Reklama

Reklama

Jack Ryan

(seriál)
  • USA Jack Ryan (více)
Trailer 2
USA, (2018–2023), 25 h 20 min (Minutáž: 40–65 min)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

John Krasinski, Wendell Pierce, Michael Kelly, Abbie Cornish, Betty Gabriel, John Hoogenakker, Ali Suliman, Nina Hoss, Dina Shihabi, Jordi Mollà, James Cosmo (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(30)

Recenze uživatele castor k tomuto seriálu (35)

Jack Ryan (2018) 

Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck, Chris Pine. A nově John Krasinski, který byl pro tenhle projekt s hrdinou románů Toma Clancyho výbornou volbou. Analytik Jack Ryan je chlapík, který sedí u stolu za počítačem a černou práci za něj dělají jiní. Tedy dělali. Tenhle Ryan si jde totiž srdnatě za svým. Určitě by i nyní raději vypustil ještě nějakou jízlivou poznámku k novému šéfovi Greerovi nebo pomrkával na narozeninové oslavě na sympatickou epidemioložku (Abbie Cornish), než aby zpocený držel v ruce odjištěný granát a děsil se, zda se dožije následujícího rána. Holt tahle verze slavné literární postavy se ponese v modernějším a poněkud akčnějším hávu. Úkol je od té doby jasný: hledání konkrétního teroristy a rozklíčování jeho plánu. A právě tady vnímám značný rozdíl mezi oběma sériemi – v té první rozhodně není kápo teroristů Suleiman jen černobílým záporákem, jeho motivace nespočívají pouze o tom, že je prostě zlý. Ve DRUHÉ SÉRII (která se odehrává ve Venezuele) je to se zápornými postavami podstatně horší, ta nejzajímavější navíc brzy zmizí ze scény. Naštěstí obě hlavní postavy se dál slušně špičkují a mají stejný cíl, protože ve venezuelské vládě je evidentně cosi shnilého. Ryan má zatraceně bystrý čumák (holt jsme v seriálu), až mu všechny vyšetřovatelské kapacity musejí tiše závidět. Série mají skvělý vizuál a dokonalý tah na branku. Za mě svižná thrillerová podívaná. Ve TŘETÍ ŘADĚ rovnou hrozí třetí světová válka. A třeba takovou Alenku Kováčovou (českou prezidentku) čekají těžké chvíle. Nakonec mi z toho skrze třetí sérii vypadly „jen“ tři hvězdy, protože: seriálový popcorn se vším všudy jen občas, víc se spoléhá na náhody, politiky je zbytečně moc, tempo místy ospalé a Krasinski zbytečně utlumený. No, a konečně ČTVRTÁ SÉRIE mi sice „vyšla“ na čtyři hvězdy, ale drhlo to solidně. První polovina série byla nezáživná, zamotaná, plná příběhové vaty. Ta skvělá a úžasná Amerika zase jednou čelí bezprecedentní hrozbě. A ač je kupříkladu akce na mexických hranicích moc fajn, jsem upřímně rád, že to celé končí. ()

Season 1 (2018) (S01) 

Analytik Jack Ryan je chlapík, který sedí u stolu za počítačem a černou práci za něj dělají jiní. Určitě by i nyní raději vypustil ještě nějakou jízlivou poznámku k novému šéfovi Greerovi nebo pomrkával na narozeninové oslavě na sympatickou epidemioložku Cathy Mueller (Abbie Cornish), než aby zpocený držel v ruce odjištěný granát a děsil se, zda se dožije následujícího rána. Holt tahle verze slavné literární postavy se ponese v modernějším a poněkud akčnějším hávu. A kupříkladu události z Paříže jsou strhující (stejně jako celé turecké dobrodružství). Úkol je od té doby jasný: hledání konkrétního teroristy a rozklíčování jeho plánu. Právě kápo teroristů Suleiman rozhodně není černobílým záporákem, jeho motivace nespočívají jen o tom, že je prostě zlý. Navíc ho výtečně hraje charismatický Ali Suliman. Vyrůstání ve francouzské pěstounské rodině, první uvěznění, první odmítnutí při pracovním pohovoru. Velké finále se pak odehraje na americké půdě a hlavní roli bude hrát hrozba nebezpečné nákazy ebolou. Jack Ryan není žádné vyjukané ořezávátko, navíc má zatraceně bystrý čumák (holt jsme v seriálu), až mu všechny vyšetřovatelské kapacity musejí tiše závidět. Celá série má skvělý vizuál a dokonalý tah na branku. Svižná thrillerová podívaná. A John Krasinski byl výbornou volbou. ()

