Reklama

Reklama

The Orville

(seriál)
  • USA The Orville (více)
Trailer
USA, (2017–2022), 31 h 43 min (Minutáž: 42–86 min)

Tvůrci:

Seth MacFarlane

Hrají:

Seth MacFarlane, Adrianne Palicki, Penny Johnson Jerald, Scott Grimes, Peter Macon, J. Lee, Mark Jackson, Jessica Szohr, Halston Sage, Anne Winters (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(36)

Seriál se odehrává 400 let v budoucnosti a sleduje dobrodružství průzkumné vesmírné lodi Orville střední úrovně. Její posádka, lidská i mimozemská, čelí zázrakům a nebezpečím vesmíru. (Disney+)

Videa (5)

Trailer

Recenze (99)

majxik 

všechny recenze uživatele

Super seriál. Jako StarTrek snaží se pomocí různých ras s různými problémy komentovat dnešní společnost. Rozdíl mezi StarTrekem a Orvile je ale ten, že Orvile se to nesnaží schovat a zároveň k tomu dávkuje humor po lahvích. Pokud hledáte ale vážné scifi, asi se tomuto seriálu vyhněte z protože není pro vás. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Od Orville jsem čekal parodii na Star Trek. Po prvním díle to vypadalo že zvládnu možná ještě dva další a seriál odložím. Vtipy mi připadaly částečně hloupé a částečně dětinské. Třetí epizoda můj názor změnila. Humor ustoupil do pozadí a prim dostaly sociální a morální témata. Některé epizody mi připomněly známé zápletky z TOS, TNG, DS9, případně Black Mirror. Přitom nejde o žádné parazitování na fenoménu Star Treku. Scénář chytře komentuje aktuální otázky, tedy takové, které v době natáčení zmíněných seriálů ještě neexistovaly. Pochopitelně rozebírá i univerzální problémy typu svobodná vůle jedince, nebo mezilidské vztahy. Plusem je, že nenabízí snadné a líbivé odpovědi. S řešením jsem občas nesouhlasil, ale vždy se nad ním dalo přemýšlet a nakonec ho akceptovat jako možné. Vedle tohoto přístupu vypadá Star Trek Discovery jako tupé politické školení, což ostatně také je. Postava doktorky to vyjádřila krásně "Měj otevřenou mysl, ale ne tak aby ti vypadl mozek." Časem se i humor vytříbil a konkrétně epizodu s01e09 považuju za výbornou romantickou komedii. Zapomeňte na Discovery, to je Star Trek leda podle názvu. Orville má startrekovskou duši, a to se počítá. ()

Reklama

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Orville je zvláštny počin. Nerieši až tak závažne filozofické problémy ako Star Trek. Má väčší nadhľad a je väčším reflektorom súčasnej technickej kultúry a politiky. MacFarlane výborne ovláda spoločensko politický efekt vo svojom diele. Či už je to planéta, kde musíte dostávať lajky a dislajky, alebo transgender diel, alebo posledný náboženský diel. Je tam toho veľa a kupodivu to funguje. Postavy sú sympatické, situácie sú správne odľahčené a je to hlavné dobré sci-fi, ktoré dobre pracuje s motívmi, štruktúrou a pravidlami. Bavil som sa a bol som spokojný. Camea ľudí ako Theron, alebo Neeson potešia. 1.séria - 80% Na druhú sériu som sa tešil. Ale pravdou je, že jej veľmi často dochádza dych. Ľudskejšie dieli sú stále dobré. Ale akcia a moralizovanie je už dávno za hranicou znesiteľnosti. Aspoň u mňa. Herci často prehrávajú a okrem niektorých focusov na postavičky, ktoré sa potulujú po Orville táto séria ponúka pomerne malú sondu do ich psyché a do filozofických úvah, ktoré by som v tomto prípade uvítal. Druhá séria je pozerateľná a má svoje silné momenty. Ale týmto sa so seriálom lúčim. Ďalšiu sériu by som nedal. Hlavne ak sa to bude niesť v podobnom duchu. 2.séria - 60% ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tak to vypadá, že po třetí sérii Orville definitivně doletěl do cíle, a spolu s ním i snaha navázat na klasické sci-fi seriály doby minulé se vším, co k tomu patří, a ještě k tomu přidat o něco více nadhledu. Tedy aspoň v prvních dvou řadách, které si s klasiky jako Star Trek (neznám) či Hvězdná brána (znám velmi dobře) opravdu v ničem nezadají, a svým stylem opravdu věrně navazují na trend takovýchto seriálů. MacFarlane tady zdárně kombinoval humor s vážnými prvky, a s ironií sobě vlastní poukazovat na různé společenské neduhy současnosti, a zároveň dokázal vytvořit i poutavý sci-fi příběh. Plusem k tomu byli různé epizodní roličky velkých hvězd, když vám dojde na malou roli Liam Neesom, nebo hlasově Bruce Willis, tak je to vážně pecka. Třetí série, vznikající skrze mnohé covidové, produkční a všemožné další problémy už na to šla trochu jinak. S přechodem na Hulu nabobtnala délka jednotlivých dílů, mnohdy až skoro na filmovou délku, humor se vypařil, a zbyla jen ta sociální kritika. Už to prostě nebylo ono... ()

sirien 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co říct - správně udělanej moderní Star trek. Žádné zbytečné CGI a tupá akce, zato s poměrně inteligentním (dobře, z většiny) humorem a uvolněnějším podáním. SF prostředí zase po dlouhé době neslouží jako výmluva pro megalomanskou grafickou diskotéku, ale jako nástroj pro reflexi a oduševnělou kritiku současné společnosti. Nečekal sem nějak moc, dostal sem mnohem víc, než v co sem doufal - obecně to sou velmi solidní 4*, pro kohokoliv se vztahem k žánru to je za 5. ()

Galerie (404)

Zajímavosti (68)

  • Stráže/vojáci nosí automatickou zbraň FN P-90, která byla původně vyvinuta na žádost NATO a dnes se používá ve více než 40 zemích. (HellFire)
  • Mercer (Seth MacFarlane) v jedné scéně požádá dr. Aronova (Brian George), aby se postavil za Alaru (Halston Sage). Na to Aronov odvětí, že neví, kdo je Alara, protože posádku Orvillu zná pouhých pár minut. Jedná se o narážku na fakt, že lidé mají problém zapamatovat si jméno někoho, s kým se právě seznámili a zároveň tím tvůrci dávají divákovi najevo, že sleduje první epizodu a nemusí si nutně pamatovat jména všech postav. (HellFire)
  • V 6. minutě, když se členové posádky nacházejí ve westernové simulaci, můžeme v pozadí slyšet píseň „Girls Just Want to Have Fun“ od americké zpěvačky Cyndi Lauper, která vyšla v roce 1983 na jejím debutovém albu nazvaném „She's So Unusual“. (Trajektt)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno