Reklama

Reklama

Četnické humoresky

(seriál)
  • angličtina Cops and Robbers (více)
TV spot 27
Česko, (2001–2007), 53 h 46 min (Minutáž: 57–105 min)

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Tomáš Töpfer, Petr Kostka, Ivan Trojan, Zdeněk Junák, Stanislav Zindulka, František Švihlík, Erik Pardus, Jan Apolenář, Alena Antalová, Libuše Šafránková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Český seriál Četnické humoresky, který v brněnském studiu České televize vyrobila tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové, zavede diváky do období první republiky, kde se seznámí se sympatickými příslušníky brněnské četnické pátrací stanice, předchůdkyní dnešní kriminální služby, i s policejním psem Argem a fenkou Kikinou, a samozřejmě budou sledovat vážné i nevážné kriminální případy, tak jak je muži zákona museli tehdy řešit. (Česká televize)

(více)

Videa (28)

TV spot 27

Recenze (580)

Sinn 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších českých seriálů, prostředí první republiky je nádherné, vše je tak nějak milejší (kromě té třetí série, pochopitelně). Pana Moskalyka mám neskutečně ráda a tohle se mu opravdu vyvedlo. Spousta krásných dialogů, spousta humoru, nádhera. Tomáš Topfer s Ivanem Trojanem jsou úžasní, navíc se mi moc líbí, že se tu v různých malých roličkách objevují skoro všichni zajímaví čeští herci - jako by si každý chtěl tu atmosféru a krásné kostýmy vyzkoušet. ()

akisha 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Po re-zhlédnutí je jasný, že nejvíc se mi líbily díly úplně první, když se ještě přes celej díl neřešily furt nějaký baby a vdavky, jen sem tam krátkej závan šarmu v podobě Ludmily nebo příjemně obyčejný lásky Toníčka a Anděly. Postupně ale vztahová linka začala potlačovat tu původní - kriminálka říznutá trochou humoru - no a to byla ta chvíle, kdy to začalo jít do kopru. Třeba taková Šiktancová, posedlá touhou furt někoho vdávat a ženit a ty její neustálý kecy "Kdy bude veselka?" "To jste se poškorpili?" "Možná potřebuje trochu popostrčit." "No tak mu do toho sňatku zase trochu pomůžeme." Ty jo, co to je za divnou úchylku? Ať si hledí svýho Šiktance a furt ostatní neotravuje těmahle kydama! Dále nastavovaná kaše v podobě vztahu Ludmily a Arazíma, lehkost a styl z první série vzal roha a zbyla jen obyčejná telenovelní upatlanost. A ten ultra-trapnej prstýnek s věnováním tomu narazil korunu. Šafránková po většinu času nesympatická - a to je co říct - Arazím jednu dobu přímo na odstřel, nějak jsem nežrala jeho přerody ze žlučovitýho chlapa, co furt jen nadává a řve, do podoby hodnýho taťky, co dělá mentora malýmu Ondrovi, nejdřív si Ludmilu strašně chce vzít, v dalším díle o ní nezavadí pohledem, ten člověk asi taky není úplně normální. Kór tady je teda rozdíl mezi sériema ohromnej. Naštěstí herci hodně zachraňujou, všichni četníci i ostatní vedlejší role, parádní výprava i hudba, zajímavý kriminální zápletky i fajn dobová atmosféra. Humor, hlavně ze začátku, je povedenej, nevtíravej. Vypíchnout zaslouží Trojan, z ostatních četníků se mi nejvíc líbil Junák a Pardus a dobře se se svou rolí popral Hartl. Obecně platí, že díly, kde se neřeší primárně navracející se manželé, protahovaný požádání o ruku nebo kecy o svatbě jsou většinou výborný. Škoda no, že se to tak zkazilo. ()

Reklama

johnys 

všechny recenze uživatele

První série byla vynikající, pak už tomu začínalo mírně cosi chybět. Největším kladem byla rozhodně poctivá režie precízního Moskalyka, který nic neošidil. Seriálu dal punc nejvyšší kvality a zábavy Ivan Trojan, v první řadě ještě jako filmově neobsazovaný herec. I na tehdy neokoukanou Antalovou se dalo dívat. Legendární jsou taktéž kostýmy tohoto díla. Za poznámku stojí i epizodní role kontrolora, kterou bravurně odehrál Václav Postránecký. ()

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Nejlepší postavy Karel Arazim a Bedřich Jarý bez nich by to nebylo tak populární. Co tomu vytknout? Např. kriminální zápletky moc lehce vyřešený i to by šlo překouknout, ale že to občas bylo, jak nějaká trapná telenovela to mě docela mrzelo. A co pochválit? Všechny scénky co se odehrávaly na pátrací stanici ty byly moc povedený. Takže celkově bych to viděl na krásných 80%. A ani bych se nezlobil, kdyby vznikly nějaké díly odehrávající se v době Druhé Světové. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi oblíbené Četnické humoresky platí v té porevoluční těžké filmové době za naprostý vrchol tuzemského kriminálního žánru a rozhodně i brněnského studia České televize, byť tedy s odchodem režiséra Moskalyka do toho filmového nebe přišel o svou pátou frčku.. Ačkoliv věřím, že by i tak byl Antonín Moskalyk na svoji dceru Pavlínu, která to nakonec s grácií dotočila Sólo, právem pyšný.. ()

Galerie (577)

Zajímavosti (202)

  • V 31. díle s názvem "Dědiců má ve scéně, kde Arazím (Tomáš Töpfer), Jarý (Ivan Trojan) a Němec (František Švihlík) diskutují nad zdravotním stavem statkáře Filipa Kalouska (Luboš Ondráček), Němec výložky štábního strážmistra, ačkoli je již dávno praporčíkem. V další scéně má výložky opět praporčické. (Dinsberg)
  • V 21. a 22. díle s názvem "Doktor Smrt" je možné vidět, jak si vrchní strážmistr Arazím (Tomáš Töpfer) mezi jednotlivými scénami mění uniformy. Na jedné uniformě jsou červené krokve za odsloužené roky v legiích našity správně, tj. špičkou nahoru, na druhé jsou našity špatně - tvoří písmeno V. K záměně dojde během dílů několikrát. (Pimburger)
  • Herec Jan Jakubec se objevil ve dvou epizodách seriálu. Poprvé v epizodě Medovina (2001), kde hrál chlapce, co ukradl šperky při požáru stodoly, aby si za ně pořídil kolo. Podruhé pak v epizodě Rýhonosec řepný (2007), kde se mihl coby majitel závodu pro optiku a jemnou mechaniku a básník Ivan Blatný. (HonzaR.)

Související novinky

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama