Reklama

Reklama

Třicet případů majora Zemana

(seriál)
  • Československo Tridsať prípadov majora Zemana (více)
Československo, (1974–1979), 36 h 26 min (Minutáž: 52–91 min)

Předloha:

Oldřich Železný (povídka)

Hrají:

Vladimír Brabec, Rudolf Jelínek, Miloš Willig, František Němec, Ladislav Mrkvička, Vladimír Ráž, Josef Větrovec, Emil Horváth ml., Renáta Doleželová (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Seriál detektívnych príbehov zo života českej spoločnosti. V časoch pre mnohých pamätníkov dávnej, ale tiež i nie až tak veľmi vzdialenej minulosti, mal zločin mnoho podôb, no len jedného spoločného nepriateľa... Legendárneho českého kriminalistu Jana Zemana (Vladimír Brabec) – výnimočného muža, ktorý sa vďaka obdivuhodnej húževnatosti a vytrvalosti vypracoval v podstate z nuly až na majora Zboru národnej bezpečnosti (ZNB). (TV Dajto)

(více)

Recenze (880)

hippyman 

všechny recenze uživatele

Jmenuje se Zeman, Honza Zeman, aneb Československá Bondovka na pokračování, ze které se u mě (celkem překvapivě) vyvinula závislost na dalších a dalších epizodách... zhruba ve třetině můžu konstatovat, že když si člověk sundá rudé brýle, uvidí krom propagandy především galakoncert herectví se slušnou dávkou napětí (a občas i milého humoru) v každém příběhu. Myslete si o mně, co chcete, ale když k tomuhle seriálu člověk přistupuje s rezervou, určitě dostane víc než jen srpem a kladivem vytepanou propagandu. To je vše, čest. 70% ()

666teen

všechny recenze uživatele

Hodnotit se to pravda nedá, ale pár perel: Návrat vyžraných vězňů z koncentráku. Budoucí plukovník Kalina má vanu, že nezapne pruhovanej mundůr. Agent Bláha, Zemanova Nemesis. Všichni faráři a mniši jsou fanatici, nebo kolaboranti (no, na tom něco bude). Všichni vysokoškoláci, kromě absolventů VUMLU jsou potencionální agenti CIA. Český James Bond Jirka Hradec a jeho Hradecgirl Hanka (jinak též Stardust). Flesh puzzle v Kvadratuře ženy. Industriální soundtrack v Prokletém dědictví. Mimoidní Vlach+Lábus jako smažky v Mimikrách. A je toho určitě víc. Navíc všichni víme (na rozdíl od Japonců), že do studny nepatří vlasatá holčička v bílejch šatičkách, ale Brůnovic chlapi. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Kdyby se v 45´ nezastavili Rusové u Berlína a pokračovali na Londýn, měli bychom nyní možná i 30 případů Bodieho a Doyla.. Goebbels si v pekle nad tou brilantní formou propagandy mne spokojeně ruce, starej Brůna mu štípe dříví pod kotel a člověk zajímající se spíše o formu než o obsah může leda tak ocenit na svou dobu ucházející filmařinu, při které však chvílemi stejně neví, jestli se má tomu, co vidí smát a nebo brečet. Bič boží nepomáhá a rudí červi se zase rozlezou.. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

Protože se mi už asi nepodaří Honzíka procpat do Expendables 3, vyznám mu nehynoucí lásku alespoň zde. Tento český rambič ztopořil nejednoho eléva Veřejné bezpečnosti, nalil mu do žil víru, odhodlání a touhu chránit socialistickou vlast až na věky, nikdy jinak a v bratrské součinnosti s Rusákem, Bulgarem či Kubou. Seriál samotný nemožno považovat za odpad. Natočeno na místní poměry i dobu vzniku fešně, hudbu dodnes považuji za špičkovou. A právě solidní kvalita díla pomáhala - a věřím tomu, že se jí to daří doteď - vymývat palice inteligenčně slabší části populace. Tedy většině. Neboť, pokud se vrhneme do komparace, když srovnáme kupříkladu Jendu, jak šetří nedostatek inzulinu na předvánočním trhu, a Onura, který tlačí do Šeherezády tisíc a jednu moč, máme o preferencích jasno. A hle, kolik oligofreniků tu tatarskou sračku adorovalo.... Dobrá. Především oligofreniček. A ukecaly starého, aby je tam vzal na dovču. Teď mají doma přičmoudlá, křivonohá děcka. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že je to plný propagandy, ale fakt nechápu, že všichni tak nenáviděj akorát 30 případů Majora Zemana. Můžete klidně nadávat v diskuzích a komentářích tak u 90% československejch filmů a seriálů natočenejch v době normalizace, protože propaganda byla přítomná skoro ve všech. Podle mě je trochu škoda, že seriál je plnej chyb, který diváka vyloženě bijou do očí. Ono opravdu nevypadá moc věrohodně, když se případ odehrává někdy v 50. letech a natáčí se na ulici, která je plná žigulíků. Podobný chyby se daj najít snad v každym dílu. I když vzhledem k tomu, že seriál se odehrával v období od r. 1945 až do r. 1973, je to asi opravdu dost složitý, aby ve všech dílech byly 100% dobový reálie. Blbě taky působí různý střídání záběru den/noc nebo zataženo/slunečno. Jinak myslim, že Majora Zemana asi viděl každej, takže nemá cenu se o tom nějak zdlouhavě rozepisovat. Úroveň dílů je dost nevyrovnaná. Některý díly jsou vyloženě nudný a nezajímavý, některý fungujou jako nechtěná komedie a některý i z dnešního pohledu maj určitou kvalitu. Pro mě je to tak na rozhraní 2 a 3 hvězdiček, ale za tu hromadu chyb se přiklonim spíš k nižšímu hodnocení. Nicméně oproti dnešní seriálový tvorbě typu Ordinace v růžové zahradě nebo Letiště, je Major Zeman ještě zlatej. Jinak nejzábavnější díl asi Mimikry a největší píčovina Klauni. ()

Galerie (90)

Zajímavosti (403)

  • Jaroslav Šikl napísal spoločne so scenáristom Oldřichom Železným niekoľko scenárov, ale tie neboli využité. V jeho réžii mali byť diely dvadsaťminútové. (Raccoon.city)
  • Časopis Amatérské rádio číslo 8/1976 v článku „Barevná televize v praxi“ hodnotí negativně barevné podání tohoto filmu: „Naproti tomu však seriály Matka (od r. 1975) či Případy majora Zemana, které byly jistě natáčeny a vyráběny pro barevné televizní vysílání, v žádném případě nemohly diváka v podání barev uspokojit. Některé díly Majora Zemana byly výrazně nazelenalé apod.“ (mol1111)

Související novinky

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

Zemřel herec Ladislav Mrkvička

28.12.2020

Ve věku 81 let po dlouhé nemoci zemřel český herec Ladislav Mrkvička. Známou tvář českého filmu můžete znát například ze snímků Atentát či Dostih, popřípadě pak ze seriálů 30 případů majora Zemana,… (více)

Zemřel Vladimír Brabec

Zemřel Vladimír Brabec

02.09.2017

V pátek večer nás opustil herec a dabér Vladimír Brabec. Nefalšovaná legenda, jíž proslavil kontroverzní seriál 30 případů majora Zemana, odešla ve věku 83 let a své poslední chvíle strávila s… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno