Reklama

Reklama

Labyrint

(seriál)
Trailer
Krimi / Drama / Thriller / Mysteriózní
Česko, (2015–2018), 20 h 24 min (Minutáž: 57–60 min)

Režie:

Jiří Strach

Scénář:

Petr Hudský

Kamera:

Martin Šec

Hrají:

Jiří Langmajer, Zuzana Kanócz, Stanislav Majer, Miroslav Donutil, Michal Dalecký, Zuzana Kajnarová, Michal Dlouhý, Jana Štěpánková, František Němec (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(21)

Obsahy(1)

Nález těla krajského politika Karase, kterého vrah zabil v duchu středověkých mučících praktik a tělo pečlivě naaranžoval v podivné scéně, rozpoutá policejní honbu za sadistickým pachatelem. Ten staví vyšetřovacímu týmu do cesty složitou sérii vražd, které svojí krutou obřadností otřásají místním regionem i samotnými kriminalisty.
Kořeny složitého případu sahají až k vraždě mladé dívky ze Slovenska, která zemřela podobně záhadným způsobem jako Karas. Případu se tak ujímá tým s dvojicí zdánlivě nesourodých vyšetřovatelů. Jsou jimi kriminalista Michal Remeš (Jiří Langmajer), negativně ovlivněný ne příliš stabilním soukromým životem, a Tamara Berkyová (Zuzana Kanócz), policistka z Bratislavy trpící absencí schopnosti komunikovat se svým okolím bez předpojatosti a předsudků.
Na konci sérií vražd, loupeží a naaranžovaných nehod najdou policisté cestu na konec „labyrintu" a uvěří naději na dopadení pachatele. Důležitou pomocí je jim paradoxně také obraz Hieronyma Bosche Poslední soud, kterým se pachatel v provedení svých krutých činů nechává zjevně inspirovat. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Lupes k tomuto seriálu (3)

Série 1 (2015) (S01) 

Paráda! U nás naprosto ojedinělý počin, mysteriózní krimi sérii, která se povedla! Není to přihlouple provinční, naivní či pitomé a trapné. Autoři se vyhnuli klasickým českým klišé o církvi (ve třetí sérii se jim to už ale nepovedlo), originálně okopírovali šablonu severských krimi a celkem opatrně nakládali i se středověkými mystérii a Boschovými malbami. Je to navíc noir se vším všudy. Tleskám! Dceru hlavního hrdiny ani jeho romanci nepovažuji, na rozdíl od Mirky Spáčilové, za nechutná klišé; mají v seriálu své místo. Jediná výtka směřuje snad jen k plagiátorství. Bez inspirace by ale zřejmě nic podobného v českých luzích a hájích nevzniklo. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Tiše jsem doufal, že klasický propad ve druhé sérii nenastane. Nastal. Za vlasy přitažený motiv je tak naivní, že vzbuzuje úsměv. Naštěstí se zápletka rozplete až na konci a po většinu času tak zůstáváte v celkem slušném napětí. No, ono ledacos se dá odhadnout, ale i tak zůstává slušná porce (byť pěkně pitomého) překvapení na závěr. Jenže je tu další průšvih, pokus o politickou linii. Každý kdo se občas dívá na zprávy by si sice podobný konec lobisty přál, ale oproti scénáristům nepropadá naivitě. Takže severská inspirace zakomponováním politiky tentokrát hrubě nevyšla. U nás je to prostě jinak. ()

Série 3 (2018) (S03) 

Vlastně platí to co pro druhou sérii. Od politického moralizování se naštěstí tentokrát upustilo, ale přišly jiné české nešvary: 1) snaha o prvoplánovou efektnost (mříže, hrad, tajemné podzemí) by patřila spíše Indymu a ubírá na věrohodnosti 2) herecký projev je tentokrát opravdu ubohý (zachraňuje to snad jen Žilková a tradičně dobré je minimalistické herectví Švehlíkovo) 4) pokud takto pracují naše kriminalistické sbory, no potěš Pánbůh - platy za unuděné popocházení a pronášení mouder jsou vyhozené peníze, stačí přece jeden (!) IT, co umí používat Google 4) a především to už opět spolehlivě pluje v českém stereotypním zobrazování křesťanů i církve. Ne, ti "pánbíčkáři" tu nejsou vyloženě zlí magoři, ale pošuky tak trochu stejně zůstávají. Protože člověk český je člověk pitomý. Čím méně o něčem ví, tím více o tom blbě žvaní (a má z toho strach). P.S. Jo, a když vynecháte první tři díly, vůbec nic se nestane. Kdyby se to sestříhalo, hoďka a půl by bohatě stačila a možná by to mělo i spád. ()

Reklama

Reklama