Pilot (2018) (S01E01) 

Fajn pilot. Vlastně víc než to. Analytik Jack Ryan je chlapík, který sedí u stolu za počítačem a černou práci za něj dělají jiní. Určitě by i nyní raději vypustil ještě nějakou jízlivou poznámku k novému šéfovi Greerovi nebo pomrkával na narozeninové oslavě na sympatickou Cathy Mueller (Abbie Cornish), než aby zpocený držel v ruce odjištěný granát a děsil se, zda se dožije následujícího rána. Pandemie virové choroby způsobila, že to zkouším s dalším seriálem. A zdá se, že jsem s hrdinou románů Toma Clancyho, kterému ve filmových projektech postupně propůjčili tvář Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck a Chris Pine, nešlápnul vedle. Ba naopak. ()

Francouzská spojka (2018) (S01E02) 

Zdá se, že se tahle verze slavné literární postavy ponese v modernějším a poněkud akčnějším hávu. Zatímco k akční sekvenci v případě prvního dílu bych měl připomínky (celkově mě nezaujala), události z Paříže jsou strhující. A to velmi. Divák tak nějak sleduje kroky kravaťáků od stolu, aby ho tvůrci v průběhu dílu mile zaskočili efektivní gradací. Úkol se zdá být jasný: hledání konkrétního teroristy a rozklíčování jeho plánu. Tenhle Ryan je prostě seriálovým popcornem se vším všudy, docela fajn je i postupné sbližování s Abbie Cornish. John Krasinski výborný. ()

Černá 22 (2018) (S01E03) 

I třetí díl jsem slupnul s výtečným pocitem, že nám tvůrci seriál servírují v co nejsvižnějším a řemeslně jistém podání. Úkol se zdá být jasný: hledání konkrétního teroristy a rozklíčování jeho plánu. Kápo teroristů Suleiman rozhodně není černobílým záporákem, jeho motivace nespočívají jen o tom, že je prostě zlý. Navíc ho výtečně hraje charismatický Ali Suliman. Jeho manželka Hanin má každopádně zaječí úmysly, její motivace k útěku z velkého rodinného sídla je nicméně trochu uspěchaná. Zajímavou linií se nicméně díky ní stanou osudy pilota dronu z letecké základny v Nevadě. ()

Vlk (2018) (S01E04) 

Celá série má skvělý vizuál a dokonalý tah na branku. Určitě by se chybky našly, nicméně převládá jasná tvůrčí vize, kdy se divák nemá opravdu moc kde nudit. Suleiman získává stále větší podporu bojovníků. Chce zpět svou zemi a svým ovečkám slibuje, že budou zase všichni žít pod vírou islámu. Události v horách fajn, finále v kostele mrazivé. Ryan se sbližuje s epidemioložkou Cathy, která sehraje ještě důležitou roli. John Krasinski byl výbornou volbou. ()

End of Honor (2018) (S01E05) 

Úřady potvrdily 306 mrtvých, nicméně Paříž byla pouze začátkem. Ryan se ptá sám sebe, zda nemohl útoku zabránit. „Jednou mi kamarád z FBI vyprávěl příběh. Po útoku 11. září se muž, který pracoval pro americké aerolinky, udal na FBI. Pracoval ráno na Dullesu v den útoků, a kontroloval vstupenky u brány jako obvykle. A najednou přišli na řadu dva muži z Blízkého východu. Ukázali mu své letenky, on je zkontroloval a pustil je. Když odcházeli, podíval se na jejich boty a všiml si, že vypadají levně. Ošoupaně. Že nepasují k letenkám první třídy nebo nažehleným košilím a novým khaki kalhotám. O hodinu později tihle muži narazili Boeingem 757 do budovy Pentagonu. Vinil se z toho, že pustil tyhle únosce do letadla, ale co měl dělat? Zavolat ochranku kvůli špinavým botám?” uklidňuje Jacka šéf Greer. Mizerné spaní má i pilot dronu, který tisíce kilometrů daleko v pohodlí letecké základny jen zmáčkne knoflík. Hanin v tureckém uprchlickém táboře konečně vidí, co způsobil její manžel. Právě se Suleimanem a jeho bratrem tvůrci nakládají velmi pečlivě, prokreslují je nepovrchně a ukazují jejich osudy ve Francii, kde vyrůstali v pěstounské rodině. První uvěznění, první odmítnutí při pracovním pohovoru. ()

Zdroje a metody (2018) (S01E06) 

„Musí být i jiný způsob,“ stojí si za svým idealistický Ryan poté, co musí za pašeráky s lidmi do Turecka. „A to jaký, slušňáčku? Třeba jít za tureckou policií. Jasně. Nazdar, jsme američtí agenti CIA. Pomůžete nám najít ženskou, která se zamotala do jedné z vašich pašeráckejch operací? Však víte, těch, za který vám platí, abyste je ignorovali. Jo a taky ji musíme najít dneska, dřív než nastoupí do člunu. A možná taky najdeme jednorožce a duhu,“ reaguje jízlivě Greer. Celé tohle turecké dobrodružství, kdy Hanin s dcerami míří na pobřeží za lepším příštím, má slušné grády. Vlasatý pašerák Tony je cool. Doktorka Cathy má nové souvislosti s jednou z nejnebezpečnějších nákaz: ebolou. ()

Chlapec (2018) (S01E07) 

Únik viru ebola začal intenzivně zajímat i CIA, protože za přenosem zřejmě stojí Suleiman. Sakra, to je zlom. Ano, trošku rádi spoléháme na náhody, ale mě to baví. Mezitím se chystá útok na syrské sídlo, ve kterém je mimo radikálů i jedenáctiletý chlapec a 12 rukojmí. A ti trošku „kašlou“. Suleiman nicméně před samotným útokem získá nečekané „herní“ indicie. Svižná thrillerová podívaná. John Krasinski byl výbornou volbou. ()

Inshallah (2018) (S01E08) 

Velké finále je tady, odehraje se na americké půdě, na kterou přichází se svými velkými plány Suleiman. A Jack Ryan má zatraceně bystrý čumák (ale holt jsme v seriálu), až mu všechny vyšetřovatelské kapacity musejí tiše závidět. Celá série má skvělý vizuál a dokonalý tah na branku. Ryan není žádné vyjukané ořezávátko, je sice chlapík z kanclu, každopádně za sebou má vojenskou minulost a když musí, umí se porvat nebo vystřelit. Suleiman je mu víc než důstojným protivníkem. To, že si dali tvůrci právě s vykreslením teroristů skutečně záležet, vnímám jako moc fajn přidanou hodnotu. ()

Season 2 (2019) (S02) 

Už minule jsme brzy pochopili, že Jack Ryan není žádné vyjukané ořezávátko. Je sice chlapíkem z kanclu, každopádně za sebou má vojenskou minulost a když musí, umí se porvat nebo vystřelit. John Krasinski byl výbornou volbou. Sýrie z první série byla velký tahák. Ze zemí Blízkého východu se přesouváme do podobně atraktivní oblasti na severním pobřeží Jižní Ameriky: do Venezuely. Ta má tajně kupovat zbraně od Rusů. Tohle podezření svede zpět dohromady Ryana a jeho bývalého šéfa Jima Greera, který byl toho času v Moskvě. Jack má vousy, Greer zdravotní trable se srdcem, ale jinak je vše při starém. Špičkují se a mají stejný cíl, protože ve venezuelské vládě je evidentně cosi shnilého. Některé díly jsou zbytečně uklouzané a upovídané, v porovnání s první sérií velký rozdíl vidím i ve vykreslení záporáků, protože tehdy jejich kápo Suleiman rozhodně nebyl černobílou postavou. Tady je to se záporáky podstatně horší, ten nejzajímavější navíc brzy zmizí ze scény. I hlavní konflikt působí tak nějak neúplně. Diváka může nicméně těšit, že Amazon na projektu evidentně znovu nešetřil a na výsledku je to zatraceně vidět. ()

Náklad (2019) (S02E01) 

Sýrie z první série byla velký tahák. Ze zemí Blízkého východu se přesouváme do podobně atraktivní oblasti na severním pobřeží Jižní Ameriky: do Venezuely. Ta má tajně kupovat zbraně od Rusů. Tohle podezření svede zpět dohromady Jacka Ryana a jeho bývalého šéfa Jima Greera, který byl toho času v Moskvě. Jack má vousy, Greer zdravotní trable se srdcem, ale jinak je vše při starém. Špičkují se a mají stejný cíl, protože ve venezuelské vládě je evidentně cosi shnilého. Ke druhé sérii jsem skrze hodnocení přistupoval s lehčí váhavostí, ale zatím to vypadá velmi dobře. Útok na senátorův konvoj výtečný. Stojí za ním, zdá se, slušný záporák Max Schenkel: blond vlasy, modré oči, evropský přízvuk. ()

Tertia Optio (2019) (S02E02) 

Rozjela se linie s Harriet Baumann (Noomi Rapace), ve venezuelské vládě je evidentně cosi shnilého a Filiberto, kapitán státní policie, má strach o svůj život a žádá o azyl. Měl totiž na starost zabezpečení eskorty, která převážela Ryana a senátora. Dostal prachy, aby odklonil senátorův konvoj jiným výjezdem. O nic dalšího se nezajímal, což nakrklo minimálně Ryana. Takový lehce uklouzaný díl, navíc se objevilo docela hodně postav. Amazon nicméně na projektu evidentně nešetřil a na výsledku je to znát. ()

Orinoco (2019) (S02E03) 

Ryan má kuráž vlézt i do druhého kontejneru a Uber má docela pech. Bylo jasné, že v 90. letech skvostný záporák Arnold Vosloo jen tak nevyklidí pozice. Celkově ale v porovnání s první sérií hlavní rozdíl vidím právě ve vykreslení záporáků, protože tehdy jejich kápo Suleiman rozhodně nebyl černobílou postavou, jeho motivacím se tvůrci poměrně do hloubky věnovali. Diváka může nicméně těšit, že Amazon na projektu evidentně znovu nešetřil a na výsledku je to zatraceně vidět. ()

Oblečen na zabíjení (2019) (S02E04) 

Uber se ztratil v džungli a Ryan dostal letenku do USA, o kterou rozhodně nestojí. Kandidátka na venezuelskou prezidentku doma přijme nečekanou návštěvu. Její manžel byl totiž velmi upřímný směrem k současné hlavě státu, a proto je měsíce tak trochu nezvěstný. Honička po londýnských střechách s modrookým blonďákem je výtečná. Role Harriet je naopak docela zklamáním. ()

Modré zlato (2019) (S02E05) 

Prezident Nicolás Reyes ve velkém vnímá, že ne všichni jsou k jeho osobě loajální. CIA nabízí jeho generálovi ochranu výměnou za spolupráci. Linie Harriet překvapivě mdlá. Reyesova těžební operace v džungli a jeho spojení se smrtí senátora má stále hodně neznámých. Zatímco v první série nebyli Suleiman a jeho pohůnci jen černobílými teroristy, tady záporné postavy moc dobře vykreslené nejsou. Až na jednu (Max), jenže ta navždy mizí ze scény. Bohužel. ()

Persona non grata (2019) (S02E06) 

Platí, že tvůrci mají schopnost po zdánlivě pomalém úvodu jednotlivých epizod přijít vždy s co nejefektivnější gradací. Tady je v podobě jedné velké ztráty na životě i strhujícího finále. V jeho případě mají naši hrdinové možnost nasednout do letadla nebo zůstat, ovšem už nebudou pod ochranou. Vztahy mezi venezuelskou vládou a americkou ambasádou se totiž vyostřují. Víc než v palácích a kravatách se konečně jedná víc v džungli, kde po dlouhém úsilí dochází k setkání se ztraceným mariňákem. Mike November cool. Hoši (včetně Ryana) jsou to nicméně ostří: nejí, nepijí, nespí a jsou neustále ostražití. ()

Dios y Federación (2019) (S02E07) 

Po pár předchozích zaškobrtnutí se finále blíží pomocí dílů, které víc myslí na akci a napětí. Divák se v ději nakonec nějak najde, ale těch odboček je víc než v první sérii, hodně postav a motivů ovšem ještě dokonale promyšlený politicko-špionážní thriller nedělají. Generál Miguel Ubarri zdá se bude nakonec tím jazýčkem na misce vah. Ryan a Mike November se mylně domnívají, že Jim Greer nastoupil do letadla směr Spojené státy. Příliš možností nezbývá. Každopádně ve Venezuele jde prostě všechno: prezident Nicolás Reyes kvapně popostrčil volební klání: hned na následující den. ()

Tyran (2019) (S02E08) 

Kdo všechno se nachází v zajateckém táboře a jak moc ovlivní bleskurychlé prezidentské volby masové hroby, jejichž nevybíravé záběry poslal Ryan několika médiím? No, ono to s těmi volbami nebude zase tak žhavé, protože Reyes nemá problém znovu všechno odvolat. Závěrečný díl je už dost patriotický, Ryan prostě nepoleví a jde si srdnatě za svým. Amazon nešetřil a sype jednu vizuálně fajn scénu za druhou. Celkově ovšem tenhle konflikt působí povrchně a neúplně, tudíž klidně končí tím, že banda po zuby ozbrojených Američanů pobíhá v prezidentském paláci. Hoši (včetně Ryana) jsou to nicméně ostří: neodpočívají, nejí, nespí a bojují za důležité věci. ()

Season 3 (2022) (S03) 

Bohužel jsme se ve třetím dějství hodně rozhodli pro politické hrátky. Tím bych asi začal. V poněkud akčnějším hávu se ocitneme zřídkakdy. Zatímco v první a druhé sérii jsme se pohybovali na Blízkém východě (zejména Sýrie) a v Jižní Americe (zejména Venezuela), teď se točíme okolo projektu Sokol, jehož cílem bylo udržet a rozšířit hranice SSSR. Máme tu ovšem současnost a Ryan se v Římě dostává k informaci, že tajný plán na obnovení sovětského impéria znovu dýchá životem. A rovnou hrozí třetí světová válka. Procestuje toho ale mnohem víc. A třeba takovou Alenku Kováčovou (českou prezidentku) čekají těžké chvíle. Jack je samozřejmě koumák a postupně zjišťuje, že mnohé může být jinak. Stylové napětí starosvětského žánru nechybí, po několika akčních scénách utopených ve tmě se dočkáme i fajn momentů (zejména šestý díl, ve kterém to bude nahnuté s patnáctitisícovým Nymburkem a u kterého je znát, že produkce vysypala z prasátka o něco víc). Zatímco padouši (a to je pochvala) připomínají záporáky béčkových produkcí osmdesátých let, celkově je postav (včetně těch zoufale schematických) moc, samotný Jack pak zejména v první polovině série hraje zbytečně druhé housle. A ty mu teda moc nesluší. Obecně je vždy potěšující vidět české lokace v takové produkci, z Prahy se nicméně dalo určitě vytěžit víc. Podtrženo sečteno: seriálový popcorn se vším všudy jen občas, víc se spoléhá na náhody, politiky je zbytečně moc, tempo místy ospalé a John Krasinski zbytečně utlumený. Tleskat na dálku mu ale samozřejmě všichni budou. ()

Související novinky

Daredevil nabírá nové tvůrce

Daredevil nabírá nové tvůrce

29.10.2023

Nedávno vyšla zpráva, že Marvel kompletně překopává svoji televizní strategii a uchýlí se nyní k tradičnímu formátu pilotů, showrunnerů a tzv. writer’s room (menších skupinek scenáristů, kteří mají… (více)

Poslední řada Jacka Ryana dorazí už v létě

Poslední řada Jacka Ryana dorazí už v létě

10.05.2023

Amazon oznámil, že čtvrtá a zároveň poslední řada seriálu Jack Ryan dorazí na obrazovky oficiálně už 30. června. V rámci projektu se jedná o nejkratší mezeru mezi jednotlivými sériemi – mezi první a… (více)

Filmový Rainbow Six je na cestě

Filmový Rainbow Six je na cestě

17.01.2023

Studio Paramount čerstvě oznámilo novou adaptaci Toma Clancyho. Tentokrát se bude jednat o román Rainbow Six, jenž bude navazovat na snímek Tom Clancy: Bez výčitek a tudíž se v něm vrátí i Michael B.… (více)

Pokračování Planety opic má název i obsazení

Pokračování Planety opic má název i obsazení

29.09.2022

Pokračování Planety opic ponese oficiální název Kingdom of the Planet of the Apes, tedy Království Planety opic, přičemž studio 20th Century oznámilo, že začátek natáčení vypukne už za měsíc. V… (více)

Reklama

Reklama