne se mu příležitost dělat v jedné z obranných složek státu. Poslouchá rozkazy, plní své úkoly, až se z něj stane jeden z nejlepších kriminálních vyšetřovatelů v tehdejší socialistické době. V seriálu je reálně popsaná doba po druhé světové válce i hlavní nebezpečí, která trápila tehdejší společnost, ale nevidíme v ní žádné bezdomovce, lidi v exekuci,celkově to vypadalo, že lidi byli štastni a byli na tom skoro všichni stejně, nikdo nikomu neporoučel, všichni měli, kde bydlet, měli co jíst, všichni měli práci a všichni se cítili v bezpečí. V seriálu jsou uvěřitelné herecké výkony, kvalitní scénář a dobře vybrané filmové lokace. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Studna: Musela to být strašná, temná doba, ten osumašedesátý, když natolik zamávala s dosud šťastným, zdravým národem, že se z něj přes noc stal národ ustrašených lhářů, že ještě po roce se pomocníci VB bojí o život, že už v tom následujícím roce lidé mluví o loňsku výslovně jako o "osumašedesátém". Zeman poučuje místního fízla o tom, že musíme tomu strachu vzdorovat, překonat ty "nesmysly a zmatky" osumašedesátého - to je myslím vrchol celého seriálu. Tomu také odpovídá elegantní revolucionářské soudružské tykání, jímž Maštalíř Zemana okamžitě konspiračně oslovuje. Horší je to s pokusy o lidový kolorit, tady Sequens obzvlášť trapný. Logika kriminálního případu samozřejmě není tak důležitá, vždyť už ze samotné původní výpovědi mladého Brůny muselo být i zrádci Stejskalovi (natož Zemanovi) jasné, že takhle (včetně stromků) to proběhnout prostě nemohlo, kbelík nekbelík. S logikou jednání si starosti nedělali v žádném díle (co jsem od dětství znovu viděl), hraje se přece na jinou strunu. Většina dílů je sice chytlavá, ale hloupá, až to bolí, celý seriál je pak nehoráznou urážkou obětí fašistického teroru KSČ (v tomto ohledu je celý seriál opravdu pozoruhodnou učebnicí dějin boševické moci v Československu). K adekvátnímu hodnocení viz Radek99 nebo Marigold. Já dávám jednu za kultovního otce Brůnu (a za kultovní hlášku "Toho večera byl otec poněkud neklidný", která, jak správně upozorňuje Ony, neexistuje). Druhá je za Chosého Lábuse z Mimiker a jeho nedostižný Bič Boží (pozdější adaptace zde: http://www.youtube.com/watch?v=ALU1VVDPSzs, zbásnění a zhudebnění Studny např. zde: http://ulozto.cz/xTLQUiQ/new-kids-underground-studna-mp3). (nový komentář: Perotinus)! ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Úvodní scéna, kterou začíná znělka seriálu a kde major Zeman (Vladimír Brabec) přichází po silnici směrem k nám, je natočená na silnici nedaleko obce Měděnec. V pravé části obrazu pak můžeme vidět velkou střechu. Tato střecha patří bývalé budově sociálního ústavu pro psychicky a fyzicky postižené dívky, který byl ale v osmdesátých letech zničen požárem. Na motivy této události vznikl film Requiem pro panenku (1991). (Kaleidoskop)
  • V epizodě "Rubínové kříže" používají, v úvodní scéně ve vlaku, samopaly vz. 24, které se však začaly vyrábět až o rok později, v roce 1948. (Martyn.86)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno