Reklama

Reklama

Četnické humoresky

(seriál)
  • angličtina Cops and Robbers (více)
TV spot 9
Česko, (2001–2007), 53 h 46 min (Minutáž: 57–105 min)

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Tomáš Töpfer, Petr Kostka, Ivan Trojan, Zdeněk Junák, Stanislav Zindulka, František Švihlík, Erik Pardus, Jan Apolenář, Alena Antalová, Libuše Šafránková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Český seriál Četnické humoresky, který v brněnském studiu České televize vyrobila tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové, zavede diváky do období první republiky, kde se seznámí se sympatickými příslušníky brněnské četnické pátrací stanice, předchůdkyní dnešní kriminální služby, i s policejním psem Argem a fenkou Kikinou, a samozřejmě budou sledovat vážné i nevážné kriminální případy, tak jak je muži zákona museli tehdy řešit. (Česká televize)

(více)

Videa (28)

TV spot 9

Recenze (583)

golfista 

všechny recenze uživatele

První série byla opravdu velmi dobrá. V přidaných dílech se mi zpočátku zdálo, že se "vaří z vody" úspěchu první série, ale pak se vše vrátilo k velmi dobré krimi-zábavě (díky pane Moskalyku) .... Ovšem to, co vzniklo po příchodu nové režisérky, má s původními díly společného jen velmi málo .... Sledovanost sice letí k rekordům ČT, ovšem v našich krajích je (bohužel) sledovanost v nepřímé úměře ke kvalitě. Humoresky sice byly donedávna čestnou výjimkou, ale - už nejsou ....... Tady musím hodnocení rozdělit - díly 1 - 26 poctivých 80-90%, díly 27 - 31 (zatím) 30-40%. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

První republika byla nesporně nejlepším a nejzářivějším obdobím po zisku samostatnosti. I tak ale bylo potřeba řešit zločiny. Povolání četníka bylo úctyhodné a občas dost nebezpečné (vlastně tak jako dnes). Humoresky jsou skvělým pohledem na tehdejší dobu a mentalitu. Skoro k slzám dojímavý je poslední díl, kdy tohle období končí vpádem nacistů a veškerá svoboda je ztracena. 90% ()

Reklama

Tyler 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se porevolučním českým seriálům bránil a "Četnickým humoreskám" zvlášť - období první republiky mě víc než nezajímá...Začal jsem je sledovat z programové nouze (díky TV Nova a TV Prima za vaše reality shows!) a nestačil se divit. Příběhy četnické pátrací stanice v mile odlehčené atmosféře jsou totiž založeny na kvalitně napsaných scénářích bez zbytečných kudrlinek, ale s vtipem a nadhledem. Když k tomu připočtu trefné propletence vztahů, výtečnou dvojici Arazím - Jarý a osvěžující ženský prvek spolu s mnoha uvěřitelnými lidskými dramaty, vychází mi z "Četnických humoresek" jeden z nejlepších českých seriálů vůbec. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Kdybych to měl rozparcelovat na jednotlivé série, tak asi takhle: 1. série - cca 90 - 100%. Ano, až tak dobré to bylo. Většina dílů měla nápad, případy nenudí a chemie mezi hlavními postavami, ta tomu dodává šmrnc. Nemluvě o množství humoru. 2. série - cca 60 - 75%. V některých epizodách se člověk skoro až vyděsí, co že se to stalo. Ale pak je tu spousta těch opravdu dobrých, takže se opět pobavíte, postavy jsou opět vynikající, jak ty staré, tak ty novější (Libuška Šafránková je prostě boží). Třeba hned první epizoda druhé série je příšerná, ale naštěstí se to hned ve druhé zlepší a až na pár výjimek to tak i zůstane. A pak to přišlo. Se smrtí pana Moskalyka se seriálu ujala jeho dcera a ta nám z toho udělala limonádu. 3. série - cca 20 - 30%. Obrovský propad. Ani charisma pánů Töpfera a Trojana tohle nezachrání. Na celou sérii připadá jen pár koukatelných momentů (přesně tak, ani jedna epizoda není celá koukatelná) a ty jsou vykoupeny tím zbytkem. Tím hnusem okolo. Mezi postavy přibyl např. fotograf Hugo Líbal a ač se jeho představitel, Miroslav Donutil, opravdu snaží, ani on moc výslednému dojmu nepomáhá. Třetí sérii si tvůrci měli nechat od cesty a já jí radši nezahrnu do výsledného hodnocení. ()

Nikon 

všechny recenze uživatele

Zatímco mezi první a druhou sérií nebylo výrazných rozdílů, vynuceným příchodem nové režisérky je rozdíl velmi znatelný. Laskavý humor prvních dílů se najednou přibližuje tomu, který tak dobře známe ze seriálů našich komerčních stanic. I herci, ač stejní, nepodávají ani zdaleka tak uvolněné výkony jako pod panem Moskalykem. .... Hodnocení zatím neměním, protože byly odvysílány jen dva díly třetí série, ale pokud to půjde tímhle směrem, stálo by za úvahu zadat novou sérii jako nový titul na csfd..... ()

Galerie (578)

Zajímavosti (200)

  • V seriálu je použito více než 6 500 kostýmů, 120 motorových vozidel, 25 tisíc rekvizit a velké množství koní, dobytka i drůbeže. (Silencia90)
  • Ivana Vaňková se v seriálu objeví ve dvou různých rolích. V díle Doktor Smrt (2003) ji můžeme vidět jako sestřičku mezi pacienty na zahradě léčebny, kdy mluví se strážmistrem Jarým (Ivan Trojan), a od 3. série ztvárňuje postavu zpěvačky Elly Vienny, do které je bezúspěšně zamilován Hugo Líbal (Miroslav Donutil). (ČSFD)
  • Církev odmítá pohřbít na hřbitově domnělou sebevražedkyni Květu (Květa Fialová). Důvodem je, že na sebevraždu bylo již od středověku nahlíženo jako na vraždu a bylo tak porušeno jedno z biblického desatera „nezabiješ“. Jistý ústupek byl, že sebevrahy začali pohřbívat u vnějších zdí hřbitova. Sebevrah v rodině bylo velké stigma pro celou rodinu, případně i cech. Nařízením Josefa II. bylo pro pohřeb sebevrahů na hřbitově vyhrazeno místo v nejopuštěnějším koutě při zdi. Úpravou zákona v roce 1925 byl tento zákaz zrušen, ale církev tento zákaz de facto zrušila až v roce 1983. Sebevražda je dnes v teologii chápána jako hřích „in foro interno“, tedy jako čin, který na základě výsledků moderní psychologie nelze objektivně posoudit jako vždy hříšný. (sator)

Související novinky

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama