Reklama

Reklama

Četníci z Luhačovic

(seriál)
  • Česko Četnické trampoty (neoficiální název)
TV spot 1
Česko, 2017, 16 h 42 min (Minutáž: 82–86 min)

Hudba:

Jiří Hájek

Hrají:

Pavel Zedníček, Robert Hájek, Martin Donutil, Robert Jašków, Karel Dobrý, Jiří Langmajer, Igor Bareš, Dana Batulková, Ondřej Malý, Pavla Tomicová (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Děj nového seriálu zavede diváky do roku 1919, kdy dva mladí četníci po ukončení školy přijíždějí na své první působiště. Čeká je opuštěná četnická stanice v lázeňském městě na jihu Moravy. Krátce po příjezdu vyšetřují svůj první velký kriminální případ. Vedle Roberta Hájka a Martina Donutila se v seriálu objeví Robert Jašków, Karel Dobrý, Pavel Zedníček, Pavla Tomicová, Ondřej Malý, nebo Igor Bareš. V současné době je připraveno celkem šest dílů seriálu a každý ze tří režisérů natočí dva díly po pětasedmdesáti minutách. (Česká televize)

(více)

Videa (2)

TV spot 1

Recenze (166)

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Pavel Zedníček mne velmi mile překvapil svým civilním projevem. Největším esem seriálu je ale bezesporu Karel Dobrý. Díly s ním jsou taky nejlepší z celé série. Všichni herci podali dobré výkony, atmosféra ale není srovnatelná s Humoreskami už proto, že tady se jedná o soudničky s nadsázkou a humorem, občas vážno, ale hlavně bez politiky. Některé díly jsou skvělé jiné průměrné. Za výbornou výpravu, výběr lokací 75%. ()

Joges 

všechny recenze uživatele

S tímhle seriálem je to jako na houpačce. První tři díly nic moc, další tři pokračování byla téměř dokonalá a od poloviny zase jen průměr. Samozřejmě, je to tak trochu i komedie, tak se musíme smát, což se i daří, ale například díly čtyři až šest v čele se strážmistrem Vlachem (Karlem Dobrým) byly snad kombinací všeho. Škoda, že si celý seriál neudržel úroveň příběhů: Tabačka, Evička a Staré dluhy. Ale dost kritiky. Je dobře, že seriál vznikl. To bychom zase nepoznali docela povedenou četnickou stanici s mnoha zajímavými lidmi kolem. ()

Reklama

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

3,5* --- Popravdě, Zedníčka nemusím, ale tady zahrál dobře a nebýt jeho, ta dvě ucha to neutáhnout ani neutlačí. někdy to působilo dost... nevím, oproti Četnickým humoreskám dost dost televizně, ale zase exteriérově to bylo fajn a postupem času se to vpilo. Ve výsledku tak docela fajn záležitost, ale stále jen taková náplast za Humoresky :) ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznám se, že jsem čekala více. V prvé řadě více humoru, napětí a alespoň jednu postavu, ze kterou bych cítila sympatie. Bohužel herci jsou nevýrazní, role jim evidentně nesedí. Děj je nudný, i přes relativně krátkou stopáž se mi zdál díl dlouhý. Hudba mdlá a napětí či akce poskrovnu. Snad jen dobové reálie a výprava jsou fajn. Snažím se nesrovnávat nesrovnatelné, ale humoreskám to nesahá ani po paty. Paradoxně všemi pomlouvaný Pavel Zedníček byl jediný, kdo mi v roli seděl a dle mého i něco předvedl. Bez něj bych šla s hodnocením možná ještě níž. Uvidím po dalších dílech. Zatím tak 45%. ()

ondrula 

všechny recenze uživatele

Není to tak špatné. Klobouk dolu, že se Zedníček rozhodl zahrát Rakušáka a jeho německá čeština zní celkem věrohodně. Zaujala mě drobnost - Hájek i Donutil museli zřejmě při přípravě na roli prodělat nějaký základní výcvik se zbraní, proto způsob jakým drží karabiny, svědčí o tom, že vědí co dělají. ()

Galerie (319)

Zajímavosti (57)

  • V epizodě četník Láska (Robert Hájek) prohlíží knihu hotelových hostů. Najde tam tento zápis: „Ročník 1898, Amálie Kutinová, lékárnice.“ Je to narážka na skutečnou osobu – lékárnici a spisovatelku Amálii Kutinovou, která se opravdu narodila v roce 1898 a část dětství strávila ve Štítné nad Vláří, což není daleko od Luhačovic. (Ezis)
  • Četnictvo od samého vzniku podléhalo vojenskému trestnímu právu. To znamená, že četníka v případě zločinů trestal vojenský soud. Kázeňský řád pak určoval výše trestů za různá provinění, kterých ve skutečnosti nebylo málo. Nejčastějším trestem bylo domácí vězení, kdy četník musel po službě odejít do kasáren a nesměl na vycházky. Pokud bydlel doma, platilo, že nesmí z domova. Trest mohl být zostřen tím, že se nesměl s nikým po službě, vyjma služebních případů, stýkat. Tresty byly od jednoho dne až do několika dnů domácího vězení. Nejčastějším proviněním bylo opilství, hazardní hry, pomluvy nadřízených, nevěra, dluhy, či poškozování dobrého jména sboru. U důstojníků byly tresty ještě tvrdší, kdy v případě některých poklesků zasedal tzv. čestný soud. Tresty se zaznamenávaly do kvalifikačním listiny důstojníka a mnohdy znamenaly zastavený další postup. (Česká televize)
  • Předlohou tomuto případu jsou skutečné události z Třebíče, které měly za následek několik vražd židovských obyvatel. Místem, kde se vraždy udály, byl Kohnův mlýn na Vysočině. (ArthasKarfa)

Reklama

Reklama