Reklama

Reklama

VOD (1)

Příliš bujná fantazie dvanáctileté "budoucí spisovatelky" Briony Tallisové odstartuje tragický příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera (James McAvoy) ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecilii (Keira Knightley), která Robbieho bezhlavě milovala. Když si záhy už o něco starší Briony (Romola Garai) uvědomí, co napáchala, je už pozdě. Cecilia zavrhla celou rodinu v čele s ní a odstěhovala se do Londýna, kde se živí jako zdravotní sestra. Robbie výměnou za zkrácení trestu narukoval do armády a ve Francii se snaží zastavit postupující Němce. Briony na cestě za vykoupením nastoupí do ošetřovatelského kursu a díky utrpení, které kolem sebe dennodenně vidí, konečně dospívá. S tím souvisí i rozhodnutí postavit se svým dvěma obětem tváří v tvář a respektovat jakýkoli trest. Možná se tím očistí, možná to ale na vykoupení nebude stačit. Možná to ani nestihne, protože Londýn se připravuje na masivní bombardování. Možná všechny tři čeká úplně jiný konec. (Bontonfilm)

(více)

Recenze (1 284)

boshke 

všechny recenze uživatele

Snad u žádného jiného filmu pro mne nebylo tak těžké zaujmout nějaký postoj. Pro Cecílii s Robbiem, pro jejich hněv a zlost, mám pochopení určitě. Vždyť ten malý spratek jim sobecky zničil životy. Na druhou stranu, tehdy byla mladá, blbá, platonicky zamilovaná, náctiletá husa. Zase si však musela uvědomovat následky, a to nedozírné... Stejně Briony patří můj obdiv, dá-li se to tak nazvat. Dokázat sama se sebou žít nějakých šedesát let s vědomím toho strašného činu, který udělala. Který však nikdy nezapomene a ani nijak neodčiní... Ta cesta k závěrečné asi půlhodinové gradaci byla však strastiplná a trnitá. Film mne velice dlouho nezajímal a nudil a dokoukával jsem pouze ze setrvačnosti. Už jen pohled na Keiru procházející se po anglickém venkovském panství (kde jsem to jenom už viděl?) mne nudil. Druhá část otáčí o sto osmdesát stupňů a z romance je najednou válečné drama, ničím nevynikající a nijak zvlášť zajímavé... Jak jsem psal, závěr to nesmírně zvedl, ale vzhledem k tomu, že jsem do té doby byl pomyslně někde mezi jednou a dvěma hvězdami, zůstanu na 70% ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela trapárna. Celý průser vznikne jenom kvůli výmyslu jedné holky... Ani Keira Knightley s Jamesem McAvoyem to nezachraňujou... ()

Mia... 

všechny recenze uživatele

Opravdu velice silný a těžký příběh. Nutí přemýšlet - to na filmech miluji. Ovšem zdá se mi příliš utahaný a protáhlý. Začátek zbytečně dlouhý a během filmu spousty a spousty zbytečných scén. Zpracování se mi příliš nelíbilo, ale jak říkám, příběh má hloubku a sílu, hodnotím hlavně to. Konec byl dojemný a příjemný. ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Nečakal som až takýto naval emócií, retrospektívu deja, scenériu okolia, herecký kontext - no proste nečakal som až takýto dramatický nárez... Som maximálne unesený a nejak "citovo zasiahnutý". Atonement ma spočiatku hneval, neskôr ohuroval a nakoniec ma maximálne usadil s otvorenou pusou... Životný príbeh, v ktorom by som asi nechcel hrať žiadnu z týchto roli. Pochmúrna až snová atmosféra, miestami plná nádeje, ktorá svojím napätím pohltí úplne všetko a všetkých.. Skutočne "krásna" výpoveď, ktorej obsah šokuje. 9/10 ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nejvíc se mi líbila úvodní část, ale zbytek filmu? Další Anglický pacient, tj. pro mně nesnesitelná nuda. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem něco ve stylu Pride & prejudice, ale brzy jsem byl vyveden z omylu. Jedná se o emočně napěchovaný snímek, ve kterém figurují v hlavních rolích Saoirse Ronan / Romola Garai / Vanessa Redgrave (Briony), Keira Knightley (Cecilia) a James McAvoy (Robbie), a který nás postupně z doby předválečné zavede až do druhé světové války. Mezi Cecilií a Robbiem vzplane vášeň, která je záhy velmi drsným způsobem uhašena z dětské - platonické - žárlivosti. Činy Briony však na sebe nenechávají zapomenout a vlečou se jejím životem jako tenká červená nit. Přestože již dostatečně dokonalý - v závěru film překvapuje tím, z jakého pohledu byl vlastně vyprávěn a v čem děj oproti "realitě" fabuloval. Smekám. ()

meave 

všechny recenze uživatele

Najviac ma zaujal komentár Toma Hardyho, ktorý vystihol môj občasný pocit zmätenosti. Rýchlosť, smer a mnoho náznakov zneprehladnili základnú dejovú líniu, čo bolo, podľa mňa, na škodu veci. Takže čo dodať - príbeh bol skvelý a ja sa veľmi teším na knihu. Čaká na polici. ()

predators 

všechny recenze uživatele

Ajaj, tak tohle pro mě není to pravé ořechové:-) Podle hodnocení jsem čekal naprostou bombu, ale ta mě nijak nezasáhla. Jen někde v dáli jsem zaslechl její výbuch, ale nic víc. Co se týká romantické části, která byla určitě stěžejní, jsem mezi hlavními hrdiny nic moc necítil, natož nějaký vztah:-) Slaboučké 50% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nečakané prekvapenie. Opäť som si raz vychutnal príjemný pocit, ktorý sa dostaví keď sledujem výborný film, o ktorom som predtým nič nevedel. A tento film sa skutočne vydaril. Ani som nevedel, čo skôr mám obdivovať. Nádherné presvetlené exteriérové obrazy, doplnené hudbou, ktorá by potešila aj bez filmu? Zaujímavú prácu strihača, ktorú si inokedy ani nevšimnem? Pútavý príbeh o zdanlivej maličkosti, ktorá fungovala ako výhybka v niekoľkých životoch? Hercov? Pretože aj ako neobdivovateľ Keiry Knightley uznávam, že ona i ostatní pôsobili dostatočne uveriteľne. Čerešničkou na dorte bolo stretnutie s Vanessou Redgrave, ktorá nám od Antonioniho Zväčšeniny poriadne vyrástla. A prečo som po vymenovaní všetkých kladov nedal plný počet hviezdičiek? To zatiaľ neviem. Možno to zistím pri opakovanej projekcii. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Velmi dobre. Joe Wright potvrdil, ze Pycha a predsudok nebola ziadna nahoda, ale len majstrovsky odvedena praca talentovaneho cloveka. Pokanie sice z mojho pohladu nedosahuje kvalit Wrightovho predchadzajuceho pocinu, ale aj tak sa moze pysit skvelymi hereckymi vykonmi, vybornou kamerou, bravurne vybratou hudbou, prepracovanym scenarom a hlavne v dobrom slova zmysle citelnou reziou. Nezabudnutelna urcite ostane niekolko minutova pasaz z plaze, ktora bez jedineho strihu chyti za srdce kazdeho vdacneho divaka. Je iste, ze Joe Wright je jeden obrovsky talent a uz teraz sa tesim ako sa nam predvedie najblizsie. Na prve pozretie silnych 80%. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nebyl jsem zrovna přesvědčený, že román Iana McEwana jde dobře zfilmovat. Soustředěná práce scénáristy Christophera Hamptona a režiséra Joea Wrighta mě naštěstí vyvedla z omylu. Na plakátu jsou sice Keira Knightley a James McAvoy, ale nejdůležitější postavou příběhu je Briony a její obsazení tedy bylo klíčové. V případě Romoly Garai tvůrci nešlápli vedle, ale obsazení Saoirse Ronan do její mladší verze znamená parádní trefu do černého a nejlepší castingový úlovek filmu. Po všech stránkách parádní film! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ian MxEwan byl pro mě zklamáním. Moc jsem si přál, aby se mi líbilo co píše. Nestalo se tak, a přece mám jeho knihu v knihovně. A než jsem si ji koupil, tak jsem četl moc hezké články o jeho práci. Pokání je v lidském životě moc důležité. Před ním ale je třeba zažít něco, co k pokání vede. Kde se tedy kát, A k čemu se dopracovat? tyhle filmy mohou navést člověka na tyhle myšlenky, pokud v sobě tyhle filmy obsahují tenhle návod. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Romantický film si představuji takto, ne romantický blábol s Paris Hilton v hlavních rolích. Mistrovský kousek, perfektní herecké výkony, jedinou výtku, kterou mám, tak k závěrečné scéně: "I gave them their hapiness"; zde jsem si troufale dovolil vykřiknout, i ty jedna hovězí hlavo, měla jsi říct: "I took them their hapiness"... ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Nebudu se hádat, ale dle mého šlo z tak silného příběhu vymlátit více. U herců chyba nebude, ústřední trio je perfektní. Tedy Briona pouze do té doby, než vyroste. Ronan je přehrála všechny. První třetina filmu představí šachovnici i s figurkami a rozehraje hru výtečně. A pak dojde na lámání chleba a já se přestal chytat. V podstatě se mohu podepsat pod komentář uživatele poz3n, jen s tím rozdílem, že já už se nechytl ani na konci. Jedna parádní scéna na pobřeží nestihla změnt dojem, že už koukám jen na jeden dlouhý dovětek. A přitom jsem byl zpočátku tak nadšen. Obávám se, že Wright mi nesedí...3,5 hvězdy, ale slibuji, že zkusím jednou Pokání znovu. ()

kacenkah01 

všechny recenze uživatele

Příběh není nijak neobvyklý či šokující přesto se jedná o velmi kvalitní film co se týče filmového zpracování. Tento film patří k těm nad kterými stále přemýšlíme, nemá prvoplánový cíl ohromit spíše v nás spuští proces kritického myšlení. Hlavním tématem filmu je svědomí které nás stále pronásleduje a nutí nás dělat věci které bychom jinak neudělali. Psychologické znázornění postav je velmi detailně propracováno. Můžeme sledovat vývoj člověka od jeho nejranějšího dětsví po dospívání v dospělého jedince který přemýšlí nad svými skutky a i lituje svých mladistvých rozhodnutí. Začátek filmu je mírně krkolomný a méně propracovaný což je nejspíše i záměr aby byl divák mírně zmaten a snažil se více zorientovat v dané situaci a soustředil se na děj. Je v nás dokonce vyvolán pocit že tento film bude spíše veselý, bude celý v žertovném duchu ale ve skutečnosti jako celek jel film dost depresivní což umocnil herecký výkon Brendy Blethyn. Po vizuální stránce jsou zde dlouhé záběry (režíruje Wright) které kupodivu nepůsobí nijak nepřirozeně. Kulisou je hudba vyvolávající v nás rozporuplné pocity a určitou beznaději. Někdo může říct že se jedná o obyčejnou romanci jakou si přečteme nebo shlédneme kdekoliv ale nemyslím že je tomu tak. Je to neobyčejně citově silný příběh, sice není tolik neobvyklý jak se možná od filmu očekává ale nepřipomíná nám to právě náš život? Taky nemusí být ničím neobvyklý ale i tak na nás hluboce působí stejně jako tento film. Uvědomujeme si svoje vlastní prohřešky a s celým příběhem se proto cítíme propojeni. Na to také režisér spoléhá a hodnotím *****. ()

Tommy987 

všechny recenze uživatele

Slovami nepopísateľná nádhera. Naposledy som v takejto nebeskej nálade odchádzal z kina, keď som prvýkrát videl Večný svit nepoškvrnenej mysle (podobný je však len pocit, filmy sú veľmi odlišné). Film by sa dal nazvať aj "Titanicom nového milénia", akurát bude mať tak o miliardu a pol menšie tržby a je o ešte o pár tried lepší ako Cameronov opus (ktorý mám mimochodom tiež veľmi rád), lebo má omnoho rafinovanejšiu rozprávaciu štruktúru (medzi inými tu máme nespoľahlivého rozprávača) a podľa mňa aj lepšie fungujúcu kameru (Oscara si zaslúži už len za ten jeden cca. päťminútový záber na vojnou zničenej pláži) a hudbu. Ale o čo tu ide hlavne, sú emócie, ktorými film vyslovene prekypuje. Len máloktorý film dokázal emocionálne takto "rozmontovať". Skrátka, našiel som si novú srdcovku a s plným hodnotením neváham ani milisekundu. 10/10 ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Opäť raz nemôžem súhlasiť so všeobecným nadšením... Oproti PÝCHE A PPREDSUDKU to nemá výraznejšiu nosnú dejovú líniu ani vizuálna stránka nie je natoľko dotiahnutá. Trilerová zápletka popretkávaná romantickou atmosférou je určite zaujímavá, ale ako celok som nepochopil, o čom to malo byť. Viem, že o pokání, ale mal som pocit, že film zbytočne zavádzal a obsahoval kopu vaty, ktorá nikam príbeh neposúvala. Keď si spomeniem, čo so mnou spravila FONTÁNA, je táto romantika ďaleko vzadu... Ale áno, pozerá sa na to dobre... ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Herecké obsazení a výkony jsou dobré stejně tak i fantastický soundtrack, ale to je tak asi všechno. Přišlo mi to celé chaotické a bez pořadných emocí. Aspoň se trošku povedl konec a nedal jsem jen 2*. Konec to trošku zachránil. Zklamání. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Předchozí režisérův film "Pýcha a předsudek" nebyl zrovna můj šálek kávy a počítal jsem s tím, že ani tento snímek mi moc nepadne do noty. Nakonec mě však velice mile překvapil. Oproti komediálně laděné "Pýše" je tento snímek o dost odvážnější a hlavně druhá půlka filmu je plná strhujících a možná i nezapomenutelných scén. Keira opět vypadá výborně a podává zde svůj zatím nejlepší výkon. Ale nedá se říct, že by film stál jenom na jejím výkonu. I ostatní herci hrají výborně. Film má velice dobrou kameru, zajímavou hudbu a skvěle si pohrává z různými zvuky (hlavně co se týká psacího stroje). I když to nepovažuju za film roku a rozhodně se nezařadí do mých oblíbených filmů je to film, který mohu doporučit. ()

Související novinky

Saoirse míří do Ameriky

Saoirse míří do Ameriky

06.04.2014

Saoirse Ronan patří mezi současné nejtalentovanější mladé herečky. Již ve svých třinácti letech byla nominována na Oscara za vedlejší roli ve filmu Pokání a od té doby jde z filmu do filmu. Nyní bude… (více)

Keira jede do Ruska

Keira jede do Ruska

21.11.2010

Po včerejším Lincolnovi tady máme další sázku na oscarovou jistotu. Po Pýše a předsudku a Pokání bude režisér Joe Wright (brzy uvidíme jeho akční thriller Hanna) opět spolupracovat s Keirou Knightley… (více)

Franco amputuje, Ronanová střílí

Franco amputuje, Ronanová střílí

08.01.2010

Oscaroví britští tvůrci Danny Boyle a Joe Wright obsadili hlavní role svých příštích filmů. Boyle začne v březnu natáčet drama 127 Hours, které je skutečným příběhem horolezce Arona Ralstona. Na toho… (více)

Reklama

Reklama