Reklama

Reklama

Black Panther: Wakanda nechť žije

  • USA Black Panther: Wakanda Forever (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

Královna Ramonda (Angela Bassett), Shuri (Letitia Wright), M’Baku (Winston Duke), Okoye (Danai Gurira) a Dora Milaje (Ivy Haralson) bojují o ochranu svého národa před zasahujícími světovými mocnostmi poté, co se rozšířily zprávy o smrti krále T’Chally. Zatímco se obyvatelé Wakandy snaží přijmout svou další kapitolu, hrdinové se musí spojit a s pomocí Nakii (Lupita Nyong'o) a Everetta Rosse (Martin Freeman) vytvořit nový svět pro království Wakanda. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (581)

Fr 

všechny recenze uživatele

„BLACK PANTHER ŽIJE!“…  Válečnická pohádka o magorovi v plavkách, kterej by mohl bejt pánem světa. Kdyby… Tak čekal jsem to horší! Je to zbytečně dlouhý, místy ukecaný, ale novej národ je fajn. Akce je ucházející, ale občas ji sráží ten tmavej vizuál. Nechci řešit, jak moc velká píčovina je příběh a už vůbec poměr černochů… Tak nějak mám zafixovaný, že Wakanda = „Black“. Prostě – když budete chtít, můžete se celkem bavit.   /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.)  Starej vyrazil na nákupy a přišel v plavkách. 2.) Ještě jsem se nerozloučil(a) s Chadwickem Bosemanem.  ///  Thx za titule „Vojtěch Kostiha“.                 PŘÍBĚH  ***  HUMOR  ne  AKCE  ***  NAPĚTÍ  * ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Kde nic není, tam ani smrt T’Chally nebere. Tvůrci se ze své lenosti vyloženě vykašlali na budování originálního filmu, jakým byla víceméně jednička, a rozhodli se pokračováním probrečet. A je to opravdu úmorná podívaná na tuto nejdelší a nejnudnější Marvelovku. U příšerného Thora: Love and Thunder jsem měl sice permanentně oči v sloup, ale aspoň se sakra něco dělo. Zde vidím kromě potoků slz podprůměrné filmové řemeslo a velmi špatnou herečku Letitiu Wright. Ta vůbec nemá charisma a schopnosti, aby utáhla celý film jako hlavní postava. Největším kamenem úrazu je tak jako u většiny posledních Marvelovek příběh. Ten jsem doslova vyčetl z anotace k filmu a téměř ve všem jsem se trefil. Co se asi stane, když proti sobě ve filmu postavíte dva národy, které se skrývají před nepřejícím světem, a záporáka, jenž je typickým šablonovitým antihrdinou, tedy postavou, která se snaží ochránit svůj lid, jen v rámci touhy po pomstě užívá nemorální metody. Prakticky si můžete udělat u Killmongera z jedničky crl+c a ctrl+v a máte Namora. A když ne u něj, tak třeba u Magneta a řady dalších. Z tohohle mála si pak stačí poskládat celý příběh. Podvodní království vypadá přesně tak, jak si ho představují Afroameričané. Zkrátka vezměte všechny stereotypy zemí třetího světa a potopte je pod vodu. S imaginací Jamese Wana v Aquamanovi se to nedá vůbec srovnat. To mám opravdu věřit, že tento "národ" představuje celosvětovou hrozbu? Proto mi přišlo směšné, že Wakanda, nejmodernější supervelmoc na světě, PROHRAJE na svém vlastním území s podvodními mužíky, kteří jezdí na kosatkách či velrybách. A královnu pak nenapadne nic jiného, než vyvolat odvetu na širém moři. Asi tam čekala větší šance. Tohle bylo zkrátka velký špatný, ale díky své podbízivosti poletí hodnocení odborníků na Rotten Tomatoes do závratných výšin, o tom vůbec nepochybuji. ()

Reklama

Nin 

všechny recenze uživatele

Dobré marvelovky nechť žijí. A tohle je kupodivu ten případ, ačkoliv je mi jasné, že ne každý se mnou bude souhlasit. Prvního Panthera považuju za průměrný film a v rámci MCU jeden z nejslabších filmů. Od dvojky jsem tedy neměl prakticky žádná očekávání, dokonce jsem se spíš obával. Black Panther 2 je jakýmsi posmutnělým blockbusterem. Najdeme v něm impozantní akční scény, ale velkým tématem je tu Ztráta. Samozřejmě především ztráta Chadwicka Bosemana / prvního Panthera, která rámuje celý film, ale o něco přichází a snaží se s tím vyrovnat i další postavy - například padouch Namor. Tato slavná komiksová postava se poprvé objevuje na velkém plátně a dočkala se oproti komiksu celé řady změn... a kupodivu mezi ně nepatří absence křidýlek na nohách. Přesto se jedná o jednoho z nejzajímavějších padouchů marvelovského filmového vesmíru. Má dostatečné charisma i motivaci a jde z něho i docela strach. Když se poprví objeví na scéně jeho podmořský lid, jde o vyloženě hororovou scénu. Tato mořská říše je hezká na pohled, ale obývá válečníky, kteří jsou mimořádně silní i nelítostní. V prvním díle Panthera jsme tu měli především Black Power, nyní je tu dokonce důraz Black Female Power. A je to fajn, protože všechny představitelky jsou dobře vybrané a hrají dostatečně přesvědčivě. U Shuri je to především to, že je děsně cool, ale i to stačí. Nebudeme si nic namlouvat, z větší části to je hlavně povrchní akčňárna s cool postavami - jako většina Marvelu. A tak to máme (někteří) rádi. Podobně jako u předchozích marvelovek tu můžeme najít slušné logické díry nebo alespoň něco, co není dostatečně vysvětlené (proč třeba bojují tolik na moři, když tam mají "atlantíďani" jasnou výhodu). Je to spíš hrané na efekt. A to funguje, protože vizuálně je to krása, a dobrý výběr hudby podtrhuje působivost scén. Celkově vydařená mainstreamová komiksárna. (8/10) ()

Yoshitsune 

všechny recenze uživatele

Hodnocení u čtvrtého Thora přehodnoceno a vděčím za to právě tady Black Pantherovi, který je opravdu několik tříd kvalitnější a nevidím u něho žádné chyby, jako u prvního Panthera. Je smutné, že kvalita filmu a i samotní herci, museli utrpět takovou ztrátu, aby dosáhli tohohle vynikajícího výsledku. Ryan Coogler se za tu dobu stačil posunout, o docela velký kus a tak jeho vyprávění příběhu je lepší. A přestože sou zde věci, jako křídla na Achillovkách, podmořské město a jiné "Marvel věci" tak přesto ten příběh a jeho vyprávěnění, je hodně civilní a osobní. Co se týče akce, je naprosto perfektně vyvážena a výborně se na ni kouká, zatímco u jedničky se mi líbí hlavně a pouze, ty souboje ve vodě, tak tady se mi líbí každá akce. Je zde lepší CGI, je zde lepší choregrafie, je zde mnohem lepší kamera a střih, takže i v tomhle směru se tvůrci posunuli a to že ji zde neni tolik, ale když už tady je, tak je protě znát, je to to pravé. Co se mi na filmu líbí, je postava Namora, všichni říkají jaký je to záporák, ale já ho nevnímám jako záporáka, ano udělal několik špatných rozhodnutí, ale původ těch rozhodnutí, pramení ze špatných zkušeností kterým byl vystaven. A jelikož znal jen to špatné, očekával jen to špatné a po jeho boku sou jen ti kteří mu přikyvují, ale nedávají mu rady, nedají mu pomocnou ruku, nemůže se na ně obrátit a požádat je o pomoc. A tohle je ten rozdíl mezi ním a Shuri, ona vždycky měla a bude mít, někoho takového, ať už to byl její otec, bratr, matka a nebo M'Baku - Giga Chad, který je zde hlasem rozumu a o tom to je. Samozřejmně i tenhle film, sklízí kritiku, proč ? A proč ne, Marvel je v pozici že ať udělá cokoliv, tak to "fanoušci" zkrituzují a nahází na to hovna. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Ryan Coogler nezklamal a opět naservíroval silnou superhrdinskou podívanou, která se nestydí sociálních komentářů a komplexních myšlenek. V základu se tu nejen vzdává výtečná pocta Chadwicku Bosemanovi, ale především se podařilo přijít s výtečným zakončením 4. fáze Marvel Cinematic Universe, které zvládá být nejen správně velkolepé a epické, ale skutečně dodat i něco víc. Nejenom, že opět dochází k chválihodné prezentaci kultur, ale jde též o výtečnou filmařinu, ze které jde po celou dobu vidět snaha vzdát ten nejlepší holt. Především Coogler se poté jeví jako jeden z těch filmařů, kterého by si měl Marvel Studios do budoucna hlídat a třeba (zvěstmi podpořené) režijní vedení šestých Avengers mu s klidným srdcem svěřit.... ()

Galerie (64)

Zajímavosti (47)

  • Winston Duke navrhoval, aby jeho postava M'Baku byla hlavním záporákem filmu. (NiWi)
  • Před začátkem natáčení režisér Ryan Coogler a mnoho klíčových členů štábu a obsazení skupinově vykonalo cestu do Severní Karolíny, ke hrobu Chadwicka Bosemana (T'Challa). (NIRO)

Související novinky

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (více)

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

Jak dlouhé bude pokračování Captain Marvel?

30.08.2023

Sezóna dlouhých stopáží rozhodně nekončí a už brzy nás po tříhodinovém kolosu jménem Oppenheimer čekají další obsáhlá dramata – Scorseseho Zabijáci rozkvetlého měsíce (206 minut) a Scottův Napoleon … (více)

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

95. Ceny Akademie ovládlo Všechno, všude, najednou

13.03.2023

V noci z 12. na 13. března proběhl v losangeleském Dolby Theatre slavnostní ceremoniál 95. ročníku předávání prestižních Oscarů, tedy cen americké Akademie filmového umění a věd (AMPAS). Opulentním… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Reklama

Reklama