Reklama

Reklama

Malý pitaval z velkého města

(seriál)
  • angličtina Minor Tales of Crime from a Major City
TV spot 4
Československo, (1982–1986), 14 h 8 min (Minutáž: 49–63 min)

Režie:

Jaroslav Dudek

Scénář:

Jaroslav Dietl

Hrají:

Jiří Krampol, Ladislav Frej st., Michal Pešek, Pavel Zedníček, Josef Abrhám, Svatopluk Skopal, Jan Faltýnek, Vlastimil Hašek, Vlastimil Zavřel (více)
(další profese)

Epizody(15)

Na televizní obrazovku se vrací detektivní seriál Malý pitaval z velkého města podle scénáře Jaroslava Dietla v režii Jaroslava Dudka se známými a populárními herci. Opět se budete moci setkávat s partou pražských kriminalistů, kteří pátrají po pachatelích drobných i těch nejzávažnějších zločinů. U některých případů jim jde vše s úsměvem, u jiných do smíchu není nikomu, ani těm nejotrlejším. Skvělé herecké obsazení zajistí příjemnou zábavu i po letech. Vedoucím kriminalistického týmu je náčelník Břetislav Kubát (Ladislav Frej) a jeho podřízenými Rudolf Pekař (Vlastimil Hašek), Libor Krejcárek (Jiří Krampol), Kamil Hamřík (Pavel Zedníček) a nejmladší vyšetřovatel Jiří Otradovec (Michal Pešek). (Česká televize)

(více)

Videa (13)

TV spot 4

Recenze (302)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Upřímně, srovnávat tento seriál se Zemanem je tak trochu šlápnutním do louže. Zatímco Zeman oslavuje domnělou bezchybnost režimu a přebíjí tak tu detektivní část, zde máme přesně opačnou situaci - občas v něčem poplatné době (ovšem jinak by to ani nemohlo projít cenzurou), ale spíše je to normální rutinní detektivka. Není to sice Dobrodružství kriminalistiky, ale rozhodně lepší než většina současných pokusů o seriály obecně. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poctivě odpracovaný seriál, jehož vypovídající hodnota je i po letech nadprůměrná. Kromě jiného poskytuje i určitý (byť pochopitelně ideologicky zkreslený) obrázek o tehdejší úrovni kriminality - když vezmete v potaz, jakými případy se muži zákona zabývají. A srovnání se žhavou, byť neporovnatelně svobodomyslnější současností mi v tomhle ohledu pražádnou radost nepřináší (a nevykládejte mi cosi o nutné dani za svobodu a demokracii, na takové řeči nejsem zvědavá, neboť řeči se mluví a voda teče). ()

Reklama

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přehled dílů: 1. Aranžér, 2. Milenec, 3. Benjamínci, 4. Včelař, 5. Cyklista, 6. Jupiter, 7. Vedoucí partiové prodejny, 8. Muž s punčochou, 9. Kuchařinka, 10. Majitel autoservisu, 11. Autorka detektivních povídek, 12. Exoti, 13. Kasař, 14. Narkomani, 15. Valutová příhoda. Úvodní znělka seriálu je fakt příšerná, ale samotné díly nejsou špatné. Těží ze základního kriminalistického modelu, spousta stop, pár podezřelých, inovativní metody, ale na konci vcelku logické vyústění. Herecké obsazení také není zlé. Duch času se pod seriálem podepsal, ale i tak jde o slušný seriál. V dnešní době na něj navazuje typ seriálu např. Případy 1. oddělení. PS: autorům děkuji za reklamu Uherskému Hradišti, ze kterého měl pocházet pachatel v 9. díle Kuchařinka. ()

velkyvezir 

všechny recenze uživatele

Po nějaké době se znovu dívám na seriál a říkám si, že by bylo zajímavé provést analýzu, kolik kritiků dramaturgie tohoto seriálu nyní opěvují Případy 1. oddělení, které se co do zobrazení reálnosti vyšetřování příliš neliší. Jinak Ladislav Pešek ve své roličce ukazuje, jak byl výborný herec, ty emoce z něj tečou proudem, fakt parádní scéna (díl Kuchařinka). ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Oheň, voda, vítr, dým... Někteří zde přirovnávají Vlastimila Haška k poručíku Columbovi. To jako proč? Protože tady má baloňák? Neblbněte... poručík byl vtipný, ohleduplný, zvěř milující, šarmantní k ženám, roztomilý, často popletený ovšem geniální, nadčasový... Hašek je asi ten nejnudnější herec všech dob (ověřeno i v jiných filmech). Jinak lehký nadprůměr, Zedníček tradičně nesympatický a Jirka Krampol naopak výborný. Potěší i Ladislav Frej či mladý Michal Pešek. Co se jednotlivých příběhů týče: Sice jsou podle skutečných událostí, ale minimálně polovina z nich je nezáživná. Za nejlepší díl považuji Muže s punčochou, kde si roli užívá mladý Ondřej Pavelka či Aranžéra, tam zase esenbáky dlouho vodí za nos pan Lipský. Tři a půl, zaokrouhlenelo nahoru, za špičkové herce ve vedlejších rolích (Hrušínský, L. Pešek, Janžurová, Kemr atd.). ()

Galerie (419)

Zajímavosti (91)

  • Ve 36. minutě na záběru zevnitř sledovacího vozidla značky Škoda chybí pravý stěrač. Vzápětí na dalších záběrech zvenku jsou stěrače oba. (aquacam)
  • Rozpočet seriálu bol vysoký. Stavby ateliérov vyšli na takmer 700 000 Kčs, honoráre a odmeny hlavných hrdinov i stoviek komparzistov vyšli Československú televíziu na 1 572 000 Kčs. Nákladné autá na prepravu techniky a rekvizít, ale tiež autokary a osobné autá pre hercov, to zasiahlo do celkového rozpočtu sumou 976 000 Kčs. Celkové náklady sa vyšplhali na vtedy neuveriteľných 14 774 000 Kčs. Na dnešné pomery by vyšiel seriál na 136 miliónov. Dochovaný záznam o rozpočte z roku 1982 prezradil, že pôvodné náklady mali byť dokonca ešte o 500 000 Kčs vyššie. (Raccoon.city)
  • Úvodní hlášení, které na poradě přednáší nadporučík Kubát (Ladislav Frej), je v každém díle odlišné. Společná je pouze první věta: „Svotka událostí o zjistěných případech za dobu od 0:0 do 24 hodin na území obvodní správy SNB Praha...“ (Kaleidoskop)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno