Reklama

Reklama

Četnické humoresky

(seriál)
  • angličtina Cops and Robbers (více)
TV spot 11
Česko, (2001–2007), 53 h 46 min (Minutáž: 57–105 min)

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Tomáš Töpfer, Petr Kostka, Ivan Trojan, Zdeněk Junák, Stanislav Zindulka, František Švihlík, Erik Pardus, Jan Apolenář, Alena Antalová, Libuše Šafránková (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(39)

Obsahy(1)

Český seriál Četnické humoresky, který v brněnském studiu České televize vyrobila tvůrčí skupina Josefa Souchopa a Dariny Levové, zavede diváky do období první republiky, kde se seznámí se sympatickými příslušníky brněnské četnické pátrací stanice, předchůdkyní dnešní kriminální služby, i s policejním psem Argem a fenkou Kikinou, a samozřejmě budou sledovat vážné i nevážné kriminální případy, tak jak je muži zákona museli tehdy řešit. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (202)

  • Četnictvo první Československé republiky bylo vojensky organizovaným bezpečnostním sborem, který podle platných zákonných předpisů a podle nařízení příslušných státních orgánů udržoval veřejný pořádek a bezpečnost na celém území ČSR (s působností mimo obvody měst, kde vykonávala pořádkovou službu městská a státní policie). (sator)
  • Stylizovaný červený filcový trojúhelník, který mají četníci, je límcová výložka výkonného četnictva. (sator)
  • Humoreska je literární žánr, definovaný jako krátká povídka nebo novela s humoristickým obsahem, literární miniatura v próze nebo ve verších. Vyznačuje se úsměvným až rozmarným tónem. Má žertovný obsah, smírné vyústění, avšak jako humoristická literatura vůbec spojuje komično s vážnějším společenským cílem. (sator)
  • Seriál byl původně dějově umístěn do Hradce Králové, když však pražské vedení České televize námět odmítlo s tím, že by byl seriál komerčně neprodejný, chopila se ho brněnská pobočka a celý děj byl následně lokalizován do Brna. (Přemek)
  • Herec Jan Jakubec se objevil ve dvou epizodách seriálu. Poprvé v epizodě Medovina (2001), kde hrál chlapce, co ukradl šperky při požáru stodoly, aby si za ně pořídil kolo. Podruhé pak v epizodě Rýhonosec řepný (2007), kde se mihl coby majitel závodu pro optiku a jemnou mechaniku a básník Ivan Blatný. (HonzaR.)
  • Natáčelo se také v Třebíči, Náměšti n. Oslavou - zámek, Jimramov, Boňov a Tašov. (Varan)
  • Postava Bedřicha Jarého (Ivan Trojan) je pojmenována po Vladislavu Richardu Jarém, který společně s Josefem Arazimem, po kterém je pojmenován Karel Arazím (Tomáš Töpfer), a Vladimírem Inocentem Šebestíkem, po kterém je pojmenován psovod Antonín Šebestík (Pavel Doucek), sloužili na Četnické pátrací stanici v Hradci Králové. (karda1)
  • Václav Svoboda měl v seriálu dvě role, kromě větší, kdy hrál šéfkuchaře Tumpacha ve 33. díle, se objevil i v 9. díle v malé roličce jako doktor ze sanitky. (ČSFD)
  • Počínaje 27. dílem "Majlant" se děj odehrává po říjnu 1937, kdy se provedly změny u hodnostních označení strážmistrů a vrchních strážmistrů. Od října 1937 byly nahrazeny stříbrné kovové spony podlouhlého tvaru tzv. rakvičky, třícípými hvězdami. U hodnosti vrchního strážmistra byla stříbrná třícípá hvězda vyměněna za stříbrnou pěticípou, jenž byla vsazena do nárameníku, jehož obvod lemovala stříbrná sutaška. (Maulincio)
  • Letiště, na kterém ve 26. díle "Slavnost" přistanou Béďa (Ivan Trojan) a Klaudie (Olga Krasko) je staré, dnes už neexistující, Letiště Brno (taky Letiště Slatina nebo Letiště Černovice). Jedná se o původní brněnské letiště, které bylo vybudováno v letech 1924–1926 a v provozu, ať už v civilním nebo vojenském, bylo až do roku 2001. V roce 2006 bylo srovnáno se zemí, aby ustoupilo rozšiřující se průmyslové zóně Černovické terasy. (Maulincio)
  • Promoce Karličky Formánkové (Libuše Šafránková) se odehrává v budově Arcibiskupského kněžského semináře v Olomouci na Žerotínově náměstí (vedle kostela sv. Michala). (ČSFD)
  • Díl, kdy Albín Suchý (Jan Šťastný) vyrábí kopie pasů, se odehrává na zámku v Tovačově na Hané. (ČSFD)
  • Díl, kdy velitel pátračky Arazím (Tomás Töpfer) přijíždí na nádraží v Chustu na Ukrajině, se ve skutečnosti odehrává na nádraží Hlubočky (tzv. Na Dukle) nedaleko Olomouce v Nízkém Jeseníku. (ČSFD)
  • Díl "Rýhonosec řepný" se v případě příběhu strážmistra Zahálky (Erik Pardus) odehrává v Kružberku, kam byl Zahálka převelen. Ve skutečnosti se děj odehrává v obci Chvalkovice v okrese Vyškov, pod kopcem Hradisko (nejvyšší vrchol Litenčické pahorkatiny). Obec Kružberk se nachází pod vodní nádrží Kružberk v okrese Opava. (ČSFD)
  • Ivana Vaňková se v seriálu objeví ve dvou různých rolích. V díle "Doktor Smrt " ji můžeme vidět jako sestřičku mezi pacienty na zahradě léčebny, kdy mluví se strážmistrem Jarým (Ivan Trojan), a od třetí série ztvárňuje postavu zpěvačky Elly Vienny, do které je bezúspěšně zamilován Hugo Líbal (Miroslav Donutil). (ČSFD)
  • Ve 3. sérii v díle "Rýhonosec řepný" ukazuje matka vrátného Franty (Ondřej Mikulášek) vrchnímu Arazímovi (Tomáš Töpfer) fotografii, na níž je muž, pravděpodobně Frantův otec, u kterého kdysi sloužila. Na fotografii je skutečný otec herce Ondřeje Mikuláška, básník Oldřich Mikulášek. (ČSFD)
  • Nemocnice, ve které zastřelil "Hypnotizér" zdravotní sestřičku Zahálkovou (Erik Pardus) zbraní, je ve skutečnosti zámek v obci Borotín v okrese Blansko. V bezprostřední blízkosti areálu zámku stojí i hostinec, kde si Mac Gregor (Ivan Gvera) zlomil nohu. Původně šlo o školu. Zámek sloužil do roku 2000 jako Ústav sociální péče, objevil se v dílech druhé a třetí série. (tereSKA)

Související novinky

Zemřel Václav Postránecký

Zemřel Václav Postránecký

08.05.2019

Ve věku 75 let zemřel po těžké nemoci herec Václav Postránecký. Postránecký se vyučil zámečníkem, většinu života ale strávil buď před kamerou, nebo v divadle. Účinkoval ve Slováckém divadle, později… (více)

Vysílá studio Brno

Vysílá studio Brno

11.10.2016

Pojďte si zahrát AZ kvíz a moderovat zprávy ve výstavě na Špilberku. Vybrat písmenko a správně odpovědět, zasednout před mikrofon a čtecí zařízení a přednášet zprávy, nakouknout do zákulisí slavných… (více)

Reklama

Reklama