Reklama

Reklama

Vikingové

(seriál)
Trailer
Irsko / Kanada, (2013–2020), 66 h 51 min (Minutáž: 44–51 min)

Tvůrci:

Michael Hirst

Scénář:

Michael Hirst

Hudba:

Trevor Morris

Hrají:

Travis Fimmel, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Clive Standen, Alexander Ludwig, Linus Roache, Moe Dunford, Jessalyn Gilsig, Jefferson Hall (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(89)

Drsné drama vikingského hrdiny Ragnara Lothbroka, který ve snaze o rozšíření vlivu seveřanů zpochybňuje kvality neschopného vůdce, kterému chybí vize. (Netflix)

Recenze (830)

alchac 

všechny recenze uživatele

Připouštím, že na trojici (a to ještě slabší) se nemalou měrou podepsal fakt, že jsem se k Fikingům dostal až nyní, tj. v době, kdy univerzální (pseudo/a)historický koncept "všichni se současně zrazují, vraždí a šukají," a to pokud možno co "nejpřekvapivěji," pročež je často jebána taktéž byť jen základní charakterová konzistence postav, resp. jejich pozměněné chování jest maskováno jakýmsi "vývojem" (čti "mentálními poruchami"), se mi dnes již zdá poněkud vyčpělým. První lajna byla velmi kvalitní, to opravdu nemohu říct. Druhá ještě udržela chuť na třetí, no a v té se to definitivně posralo, neb chechtáku sice bylo očividně více, ale nového již nebylo co vymýšlet, takže jako odinžel často nezbylo než tupě přitlačit na sekeru, přilít lubrikantu, přisypat houbiček, ještě důkladněji odhalit citově rozervaná nitra všech těch něžných barbarů (a to nikoli mečem), u kterých si jeden občas nebyl jist, proč že se na převážně pánskou společnost ve Valhalle vlastně tak těší, a kdyby to někomu náhodou bylo málo, tak ještě přihodit sadomaso princeznu se stravovacími návyky řádně vyhladovělé černé vdovy a motorovým bobrem, na kterém neutáhla jen příslovečné tři lodě, ale rovnou půlku dánské flotily. A k mému překvapení to šlo celé do hajzlu dokonce ještě dříve, než nejvěrnější druh pravzoru dokonalého fotříka Lodbroka, striktního to dodržovače Ženevských konvencí, milovaný teplý bratr Análstan, který svému páneškovi za mrazivých nocí v Atlantiku jistě vždy rád podržel kormidelní veslo či naprděl pod vlčí kožku, konečně klepl sandálem, v důsledku čehož zavilému pirátu definitivně fouklo pod tašky, skrytě konvertoval k Artistovi a proměnil se v pomatenou verzi Rasputina. Upřímně doufám, že obzvláště za tento velmi projímavý moment bude dotyčnému scénáristovi v Hellheimu požužlávat Garm ohanbí až do Ragnaröku a nejapná snaha o vybruslení z této hovadiny Trojským koněm se vyvedla asi jako pokus o opravu hodinek bouracím kladivem. Takže kdybych býval nebyl zvědav, jaké další půvabné svinstvo vymyslí největší sympaťák seriálu král Ekbert, utnul bych to v polovině zmíněné třetí a z mého pohledu pohřební vysérie, pročež na plavbu čtvrtou se raději nevydám, neb s ohledem na bezmeznou kreativitu (čti opět „mentální poruchy“) autorů jen Thor ví, v jakých netušených hlubinách by mé hovnocení nakonec zašplouchalo. ()

CinemaRanger 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Víte jak Hra o Trůny postupně ztrácela svoji kvalitu až do průměru jménem 8. série? Tak Vikingové jsou na tom mnohem a rapidně hůř. První série špičková, další dvě jsou slabší, ale stále parádní. úžasné zpracování, jak legendy o Ragnaru Lodbrokovi, tak severské mytologie. Krásně to ukazuje zvyky a svátky. Má to skvěle napsané a zahrané postavy, které si zamilujete. Mají mezi sebou vztahy, které jim věříte a které se časem rozvíjejí, stejně jako postavy samotné. Pořád se něco děje, ať už jsou to klidnější díly nebo bitvy, které jsou surové a krvavé. Mají zajímavou choreografii a jsou inovativní. Ejhle, pak si tvůrci řekli, že přidaj 10 epizod a z výborného seriálu udělali natahovanou nudu, kde je jen pár výborných epizod, zbytek vata. ()

Remivsremi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi zajímavé přiblížení těchto proslulých bojovníku. Seriál má vše, co může nabídnout kvalitní historické drama. Pouze některé části neodsýpali tím správným tempem, přesto určitě stojí za váš čas. ()

VaHo 

všechny recenze uživatele

Od seriálu jsem nic nečekal, ale už po prvním díle, jsem byl uchvácen. Postavy mají charisma, a konečně jim věřím jejich činy. Sice jsem se po celý seriál nerozhodl, jestli je mi postava Ragnara (a zároveň i herec který ho hraje) sympatická, ale je v něm něco živelného, co vás nutí ho sledovat ať už když seká na kusy Angličany nebo intrikuje a snaží se chránit svou rodinu. Ragnar není žádný svatoušek, a dělá i pěkně zlé věci, ovšem vzhledem k tomu v jaké době žije a jaké má nepřátele není se co divit. Proto mu odpustím, i pár těch vyrabovaných klášterů a zabitých zajatců. A ještě musím zmínit úvodní znělku, spolu s hudbou je to velmi dobrá práce. ()

SniperG1 

všechny recenze uživatele

Začátek série je dosti pomalejší, postupem času se pomalu ale jistě rozjíždí ! Musím uznat , že kostýmy byly fakt parádní. Je vidět, že si Joan Bergin a jeho tým dali opravdu záležet! Chladná a krásná irská krajina tvoří tu správnou vikingskou atmosféru, dobrá volba !! Ale zase na druhou stranu mi tam vůbec neseděl kněz, některé střihy byly hrozné a průběh toho malého množství bitev, byl poněkud nepřehledný a jednoduchý! Toť k první sérii :) No a po shlédnutí druhé série, která je už mnohem svižnější a nepředvídatelnější, tak zvedám mé hodnocení! Oblíbené postavy - Floki a Rollo... 90% ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

První hraný seriál stanice History - a rovnou vysoce kvalitní! Však za ním stojí zkušený "historik" Hirst. Zde budete hledat chyby těžce - skvělé dialogy; charizmatičtí herci = zajímavé nejednoznačné postavy (včetně několika skvěle napsaných ženských hrdinek); dynamický děj dravě postupující kupředu; skvěle zkoordinované akční scény, opodstatněná brutalita skrze severské mýty; podmaňující hudební doprovod; realistické kostýmy a další přidružené rekvizity (lodě, zbraně, náboženská místa).... a hlavně mysteriózně grandiózní norské fjordy, které hrají svou vlastní hlavní roli. Vikingům budete věřit všechno a nebudete si stěžovat, že vám něco chybí, či naopak přebývá. Protože vše vypadá tak realisticky a uvěřitelně, ale přitom ne vůbec dokumentárně - ale čistokrevně filmově. Vikingové mají vychytralý mozek, udatné srdce a hlavně nespoutanou pohanskou duši. ()

DragonnCZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

PROČ MÁM RÁD SERIÁL VIKINGOVÉ A PROČ JSEM HO PŘESTAL SLEDOVAT, RECENZE OBSAHUJE SPOILERY: Seriál Vikingové byl jeden z mých prvních velkých seriálů na který jsem se začal dívat, protože jsem do té doby moc seriály nehltal, ale po tom co jsem se podíval na 1. díl jsem se do seriálu strašně zažral a nepustil mě. Strašně miluju Vikingskou dobu a tématiku, kulturu, a vše okolo nich a historii taky mám rád, seriálu nechybí vymakaná akce, krvavá brutalita, krásné hudební ozvučení a famózní herecké výkony, kdy snad hlavní role Ragnara Lodbroka je jedna snad z mých nejoblíbenějších seriálových postav vůbec, jeho postava si celým seriálem prochází mimořádným vývojem, herec Travis Fimmel si Ragnara mimořádně dává a dala mu velkou možnost se proslavit. Seriál jsem ukončil po 4. sérii kdy nás tento velikán opustil, dost mě jeho smrt ranila i přesto, že se smrt dala čekat, ono bez něj pak ty poslední epizody už moc nebyly ono a prostě nebyla chuť už jít seriál dokoukávat bez něj, protože jsem věděl, že mě to nebude bavit, i přesto, že původně seriál měl být o Ragnarových synech a měl zemřít dřív, ale jeho popularita přiměla scénáristy ho nechat umřít později. Ono jakoby seriál se často pak i točil v kruhu, že neměl extra co nabízet a dost jsem se kousal nudou, ale za čas tam byly fakt WOW epizody, kdy sem vrněl blahem. Vikingové je jeden z mých nejoblíbenějších seriálů a tak to i zůstane, seriál mi nabídl skoro vše, co jsi já jen mohu od seriálu vyžádat, krev, brutalitu, násilí, historické zasazení a do ještě mé nejoblíbenější éry a k tomu podle skutečných událostí a čučel sem, že třeba Ragnar opravdu existoval a byl jeden z prvních kdo vyjel najít Anglii, dále mi seriál nabýdl vynikající scénář, vytvořený Michael Hirst, který vytvořil i seriál Tudorovci, seriálu nechybí i další super postavy, i Ragnarova žena byla opravdu vynikající postavou v seriálu, naprosto sem i žral Flokiho hraný Gustafem Skarsgårdem je charizmatický, crazy a člověk se ho v některých chvílích bojí co on dokáže, protože mu může kdykoliv hrábnout a jednou se to i osvědčilo, když zabil Athelstana. Dále v seriálu probírají drsný témata, řeší se náboženství, že Ragnar by se chtěl stát Křesťanem, je zde epizoda pouze o jejich kultuře, vikingské praktiky a prostě vše co bych si od seriálu přál. Někdy až bude opravdu čas a prostor asi bych zuby nechty dokoukal i zbylý série, ale bez Ragnara se mi do nich nechce, ale neříkám, že se nepodívám. Celému seriálu dávám 8/10. Všem kdo mají rádi historické filmy, příběhy, nevadí jim krev a nasílí s bravůrní akcí doporučuji! ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Prvních asi 5 nebo 6 dílů je skvělých a zaslouží si 4 hvězdičky. Má to aspoň trochu zvratů, akce a zajímavého děje. Takže se dá odpustit sobecký hrdina, který snad nikomu nemůže být sympatický. Poslední díly jsou ale neskutečnou nudou. Záplava nových postav, které ale takřka nic nepřinášejí. Žádné dějové zvraty a ještě víc prudící hlavní hrdina. Takže je to ve výsledku 40 minut čekání na něco, co už bylo jasné v předchozím dílu. Druhá serie se mi líbila o něco víc. Hlavně díky proměně Ragnara, který už se chová víc jako novodobý hrdina. Jen těch zvratů a překvapivých situací znatelně ubylo. Ale dá se alespoň s lehkým očekáváním vyhlížet řada třetí. ()

dvopet 

všechny recenze uživatele

Po první sérii na mě Vikingové působí sakra problematicky! Naprosto upouštím od hodnocení ve vztahu k historické ne/věrohodnosti, to není cílem mého komentáře. Co si dovolím hodnotit, je filmařská stránka, ve které seriál pokulhává na více "frontách". První polovina je natolik šablonovitá ( - spoiler - jdeme přesvědčit Jarla, jedeme pryč, jedeme zpátky, je problém s Jarlem, jdeme přesvědčit Jarla, jedeme pryč, jedeme zpátky, je problém s Jarlem - spoiler - ), že hrozí otrávení diváka, který může od dalšího sledování upustit. Já se musel na další díly přesvědčit a nakoukat je "silou". Přestože se od druhé poloviny začne děj mírně vyvíjet (zda se vyvíjí postavy, a které vlastně (kněz?), je vůbec hodně diskutabilní), šablonovitost je první velký problém i ve druhé půlce. Druhý velký problém je výstavba světa (scénáristická a filmová), v němž se děj odehrává. Protože po prvních 7dílů (!) omezit filmový prostor defacto jen na dvě místa ( - spoiler - vikingské městečko, malá část Anglie - spoiler -), je na pováženou i u produkce s omezenými finančními možnosti. Nevzniká tak totiž komplexní fikční svět (či historická doba), v níž by se měl děj odehrávát ( - spolier - zařadit návštěvu chrámu až do předposledního dílu sice nakonec dává z hlediska děje jistý smysl, na druhou stranu se dostane až divákovi, kterého předchozí díly ještě nedokázaly otrávit - spoiler -). Třetí a nejzásadnější problém, je ten, že ve spoustě scén, a nebo alespoň momentů, se filmařům dobře daří zamaskovat omezené finance, se kterými pracovali, a vytvořit atmosféru či zajímavou situaci, aby vzápětí tyto zdařilé momenty "srazili" hloupou větou scénáře, špatně/odflákle vystavěnou situací, či ne zrovna zdařilou návazností záběrů ve střihové skladbě. Těmito kiksy se naopak televizní charakter produkce zbytečně odhaluje a vznikají tak momenty dvojího charakteru - jedny mě baví, u druhých se směju, aniž by tato reakce byla cílem tvůrců. Velmi nejednoznačné! ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Zatím jsem sledoval první sérii a i když byla hodně zajímavá, nic zvláštního na 5* tam nevidím. Líbí se mi postava Radnara Lothboka, Travis jí hraje velmi dobře. Velmi dobře se táké role zhostil Jafferson Hall. Zbytek trošku pokulhává i když bodyguardka Katheryn není špatná. Bohužel ale zvraty jsou lehce předvídatelné. Ještě tomu asi dám šanci a třeba své hodnocení zvýším ()

Lachtaan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

První řady jsou sice pomalé, ale podmanivé a jdou na diváka správným krokem. Nebudu nikomu lhát, že se postupem času zmírnilo mé opojení samotným seriálem, ve své (dá se říci současné) polovině správný fanoušek zažije jedno z nejlepších seriálových období, ke konci 5. série jsem se ovšem začal opět trochu nudit a bylo to především tím, že jsem po tolika dílech čekal stále víc a víc a zapomněl jsem se držet na uzdě.Tuhle historickou vřavu tedy doporučím každému příznivci dobrých charakterů, historického námětu i občasné akce. Ale každý si musí být vědom toho, že se žádný formát nemůže zastavit na místě, aby byl stále atraktivní. A s posunem kupředu občas přicházejí i slabší chvilky. ()

LUKICKK 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Já prostě miluju vikingy, a tohle je něco co mi fakt udělalo radost a nehorázně jsem si to užil. Jeden z nejlepších seriálů vůbec za mně. Vikingové a severská mytologie jsou věci na které se vždy rád v různých formách podívám a tento seriál je nejspíše to nejlepší, co jsem z tohoto viděl. ()

Gar-mogoth 

všechny recenze uživatele

Historický seriál, který si na nic nehraje. A koho zajímá, že tam je pár nepřesností a občas jde vidět, že neměli nekonečný rozpočet? Příběh je solidní, bitky povedené (a ani nevadí, že se jich účastní málo lidí, vypadá to líp) a postavy sympatické. A houbičky taky kvalitní. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Hlavním lákadlem Vikings je atraktivní námět a ten táhne všechno, od atmosféry, až po děj. Zdá se to jako recept na zaručený úspěch. Stačí vzít dostatečně zajímavou historickou epochu, a vyprávět mírně nosný příběh o tehdy slavném jedinci, o kterém se v hodinách dějepisu na základní škole mluví maximálně jen letmo. Ve druhé sérii bohužel začalo přešlapování na místě a ve třetí se zvesela pokračuje. Ve vzájemně zaměnitelných bitvách a zradách se může pokračovat donekonečna, ale hlubší smysl v tom nevidím. Příběh Ragnara Lothbroka šlo odvyprávět na menším prostoru a intenzita by byla větší. Líbí se mi, že se postavy mluví svými vlastními jazyky, přičemž "angličtina" je střídavě každý z nich. Reálně to nemá žádný význam, ale potěší to. ()

ywo666 

všechny recenze uživatele

Tak oneskorene som si pozrel aj druhú sériu a seriál sa očividne posunul o triedu vyššie. Na začiatku ma to bavilo. Teraz už som unesený. Je jasné, že budget trochu narástol. Režiséri opustili opatrné šablóny a naplno sa nechali uniesť. Výborne sa rozvinula akcia a násilie. Seriál trochu uletel do ezoteriky a mystických výjavov. Atmosféru to má ako sviňa. Takmer žiadna postava si nemôže byť ničím istá. Intrigy dosiahli úroveň game of thrones. Moja obľúbená Lagertha dostala dôstojnú pozíciu. Bjorn vyrástol na päkné hovádko. Mních je trochu menej gay ako v prvej sérií. Nahota je stále cenzúrovaná, ale po GoT, Spartakus a pod. je zmena nevidieť úplne všetko v Rkovom seriály. Každý diel má nejaký silný moment. Proste vec drsná ako šmirgel, emotívna ako Titanic a zaujímavá ako tanec pávieho pavúka. Prvá séria 4*. Druhá tak 4 a pol až 5 hviezdičiek. Ak sa tretia séria ešte trošičku posunie idem na plný počet. PS: Pozerám tretiu sériu a toto je fakt kurevsky dobrý seriál. Nikdy si 100% nie som istý, čo sa stane a čo sú jednotlivé postavy zač. Ragnar prežije. Ale to je asi jediná istota. Hocikto môže zomrieť/zradiť/posunúť sa o level vyššie. Dvíham na 5*. ()

Ekkan 

všechny recenze uživatele

Příběh vikinga Ragnara jsem si oblíbila už po prvních dílech, otázkou je, zda to bylo víc kvůli jeho uhrančivému pohledu, či nebojacné Lagerthě a nebo jednoduše kvůli zasazení v zajímavém historické období. Modrozelený filtr dodává celému příběhu přirozenost - surovost a o to víc je vzrušující sledovat každodenní drsný život vikingů, ve kterém není nouze o boj, lásku, loajalitu i zradu. Nádherné a zdlouhavé záběry působí velmi poeticky a jsou protkané skvělou hudbou, což je hlavní složka, pokud teda nepočítám skvělou výpravu a kostýmy, dodávající seriálu příchuť severské mytologie. V první sérii se seznamujeme s většinou hlavních postav, proto bych řekla, že je malinko slabší. Naopak druhá série slibuje rozjezd ve velkém, spousta změn a novinek, seriálu to dodává říz a člověk nedokáže otrhnout oči od obrazovky. Začátek třetí série rozvíjí to, co v druhé započal a daří se mu to velice dobře. Surovost čpí z každého dílů, překapení taktéž, pocit, že se děj bude opakovat se ztrácí do neznámá. Celkové převapení a následné nadšení ze seriálu! ()

geklon 

všechny recenze uživatele

Když už nic jiného, tak minimálně o kus lepší pokus připodobnit krutost středověku formou seriálu, než posranej Spartacus. Po pilotu jsem zanechán chladným, víc než skandinávská louka. Během sledování první série, jsem si snad při každém díle kladl otázku, proč je tenhle seriál tak moc oblíbený a kritiky uznávaný. Skrývání rozsekaných hlav a rozevřených hrudníků je snad účelem kvůli promítání těhotným ženám? Nebo v mateřských školách? Nebo snad nebyly penážky? Každopádně to ubírá na tvrdosti, celková výprava je dost béčko a casting včetně hereckých výkonů je dost LARP, včetně dialogů. Dobový repliky fakt krutě dostáváj na prdel. Co se týče autentičnosti jakési středověké atmošky, Trůny zdaleka nemají konkurenci a to se jedná o fantasy. Vikingové jsou zatraceně přeceněný a kurevsky zbabraný. Potenciál seriálu zde neni vůbec využit. Situace, ze kterých se dá těžit dva tři díly, se tu odpískaj během 10 minut a naopak .1. série je průser. 45% ()

Související novinky

Nejstahovanější seriály za rok 2020

Nejstahovanější seriály za rok 2020

06.01.2021

Jako každoročně vydává server TorrentFreak analýzu nejstahovanějších seriálů za uplynulých dvanáct měsíců. Po takřka dekádě, kdy tento žebříček se všemi svými nelegálními staženími doslova dominovala… (více)

Vikingové míří do Valhally

Vikingové míří do Valhally

20.11.2019

Seriál Vikingové od History Channel odplouvá se svojí závěrečnou šestou řadou do věčných lovišť, streamovací služba Netflix má teď pro fanoušky drsných seveřanů ale dobré zprávy. Spolu s tvůrcem… (více)

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

Vikingové míří do finále, co je nahradí?

04.01.2019

Největší hit stanice History seriál Vikingové se blíží do finále. Seriál bude zakončen šestou sérií pravděpodobně zkraje roku 2020 a jeho tvůrce Michael Hirst (Tudorovci) spolu se studiem MGM… (více)

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

Živí mrtví nejpirátěnějším seriálem roku

02.01.2019

Jak je zvykem i letos došlo na seznam nejpirátěnějších (nelegálně stažených) seriálů za rok 2018 a díky absenci fantasy hitu Hra o trůny od HBO se žebříček tentokrát dočkal několika změn. Poprvé za… (více)

Reklama

Reklama